ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  24.01.2024 13:20:00

Komise navrhuje zlepšit fungování evropských rad zaměstnanců s cílem posílit nadnárodní sociální dialog

Komise navrhuje revizi směrnice o evropských radách zaměstnanců

Komise dnes navrhuje revizi směrnice o evropských radách zaměstnanců s cílem dále zlepšit sociální dialog v EU. Evropské rady zaměstnanců jsou informační a konzultační orgány, které zajišťují účast zaměstnanců na rozhodnutích ohledně nadnárodních otázek. Týkají se společností s více než 1 000 zaměstnanci, které působí alespoň ve dvou zemích EU nebo Evropského hospodářského prostoru (EHP).

Smysluplné informování zaměstnanců a projednávání s nimi při klíčových rozhodnutích podniků mohou pomoci předvídat a zvládat změny spojené například s ekologickou a digitální transformací, řešením nedostatku pracovních sil nebo zaváděním nových technologií. V nadnárodním prostředí mohou evropské rady zaměstnanců sehrávat v tomto ohledu zásadní roli.

Stávající směrnice nastiňuje postupy pro zřizování evropských rad zaměstnanců a pro informování zaměstnanců o nadnárodních otázkách a projednávání těchto otázek se zaměstnanci. Cílem navrhované revize je posílit úlohu evropských rad zaměstnanců tím, že se usnadní jejich zřizování, podpoří smysluplnější informování a konzultace a zajistí, aby měly nezbytnou kapacitu pro svou činnost. Cílem revize je rovněž posílit v radách vyvážené zastoupení žen a mužů.

V roce 2023 přijal Evropský parlament legislativní usnesení z vlastního podnětu, v němž vyzval Komisi k posílení úlohy a kapacity evropských rad zaměstnanců. Dnešní navrhovaná revize naplňuje politický závazek předsedkyně von der Leyenové reagovat na takováto usnesení legislativním návrhem za plného respektování zásad proporcionality, subsidiarity a zlepšování právní úpravy.

Účinnější a účelnější evropské rady zaměstnanců

Mezi hlavní změny navrhované Komisí patří:

  • Udělení stejných práv pracovníkům nadnárodních společností působících v EU/EHP, aby mohli požádat o vytvoření nové evropské rady zaměstnanců: budou zrušeny výjimky ze stávající směrnice, což umožní 5,4 milionu pracovníků ve 320 nadnárodních společnostech s již existujícími dohodami požádat o zřízení evropské rady zaměstnanců.
  • Vyjasnění definice nadnárodních otázek: tím bude zajištěno, aby evropské rady zaměstnanců doplňovaly činnost vnitrostátních informačních a konzultačních orgánů a nepřekrývaly se s ní. Jasná definice má zásadní význam pro rozhodování, kdy musí být evropské rady zaměstnanců konzultovány a informovány.
  • Zajištění toho, aby byly s pracovníky v nadnárodních společnostech včas a smysluplně projednávány otázky, které se jich týkají:
    • členové evropských rad zaměstnanců by měli obdržet odůvodněnou odpověď na své stanovisko předtím, než vedení společnosti přijme rozhodnutí o nadnárodních otázkách,
    • pokud je jako důvod pro omezení dalšího sdílení informací nebo pro nezveřejňování informací o nadnárodních otázkách uvedena důvěrnost, musí vedení společnosti poskytnout příslušné odůvodnění.
  • Zajištění potřebné kapacity evropských rad zaměstnanců k výkonu jejich činnosti: v dohodách o evropských radách zaměstnanců musí být uvedeny přidělené finanční a materiální zdroje, například pokud jde o odborníky, právní náklady a odbornou přípravu.
  • Vyváženější zastoupení žen a mužů: při každém (opětovném) jednání o dohodě o evropské radě zaměstnanců se musí zavést i ustanovení o dosažení pokud možno genderově vyváženého složení. To zahrnuje požadavek aktivně prosazovat vyvážené zastoupení žen a mužů ve zvláštních vyjednávacích výborech, což jsou dočasně vytvořené skupiny zástupců zaměstnanců, kteří se společností vyjednávají dohodu o evropské radě zaměstnanců.
  • Lepší přístup k opravným prostředkům: členské státy musí Komisi oznámit, jak mohou evropské rady zaměstnanců zahájit soudní či správní řízení. Pro účely prosazování směrnice jsou členské státy rovněž povinny zavést účinné, odrazující a přiměřené sankce.

