mzv.cz (MZv ČR)
Z domova  |  23.01.2024 17:22:00

Ministr Lipavský představil projekt výcviku ukrajinských dopravních pilotů v Česku

Ministr Lipavský představil projekt výcviku ukrajinských dopravních pilotů v Česku

23.01.2024 / 14:28 | Aktualizováno: 23.01.2024 / 17:22

Při příležitosti návštěvy rektora Národní letecké univerzity v Kyjevě (NAU) Volodymyra Šulhy na ČVUT ministr Lipavský představil projekt, na který Česko přispělo z rekonstrukčního programu pro Ukrajinu.

Ukrajině neposkytujeme pouze okamžitou humanitární pomoc. Podporujeme také stabilizaci a budoucí rozvoj. Po skončení bojů bude Ukrajina potřebovat rychlou obnovu své infrastruktury, jejíž nedílnou součástí je civilní letecká doprava. Vládním darem tak podporujeme vzdělávání leteckých specialistů na Ukrajině dle evropských norem,“ řekl na úvod ministr Lipavský.

O poskytnutí peněžního daru 22 milionů korun rozhodla vláda v dubnu 2023. Prostředky jsou určeny jak na akademickou spolupráci NAU s ČVUT, tak na praktický výcvik, pro který NAU vybrala leteckou školu F-Air. „Projekt významně podpořil trojstrannou spolupráci mezi ČVUT, Národní leteckou univerzitou a F AIR spol. s r.o., která byla rozvíjena již od roku 2021. Jsme rádi, že díky tomu máme kapacity využívat naše více než dvacetileté zkušenosti s výcvikem pilotů v univerzitním prostředí pro rozvoj vzdělávání Národní letecké univerzity dle EU legislativy,“ řekl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Projekt vyhodnotila jako přínosný i americká ambasáda v Kyjevě a částkou 10 milionů korun z Programu rozvojové spolupráce (Development Cooperation Program) podpořila rozšíření projektu o další úpravy sylabů dopravní fakultou ČVUT.

Americká vláda je hrdá na partnerství s Českem na podporu ukrajinského lidu. Ruská agresivní válka proti Ukrajině je nadále zaměřena proti jejímu obyvatelstvu a ekonomice. Prostřednictvím společných projektů, jako je tento, budou ukrajinští piloti získávat potřebná školení a certifikace, aby bylo zajištěno, že civilní letecký průmysl nebude patřit mezi oběti této války. Děkujeme našim partnerům z ČVUT, Ministerstva zahraničních věcí ČR a Národní letecké univerzity v Kyjevě,“ prohlásil velvyslanec USA v ČR Bijan Sabet.

Po důkladném a transparentním výběru studentů NAU, po prověření jejich odborných a jazykových znalostí (výuka probíhá v angličtině), přijelo do Česka vloni na podzim 20 vybraných studentů.

Skupina byla rozdělena na dvě části – 11 pilotů a 3 pilotky zahájili výcvik na Letišti Karlovy Vary a 6 pilotů na Letišti Benešov. Výcvik by zahájen teoretickou výukou. V současné době již všichni studenti ukončili samostatné lety a začíná další fáze jejich výcviku – samostatné navigační lety. Předpoklad je, že všichni studenti v průběhu března a dubna ukončí praktický výcvik na jednomotorových letounech v kategorii VFR, tj. lety za vidu, a přistoupí k další fázi výcviku – k letům na dvoumotorových letounech v kategorii IFR, tj. lety podle přístrojů.

Souběžně s praktickým výcvikem pokračuje jejich teoretická výuka s tím, že na jaře letošního roku budou studenti připraveni již na první zkoušky z letecké teorie na Úřadu pro civilní letectví ČR. Výuka a výcvik budou probíhat do konce roku 2024.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688