mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  29.01.2024 08:13:00, aktualizováno 01.02.2024 15:30:00

Moldavsko plánuje investice do obnovitelných zdrojů energie

Moldavsko plánuje investice do obnovitelných zdrojů energie

29.01.2024 / 08:11 | Aktualizováno: 01.02.2024 / 15:30

V souvislosti s dopady války na Ukrajině silně vzrostl význam energetického sektoru v Moldavsku. Prioritou je zvýšení energetické bezpečnosti, dosažení energetické nezávislosti a dekarbonizace ekonomiky. Toho má být dosaženo zvýšením energetické efektivnosti, diverzifikací zdrojů dodávek a zvýšením významu obnovitelných zdrojů energie. Na to reaguje i česká společnost, která investuje do solární a větrné energie.

Moldavsko se zavázalo zvýšit do roku 2030 podíl elektrické energie vyrobené z obnovitelných zdrojů na 27 % své celkové spotřeby. V roce 2023 byl podíl obnovitelných zdrojů pouze 6 %. S cílem výrazně zvýšit tento podíl plánuje Moldavsko vyhlašovat výběrová řízení na velkokapacitní projekty v oblasti obnovitelných zdrojů energie, které připraví půdu pro nové investice.

Moldavsko spotřebuje ročně přibližně 4 mil. MWh elektřiny. Z toho se téměř 45 % spotřebuje v domácnostech a pouze 15 % v průmyslu. Tato struktura spotřeby způsobuje nejvyšší spotřebu ráno a večer, kdy se všichni připravují na pracovní den nebo se vracejí domů. Vzhledem k omezením souvisejícím se strukturou spotřeby jsou kapacity výroby energie z obnovitelných zdrojů v Moldavsku omezeny. Pro velké kapacitní tendry je vyčleněno 105 MW pro větrnou energii a 60 MW pro solární parky, které by měly být uvedeny do provozu do roku 2025. Z 6% podílu obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě elektřiny tvoří 54 % větrná energie, 34 % solární energie a 6 % energie založená na vodě a bioplynu. Nejvíce nevyužité kapacity představuje energie z bioplynu.

Na potřeby Moldavska v energetickém sektoru již zareagovala česká společnost Premier Energy, která plánuje zprovoznit největší solární park v Moldavsku. Solární park Budesti vzniká jen pár desítek kilometrů od Kišiněva na ploše 7,4 hektaru. Po spuštění plného provozu má fotovoltaický park ročně dosáhnout kapacity 6 MW. Premier Energy připravuje také výstavbu plynové elektrárny pro účely vyrovnávání energie z obnovitelných zdrojů. Vyrovnávací elektrárna by měla fungovat na zemní plyn, s výkonem 20 MW, následně by se kapacita mohla zvýšit až na 60 MW. Plánovává výstavba vyrovnávací elektrárny, bude úplně první investicí do elektrárny tohoto tipu v Moldavsku.

Moldavsko je také prioritní zemí zahraniční rozvojové spolupráce ČR a potřeba zvýšení energetické efektivnosti se promítá i do oblasti rozvojové spolupráce. Z finančních prostředků ČR již byla financována instalace solárních panelů na budovu, kde jsou ubytováni uprchlíci z Ukrajiny, a na dvě nemocnice v Kišiněvě. Zároveň si Česká rozvojová agentura nechává aktuálně zpracovávat studii energetického sektoru v Moldavsku, která by identifikovala vhodné intervence českých řešení v rámci dostupného rozpočtu agentury.

Moldavsko v nedávno době provedlo legislativní změny v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energie. Cílem těchto změn je podpořit využívání obnovitelných zdrojů energie a přilákat do této oblasti investice, včetně zahraničních. Zvýšená poptávka spotřebitelů po využívání obnovitelných zdrojů energie bude pro investory důležitým faktorem. Vláda nyní plánuje vyhlašování tendrů na velkokapacitní projekty obnovitelných zdrojů energie, dle posledních informací se mají tendry uskutečnit v průběhu dubna až července 2024.

Premier Energy - fotovoltaický park

Premier Energy - fotovoltaický park

Kateřina Šilhánková, diplomat, Velvyslanectví České republiky v Kišiněve


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688