Další kroky

Návrh Komise, kterým se mění směrnice o evropské radě zaměstnanců, bude projednán Evropským parlamentem a členskými státy. Po jeho přijetí budou mít členské státy jeden rok na provedení směrnice ve vnitrostátním právu. Nová pravidla pak začnou platit o dva roky později. Během tohoto dvouletého období mohou zúčastněné strany přizpůsobit své dohody o evropských radách zaměstnanců revidovaným požadavkům.

Souvislosti

Zásada č. 8 evropského pilíře sociálních práv zdůrazňuje význam sociálního dialogu a zapojení pracovníků. Evropské rady zaměstnanců zastupují evropské pracovníky v nadnárodních společnostech a jsou zřizovány buď z podnětu zaměstnanců, nebo ústředního vedení.

Konzultují se s nimi nadnárodní záležitosti, tj. otázky týkající se pracovníků v celé společnosti nebo alespoň ve dvou zemích EU/EHP, například ohledně restrukturalizace. Rady proto doplňují práci vnitrostátních orgánů zastupujících zaměstnance.

V současné době existuje přibližně 1 000 nadnárodních informačních a konzultačních orgánů, z nichž evropské rady zaměstnanců tvoří většinu. Každý rok je zřízeno přibližně 20 nových evropských rad zaměstnanců. Tyto rady, které zastupují více než 11,3 milionu evropských pracovníků, přispívají k ochraně zaměstnanosti a průmyslu v Evropě a k zajištění konkurenceschopnosti EU. Zastupují přitom více než polovinu příslušných pracovníků, to však stále představuje méně než třetinu z dotčených společností, jejichž počet se odhaduje na téměř 4 000.

V roce 2018 provedla Komise hodnocení, v němž zdůraznila, že evropské rady zaměstnanců hrají i nadále klíčovou úlohu při zajišťování a organizaci nadnárodního sociálního dialogu v nadnárodních společnostech, přičemž poskytují členským státům flexibilitu k přizpůsobení jejich vnitrostátním systémům. V hodnocení však byly rovněž zjištěny nedostatky v postupu projednávání s evropskými radami zaměstnanců a v prostředcích, jež mohou zástupci zaměstnanců využívat k prosazování svých práv.

V únoru 2023 vyzval Evropský parlament Komisi, aby směrnici zrevidovala a posílila úlohu evropských rad zaměstnanců. Komise s ohledem na uvedené usnesení, své hodnocení z roku 2018 a dvoufázové konzultace se sociálními partnery v roce 2023, jakož i na základě poznatků zúčastněných stran, včetně vnitrostátních správních orgánů, podniků, zástupců zaměstnanců a právních a akademických odborníků, rozhodla, že existuje prostor ke zlepšení stávající směrnice s cílem podpořit zřizování a fungování evropských rad zaměstnanců.

Další informace

Návrh, kterým se mění směrnice o evropské radě zaměstnanců

Posouzení dopadů

Hodnocení směrnice provedené Komisí v roce 2018

Přihlaste se k odběru elektronického zpravodaje Komise o zaměstnanosti, sociálních věcech a sociálním začleňování

Media

Work relations 2023-11-24

Quote

Sociální dialog je klíčovým prvkem, který podporuje konkurenceschopnost EU a zajišťuje spravedlnost ekologické a digitální transformace. Evropské rady zaměstnanců představují zásadní platformu pro jednání mezi zaměstnavateli a zaměstnanci ve společnostech usazených ve více zemích EU. Cílem tohoto návrhu je posílit práva pracovníků na informování a projednávání a zachovat přitom schopnost podniků přijímat rychlá a účinná rozhodnutí.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda pro hospodářství ve prospěch lidí 2024-01-23

Evropské rady zaměstnanců zajišťují, aby byla s pracovníky projednávána důležitá rozhodnutí, která se jich dotknou – například zavedení nových pracovních metod nebo restrukturalizace. Změna může být často vnímána jako rušivá, ale díky existenci evropských rad zaměstnanců mají pracovníci možnost stát se součástí tohoto procesu. Náš návrh vyřeší určité nedostatky ve stávající směrnici tak, aby rady zaměstnanců mohly být využívány častěji a s ještě efektivněji.
Nicolas Schmit, komisař pro pracovní místa a sociální práva 2024-01-23

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688