Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Stavebnictví  |  29.01.2024 13:43:04

Ceny energií a emisních povolenek jsou pro český stavební průmysl velkou hrozbou - Svaz podnikatelů ve stavebnictví

stavebnictví

Svaz podnikatelů ve stavebnictví dlouhodobě upozorňuje vládu ČR na značně vysoké a pro některé obory v podstatě likvidační náklady za energie a emisní povolenky při výrobě stavebních hmot. To významně ohrožuje konkurenceschopnost stavebních hmot vyráběných u nás a zároveň negativně ovlivňuje dostupnost bydlení.

V minulém roce extrémně vzrostly ceny energií a na vysoké úrovni se udržuje rovněž cena emisních povolenek. To v důsledku nejen omezuje, ale také ohrožuje výrobu stavebních hmot v ČR. Tuzemští výrobci uzavírají provozy nejen dočasně, ale i trvale. V současné době stojí produkce v řadě závodů na výrobu zdicích i obkladových materiálů a hydraulických pojiv, a dokonce se zavírají provozy na výrobu oceli a skla pro potřeby stavebnictví či sanitární keramiky.

„V důsledku enormního růstu nákladů došlo v loňském roce k poklesu produkce stavebních hmot podle jednotlivých druhů výrobků o 20 až 50 procent. To v důsledku omezuje produkci stavebního průmyslu v České republice a zároveň výrazně snižuje konkurenceschopnost českých výrobků na evropském, ale i globálním trhu,“ podotýká Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví, s ohledem na data Eurostatu. Z těch vyplývá, že ceny energií pro velké odběratele v České republice patří k nejdražším v Evropě.

„Podle dosavadních výsledků Českého statistického ústavu a ve srovnání s loňským rokem dojde k poklesu výkonnosti českého stavebnictví za rok 2023 o více než dvě procenta. Konečné výsledky včetně prosince ČSÚ oznámí 6. 2. 2024. Z důvodů vysokých nákladů a velmi pomalu klesajících úrokových sazeb hypoték nedojde k zásadnímu zlepšení dostupnosti bydlení ani v první polovině letošního roku,“ dodává Jiří Nouza.

Ceny energií v porovnání s rokem 2021 vzrostly o cca 200 %. Export mimo Evropskou unii je velmi složitý, naše výrobky přestaly být na mimoevropském trhu konkurenceschopné. Vzhledem k všeobecně známým globálním vlivům dochází k dalšímu růstu nákladů, které výrobci již nemohou promítnout do ceny výrobků, a následně rovněž k propouštění pracovníků. Někteří zaměstnavatelé v oblasti výroby stavebních hmot již byli nuceni snížit stavy o více než 10 %. Velké ohrožení se netýká jen výrobců skla, pálených cihel a keramiky, ale také producentů cementu či izolačních materiálů.

„Je třeba, aby vláda zintenzivnila kroky na záchranu a podporu českého průmyslu. Vidíme příklady, že v okolních státech je situace v oblasti cen energií daleko lepší. Některé státy, např. Polsko, přímo intervenují na snížení úrokových sazeb u hypoték. Určitě je nemůžeme podezřívat, že neznají makroekonomické souvislosti sektoru stavebnictví a tvorby zdrojů státního rozpočtu,“ říká Roman Blažíček, viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví ze společnosti LASSELSBERGER, s.r.o.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Stavebnictví:

18.04.2024  Stavebnictví se dočkalo růstu - aktuální komentář Tisková zpráva (Tisková zpráva)
08.04.2024  Komentář k výsledkům stavebnictví v únoru 2024 Tisková zpráva (Tisková zpráva)
02.04.2024  Cena Inženýrské komory zviditelní technické stavby – letos už podvacáté ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688