Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  26.01.2024 10:32:01

Vyplatí se letos investovat do piva? Do akcií malých pivovarů to moc nejde, zbývají hlavně ty velké, často ale poněkud ospalé

Pivo představuje velký světový trh. Jeho tempo růstu však velké není. Spíše takové ospalé, což k pivu sedí. Trh opanovávají jména jako Anheuser-Busch InBev nebo Heineken. Investor do akcií těchto titánu tedy nemůže počítat s dravým zhodnocením. Kdo však jde po pozvolném, celkem uspokojivě stabilním, postupném růstu, ten jistě některou ze zavedených „pivních akcií“ nakoupit může.

Ne že by se sektoru vyhýbaly módní vlny a nové trendy. Malé a dravé pivovary je často dokáží zachytit lépe a pružněji než oni titáni. Ostatně klíčovou módní vlnu globálního trhu s pivem, jež se zaplavuje i Česko, představují řemeslná piva. Taková piva jsou ale vlastně přímo definičně spjata s malými pivovary. Velká pivovarnická skupina by řemeslná piva raději ani neměla nabízet. Když před několika lety svá „řemeslná piva“ vrhl na trh již poměrně velký pivovar Starobno, patřící navíc Heinekenu, se zlou se potázal. Místo módní vlny se svezl na vlně kritiky.

Jenže běžný investor prakticky nemůže investovat do akcií malých, potenciálně rychle rostoucích pivovarů, často jakýchsi „pivních startupů“. Na burze se s nimi zpravidla neobchoduje.

Investice do akcií některého z pivovarů tak přichází v úvahu zejména pro toho, kdo sází na jistotu stabilního růstu a případně i přiměřené dividendy. Nebo pro toho, kdo již má notně zainvestováno v dravých titulech – třeba v oblasti AI, elektromobility nebo biotechnologií – a hodlá diverzifikovat své portfolio tak, aby nesestávalo pouze z růstových titulů, ale také těch hodnotových.

Sázkou na „pivní jistotu“ číslo jedna by tedy mohly letos být akcie s přehledem největšího pivovaru světa, již zmíněného Anheuser-Busch InBev. Základ současné podoby kolosu položila před šestnácti lety akvizice amerického pivovaru Anheuser-Busch v podání belgicko-brazilského InBevu. Před osmi lety se pak do skupiny přidal ještě jihoafrický SABMiller. Celý konglomerát v Česku vlastní prodělečný českobudějovický pivovar Samson, přičemž „přes ulici“ vede nekonečný spor o značku Budweiser, s dalším pivovarem jihočeské metropole, státním Budvarem.

Od začátku roku 2008, tedy od roku zmíněné „zakládající“ akvizice, zhodnotily akcie konglomerátu Anheuser-Busch InBev o nějakých 56 procent, což značí roční zhodnocení 2,8 procenta. Pro srovnání, stěžejní ukazatel amerických burz, Standard & Poor’s 500, za stejnou dobu přidal zhruba 238 procent, což ročně značí zhodnocení 7,9 procenta. Všechny tyto cifry jsou bez zahrnutí reinvestice dividend.

Je tedy zřejmé, že akcie největšího světového pivovaru v uplynulých šestnácti letech žádným velkým ternem nebyly. Konglomerát navíc loni rozlítil řadu svých zákazníků, když do marketingové kampaně, jež měla pozdvihnout upadající značku Bud Light, angažoval trans aktivistu Dylana Mulvaneyho. Proměnu tohoto biologického muže v ženu sice na sociálních sítích sledují miliony uživatelů, avšak zjevně z jiné cílovky; tradiční pivaři v ní zalíbení moc nenacházejí. Sociální sítě tak zaplavila virální videa, v nichž na protest proti Mulvaneyho angažmá, rozhořčeně lili Bud Light do záchodu či kanálu; konzervativní rocker Kid Rock zase použil několik beden daného piva jako cvičný terč při střelbě z automatické pušky – což rovněž zaznamenalo nebývalý virální ohlas. Akcie konglomerátu však – naštěstí pro investory – kauza „neodstřelila“. Nicméně, nějaký další přešlap při snaze o (až příliš) progresivní marketing zřejmě nelze vyloučit a investor se musí před něčím takovým mít na pozoru i do budoucna.

Pod křídla konglomerátu Anheuser-Busch InBev patří také třeba známé mexické pivo Corona. Ve Spojených státech je však – na rozdíl od zbytku světa – držitelem licence na jeho výhradní dovoz společnost Constellation Brands, výrobce nejen piva, ale také vína a lihovin. Pokud bychom vzali jako výchozí bod opět začátek roku 2008, její akcie za sebou mají mnohem výraznější zhodnocení než ty konglomerátu Anheuser-Busch InBev. A sice celkově 1030 procent, tedy nějakých 16,3 procenta ročně.

Akcie Constellation Brands jsou zajímavé vysokou diverzifikovaností, neboť společnost produkuje či prodává nejen různé zmíněné typy alkoholických nápojů, ale zabrousila také do marihuanového byznysu. Vlastní takřka 40procentní podíl v Canopy Growth. Dodavatel „marjánky“ pro lékařské účely ovšem čelí krušnému procitnutí z opojných let 2018 a 2019, neboť jeho akcie z tehdejších vrcholů strmě spadly, z více než 500 dolarů za kus na zhruba čtyři dolary; ztratily více než 99 procent.

Investor, jenž hledá potenciálně přelomovou inovaci v pivovarnictví, by tak měl spíše upřít pozornost k japonskému pivovaru Kirin. Tato tamní dvojka po skupině Asahi, majiteli Plzeňského Prazdroje, poněkud neobvykle vlastní také divizi, jež se na vědecké úrovni zabývá zlepšováním zdraví prostřednictvím výživy, v tomto případě tedy i piva. Vzhledem k tomu, že celosvětovým trendem jsou kromě řemeslných piv také ta „zdravější“, s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu, může být potenciální „zdravé pivo“, třeba nějaké to budoucí z produkce Kirinu, investičním ternem. Na akciích Kirinu to ale zatím moc poznat nejde. Od začátku roku 2008 přidávají nějakých 33 procent, průměrně ročně tedy 1,8 procenta.

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

11.08.2021Investujme do svého těla, vyplatí se to Jana Brožková (Bydlet.cz)
24.10.2020Vyplatí se teď investovat do akcií českých bank? Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688