Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  30.01.2024 08:05:09

Tuzemská ekonomika na konci roku 2023 mírně vzrostla (Ranní zpráva z finančního trhu)

Hlavními ekonomickými daty dneška budou první odhady HDP za Q4 23. Zatímco česká ekonomika podle nás vzrostla o 0,2 % q/q, ta eurozóny pouze stagnovala a německá dokonce o 0,3 % q/q klesla. Všechny tyto údaje zároveň potvrdí, že rok 2023 z hlediska ekonomické výkonnosti za moc nestál. První odhad španělské inflace bude dnes předskokanem před čtvrtečním zveřejněním inflace pro celou eurozónu. Maďarská centrální banka bude pravděpodobně pokračovat se snižováním úrokových sazeb a zároveň očekáváme, stejně jako trh, že tempo jejich poklesu zrychlí na 100 bb. Velké množství dnes zveřejněných indikátorů uzavírají celková důvěra v ekonomiku v eurozóně za leden, stejně tak i spotřebitelská důvěra v USA, kde budou zároveň zveřejněny prosincové počty volných pracovních pozic (JOLTS).

Ta německá naopak klesla, recesi ale těsně unikla

Česká ekonomika podle našeho odhadu v Q4 23 vzrostla o 0,2 % q/q, což by ale znamenalo, že za celý loňský rok vykáže pokles o 0,4 %. Za tím stála hospodářská stagnace během první poloviny loňského roku a pokles HDP o 0,6 % q/q v Q3 23. Dnes zveřejněný údaj bude pouze předběžný odhad a struktura HDP tak bude zveřejněna až zhruba za měsíc. Očekáváme, že k mírnému oživení ke konci roku 2023 přispěla spotřeba domácností. Ta podle našeho odhadu vzrostla o 0,5 % q/q. Nárůst poptávky v Q4 23 indikují měsíční statistiky tržeb v maloobchodu a službách, stejně tak i vyšší inkaso DPH, a to navzdory stále vysoce podprůměrnému spotřebitelskému sentimentu. Pomoci by měl obnovený mezičtvrtletní růst reálných mezd. V důsledku toho, že došlo k odeznění problémů s dodávkami dílů v automobilovém průmyslu, očekáváme rovněž mezičtvrtletní růst průmyslové produkce. To by se podle nás mělo v Q4 23 projevit ve zvýšení fixních investic (+0,4 % q/q) a kladném příspěvku čistého vývozu (+0,1 pb), což však pravděpodobně vyvažoval záporný příspěvek změny stavu zásob (-0,4 pb). Celkově byl ale rok 2023 ve znamení hospodářského poklesu souvisejícího s propadem spotřeby domácností a nižší tvorbou zásob. Nejsilnější protiváhou byl pak rychle rostoucí čistý vývoz, který spíše než samotný výkon průmyslu odrážel exporty dříve rozpracovaných výrobků, stejně tak i klesající tuzemskou poptávku. Výkon průmyslu se v roce 2023 výrazně snížil, když podle našeho odhadu odepsal zhruba 1 %. Jedním z faktorů byl pokles zahraniční poptávky. Pro český obchod významná německá ekonomika podle předběžného odhadu vloni klesla o 0,3 %. Tento odhad za celý rok 2023 zároveň pro Německo implikuje mezičtvrtletní pokles o 0,3 % v Q4 23. S ohledem na to, že celoroční čísla ukazují i na revizi pro Q3 23 z -0,1 % na 0,0 % q/q, znamenalo by to, že se německá ekonomika jen těsně vyhnula technické recesi.

První odhad HDP bude dnes zveřejněn také pro celou eurozónu spolu s lednovou inflací pro Španělsko. Očekáváme, že ekonomika eurozóny v Q4 23 mezičtvrtletně stanovala, tak jako tomu bylo v podstatě po celý rok 2023. Hlavní brzdou hospodářského růstu byl již zmíněný slabý výkon Německa. Pro Francii očekáváme mírný mezičtvrtletní růst (+0,2 %), stejně tak i pro Itálii a Španělsko (oboje +0,1 % q/q). Z hlediska struktury, která bude zveřejněna až 8. března, pravděpodobně došlo ke kompenzaci dvou protichůdných vlivů. Na jedné straně podle nás klesaly fixní investice vlivem slabého podnikatelského sentimentu a záporný příspěvek k mezičtvrtletní dynamice by měl přijít i ze strany zásob. Na straně druhé očekáváme nepatrný nárůst spotřeby domácností a kladný příspěvek čistého vývozu, který by měl ale souviset právě i se snižující se slabou domácí poptávkou (v důsledku nižších investic). První odhad španělské inflace za leden pak bude indikací vývoje inflace v celé eurozóně, která bude zveřejněna ve čtvrtek.

Maďarská centrální banka dnes bude pokračovat se snižováním úrokových sazeb. Základní sazbu podle nás sníží o celý jeden procentní bod na 9,75 %, což je zároveň i tržní konsensus. Po předchozích třech sníženích v řadě o 75 bb by tak šlo o urychlení tempa uvolňování měnové politiky. Tomu by měl nahrávat pokračující rychlý ústup inflace, která se v prosinci dostala na 5,5 % y/y (oproti trhem očekávaným 5,9 %). Skutečnost, že tamní bankovní rada bude dnes zvažovat snížení sazeb o 100 bb v průběhu ledna připustil viceguvernér Virag. Oslabující trend maďarského forintu, který probíhal po velkou část ledna, je však rizikem ve směru méně výrazného snižování sazeb, což je důvod, proč si myslíme, že další kroky centrální banky budou podmíněné právě jeho vývojem či nově zveřejněnými daty. I tak ale pro únor i březen očekáváme další snížení o 100 bb, když nesoulad mezi výší sazeb na jedné straně a mírou inflace a ekonomickou výkonností na straně druhé je nyní poměrně výrazný.

Klidný start týdne nabitého ekonomickými událostmi

Včerejšek byl ve znamení poklidného obchodování na finančních trzích. Důvodem byl na ekonomická data a události velmi chudý den. Další dny týdnu obsahující mimo jiného globálně důležité statistiky HDP, inflace, trhu práce a také zasedání Fedu by to však měly více než vykompenzovat. Navzdory chybějícím tržním impulsům včera americký dolar vůči euru mírně posiloval (o přibližně 0,5 %). Kurz polského zlotého zůstal v podstatě beze změny. Koruna pravděpodobně pod tlakem slabšího eura mírně oslabila nad 24,80 CZK/EUR. Maďarský forint pokračoval v oslabujícím trendu, když včera odepsal zhruba 0,6 %.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688