Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Cestování  |  29.01.2024 12:04:11

Pražské vánoční trhy zabraly, hotely praskaly ve švech

ilustrační obrázek hotelu

Prosincová data poradenské společnosti STR ukazují mimořádný úspěch českých (pražských) hotelů a zlepšení celoroční bilance. Celkové výsledky 2023 však nadále značně zaostávají za dobou předcovidovou (2019).

Adventní, vánoční a silvestrová turistika má svá specifika. Pokud pomineme horská střediska, kde jde o začátek a vrchol sezóny, jedná se u většinových ubytovacích zařízení jen o drobné přerušení „mimosezóny“. Výjimkou jsou však města s vánočními trhy, zimní atmosférou, místa příjemná k procházkám a oslavám. Je radostné, že po dlouhé době Praha v adventním čase šlapala na paty kultovní „vánoční“ Vídni a patřila k lídrům evropského trhu. Prosincové tržby vzrostly v ČR meziročně o více než 28 %, což je v evropském měřítku třetí největší nárůst po Rusku (+48 %) a Turecku (+37 %). Mezi „klasickými“ evropskými zeměmi – jsme první.

„Český trh se ještě zdaleka nedostal na předcovidovou úroveň, byť úspěšný prosinec 2023 kosmeticky drtivý propad umazal,“ vysvětluje Jaroslav Svoboda, majitel hotelové sítě Czech Inn Hotels, která v roce 2023 ubytovala 1,4 milionů hostů, a tím obhájila svou pozici jedničky na českém trhu. „Je také krásně vidět, jak jakákoli aktivita, zajímavost, „cokoli“ přináší úspěch. Pražské Vánoční trhy lákají Čechy i cizince a na výsledcích je to hned znát. Obecně toho ale děláme, třeba v porovnání s Maďarskem a Polskem, strašně málo a to je znát také.“


SROVNÁNÍ S ROKEM 2019 – tragický propad:

I přestože (viz výše), pokud se porovnáváme s prosincem 2022, nejde o 28 % růst, ale po odečtení hotelové inflace o růst „o trošku“, úplně jiný pohled dostaneme, pokud současnou situaci porovnáme s rokem 2019. Zde je ČR svým růstem tržeb (6,4 %) hluboko pod růstem nákladů (oficiální inflace za stejnou dobu (2019-2023) 36,7 % !), tedy drtivý propad. Zaostáváme především také za srovnatelnými zeměmi, které mají navíc nižší infalci než my.

Růst tržeb České republiky je totiž jen 6 %, zatímco Maďarsko dosahuje růstu o více než třetinu a překonalo nás i v absolutních číslech!! Polsko vyrostlo skoro o čtvrtinu a výrazně rychlejší růst ukazují i Slovensko a Rakousko, které je navíc o třídu nad námi. Více v tabulce.

„Změnila se skladba hostů,“ vysvětluje Jaroslav Svoboda, a dodává: „Češi jednoznačně dominují, ale cizince ze vzdálenějších zemí plnohodnotně nenahradili. Až budeme mít rychlejší vlaky a lepší dálnice, tak sem přijede i více turistů (samozřejmě i obchodníků atd). Polsku nebo Madarsku v budování infrastruktury prostě nestačíme.“

YTD „Year to Day“ – data za leden až prosinec 2023, resp. leden až prosinec 2019
Occ% je průměrná obsazenost pokojů, Tržby na pokoj a noc jsou v eurech

Meziměsíční srovnání

Prosinec je přerušením „mimosezóny“, pokud tedy nehovoříme o horských hotelech a ubytovacích zařízeních, kde je prosinec naopak začátkem (a v konci měsíce pak vrcholem) sezóny hlavní. U většinového hotelnictví však adventní, vánoční a silvestrovská turistika je soustředěna do míst s vánočními trhy a atmosférou, což je v ČR zejména Praha, která tento měsíc konkurovala i samotné Vídni.
Graf také dobře ukazuje vývoj turismu během celých dvanácti měsíců.



Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako STR, poskytuje tržní údaje o hotelovém průmyslu po celém světě. V současné době sleduje více než 60 000 hotelů s více než 8 miliony pokojů. Mezi českými hoteliéry jde o nejznámější nástroj pro porovnávání výsledků. V České republice STR sleduje 19,5 tisíce hotelových pokojů (tedy zhruba třetinu celkové kapacity), ovšem v segmentu lepších hotelů podíl výrazně roste. Například v Praze se již blíž polovině. Výhodou je také především měsíční báze vyhodnocení, což je třikrát aktuálnější než ČSÚ, a relevantní data o cenách pokoje a obsazenosti opřená o celosvětově prověřenou metodiku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688