StartupJobs (StartupJobs)
Práce  |  23.01.2024 13:56:14

StartupJobs: Většinu kandidátů lákají pozice ve vývoji a IT. Přes dvě třetiny pracovníků jsou otevřené novým pracovním příležitostem

Kariérní portál StartupJobs zveřejnil výsledky každoročního průzkumu zaměřeného na  proměnu trendů mezi uchazeči o práci a zaměstnanci ve startupech a inovativních firmách. Z údajů vyplývá, že navzdory ekonomické situaci zůstává profil typického uchazeče podobný jako v roce 2022 –⁠ kandidáti nejčastěji pracují v oboru vývoje a IT, pocházejí z Prahy a okolí, je jim mezi 26 a 35 lety a preferují plný úvazek na hlavní pracovní poměr. Data z průzkumu zároveň ukazují, že roste zájem o home office a také přibývá lidí, kteří aktivně hledají novou práci.

Podzimního průzkumu portálu StartupJobs se zúčastnilo 1 422 respondentů. Z jejich odpovědí je patrné, že většina talentů a pracovních příležitostí v inovativních firmách se zatím stále soustředí do hlavního města. Nejčastěji přitom jde o uchazeče se středoškolským vzděláním s maturitou nebo s magisterským vysokoškolským diplomem. „Ukazuje se, že startupy a inovativní firmy přitahují nejen juniory, ale i kvalifikované seniorní pracovníky,“ říká Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs. V roce 2023 hledalo práci nebo působilo v oboru vývoje a IT 43,3 % respondentů. Dalších 21,2 % dotázaných pracovalo v administrativě, 21 % v marketingu a obchodě, 10,3 % v managementu a 4,1 % v analytice.

Většina z dotázaných (41,9 %) přitom uvedla, že má šest nebo více let praxe v oboru, ve kterém pracuje nebo hledá práci. Téměř čtvrtina respondentů (24,8 %) v oboru pracovala 3 až 5 let, zbytek (33,3 %) za sebou měl dva a méně let praxe. Při dotazu na úroveň zkušeností pak většina respondentů (41,1 %) uvedla, že se považuje za mediory, k seniorní úrovni se přihlásilo 33 % z nich.

Hlavní pracovní poměr a home office vyhrávají

V průzkumu 70,2 % dotázaných uvedlo, že preferuje práci na plný úvazek v rozsahu přibližně 160 hodin měsíčně. Oproti roku 2022, kdy o plný úvazek stálo 69,6 % respondentů, tedy jde o mírný nárůst. Zároveň lehce klesl počet lidí, kteří dávají přednost částečnému úvazku s možností kombinovat práci s vlastními projekty, a to z 32,6 % v roce 2022 na 29,7 % v roce 2023. Z 20,7 % na 21,3 % pak narostl počet kandidátů, kteří chtějí pracovat na částečný úvazek, ale pro více klientů.

Z hlediska typu spolupráce projevují pracovníci už třetím rokem největší zájem o zaměstnaneckou smlouvu (63,8 %). V pozicích kontraktorů v rámci OSVČ chce aktuálně pracovat 36,2 % respondentů.

V odpovědích se dále často objevoval požadavek na možnost pracovat v režimu full-remote, tedy zcela na dálku. Přestože počet zaměstnanců, kteří pracují výlučně z domova, klesl oproti roku 2022 o 4,6 % na 28,3 % dotázaných, stále jde téměř o třetinu pracovníků. V roce 2023 zároveň přibylo necelé jedno procento lidí, kteří jsou ochotní chodit do práce každý všední den (23,4 %), ale ubylo zase těch, kteří chodí do kanceláře v režimu 3–4krát týdně.Data ukazují, že stále existuje vysoké procento těch, kteří chtějí pracovat na dálku jako digitální nomádi a nechtějí se vracet do kanceláří, zatímco jiní pracovníci se do kanceláří vrátili úplně. Většina však funguje v hybridním režimu, kdy kombinuje práci na dálku se dny strávenými v kanceláři a preferuje časovou flexibilitu,“ říká Mikschik. To se odráží také v typu zaměstnaneckých benefitů, kdy home office, časová flexibilita a možnost práce na dálku obsadila první tři příčky i před finančními benefity nebo více dny dovolené.

Kandidátů na práci v inovativních odvětvích přibývá

V rámci průzkumu portál StartupJobs také zaznamenal, že v roce 2023 výrazně přibylo lidí, kteří se na pracovní nabídky aktivně hlásí. Zatímco v roce 2022 aktivně hledalo novou pracovní příležitost okolo 24 % respondentů, v loňském roce množství zájemců o jinou práci vzrostlo na 30 %. A d alších 46,2 % dotázaných sice jinou práci aktivně nehledá, ale je otevřeno novým pracovním příležitostem. Vzrostl počet lidí, kteří se nebojí změnit zaměstnání, případně by změnu práce zvažovali, pokud by přišla zajímavá nabídka. Potvrzuje to také reálný počet zájemců, kteří se hlásí na naše pracovní nabídky. Na jednu nabídku jich průměrně připadá hned osmnáct,“ komentuje situaci na pracovním trhu Tereza Müllerová, COO StartupJobs.

StartupJobs

StartupJobs je největší česká platforma propojující startupy s lidmi, kteří se chtějí posouvat vpřed.

Více informací na: www.startupjobs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688