HK ČR (Hospodářská Komora ČR)
Kultura  |  22.01.2024 17:29:00

Hospodářská komora a OSA – Ochranný svaz autorský se dohodly na sazbách za přenos vysílání až do roku 2028

Malé i velké internetové, kabelové a satelitní televize budou v roce 2024 platit Ochrannému svazu autorskému pro práva k dílům hudebním (OSA) měsíční autorskou odměnu za jednoho zákazníka (resp. domácnost) ve stejné výši jako loni. Výhodnější sazby pro své členy – tzv. provozovatele převzatého vysílání – až do konce roku 2028 vyjednala s OSA Hospodářská komora České republiky.

„V minulém čtyřletém období pro roky 20202023 se sazby navyšovaly o inflaci. Pro naše členy provozovatele převzatého vysílání se tak poplatky kvůli vysoké inflaci vyvíjely nepředvídatelně a finančně je velmi zatížily. Dnes jsme proto podepsali novou smlouvu, podle níž se v roce 2024 nebudou zvyšovat sazby poplatků za přenos vysílání o inflaci. Díky tomu naši členové letos ušetří více než deset procent ceny,“ uvedla členka představenstva Hospodářské komory a předsedkyně Sekce IT a telekomunikací Hospodářské komory Tereza Rychtaříková.

„V průběhu několik měsíců trvajících jednání jsme citlivě vnímali situaci na trhu přenosu vysílání a snažili se vyslyšet poptávku po jisté předvídatelnosti nákladů v delším časovém horizontu. Děkuji zástupcům Hospodářské komory za korektní přístup při společných jednáních, která nebyla vždy jednoduchá. Myslím, že obě strany mohou výslednou podobu dohody považovat za férové nastavení podmínek, které v následujících 5 letech dávají finanční jistotu jak operátorům provozujícím přenos vysílání, tak i našim bezmála 4 milionům zastupovaným autorům hudby a hudebním nakladatelům z celého světa,“ komentoval dohodu předseda představenstva OSA Roman Strejček.

Zastupování provozovatelů převzatého vysílání Hospodářské komoře umožňuje autorský zákon. Ta se zároveň s kolektivním správcem autorských děl dohodla na zafixování poplatků až do roku 2028. Sazba za přenos pokrývá též licenci pro doplňkové služby a kanály přenášené metodou přímého dodání.

Měsíční autorská odměna za jednoho zákazníka (resp. domácnost) tak bude v roce 2024 činit 6,76 + DPH za přenos vysílání s možností zpětného zhlédnutí („sazba s catch up“) a 5,57 + DPH za přenos vysílání bez možnosti zpětného zhlédnutí („sazba bez catch up“).

Pro roky 2025 a 2026 se každoročně navýší o 2 % oproti roku předcházejícímu a pro roky 2027 a 2028 se sazba navýší každoročně o 3 % oproti předcházejícímu roku. Základní sazba odměny tak nebude po dobu trvání dohody mezi Hospodářskou komorou a OSA navyšována o míru inflace, jako tomu bylo dosud.

Současné podmínky dohody a dohodnuté sazby pro dalších pět let Hospodářská komora považuje za oboustranně výhodné.

Provozovatelé převzatého vysílání jsou na základě registrace u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání oprávněni přebírat původní televizní vysílání provozovatelů vysílání s licencí, a to jak tuzemských, tak zahraničních, sestavovat programovou nabídku a ty dále v nezměněné podobě nabízet a šířit koncovým uživatelům, třeba domácnostem.

Takovými provozovateli jsou menší operátoři, např. PODA a.s. nebo WMS Most, s.r.o., i operátoři s celorepublikovým pokrytím, např. O2, T-Mobile nebo Vodafone nebo také SledovaniTV.

Pokud provozovatel nabízí domácnostem přenos televizního a rozhlasového vysílání po kabelu, přes satelit, prostřednictvím IPTV či jinými technologiemi, je povinen hradit nositelům práv odměnu za užití jejich výkonů a záznamů (vč. audiovizuálních záznamů) prostřednictvím kolektivního správce.

Odměnu hradí operátor kabelové či satelitní TV, IPTV atd. nejen za užití zvukových snímků vydaných k obchodním účelům, ale též za užití přenosem vysílání zvukově obrazových záznamů a živě vysílaných uměleckých výkonů.

Dnes uzavřená dohoda se vztahuje na přenos rozhlasového a televizního vysílání prostřednictvím všech technologických prostředků, tedy přes kabel, IPTV, družice atd.

Provozovatelé převzatého vysílání hradí poplatky pěti kolektivním správcům. Se dvěma z nich (OOA-S a OAZA) Hospodářská komora uzavřela dohody již v létě minulého roku. Členové Sekce IT a telekomunikací Hospodářské komory za poslední rok uhradili či uhradí OSA poplatky zhruba ve výši 140 milionů korun. Celkově platba všem kolektivním správcům za rok 2023 převýší 300 milionů korun.

Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora ČR je nejvýznamnějším reprezentantem podnikatelské sféry. Sdružuje více než 16 000 členů organizovaných v 59 komorách v regionech a ve 124 oborových asociacích. Více než 60 ze 100 největších českých firem je členem HK ČR.

Posláním Hospodářské komory je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR, a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu.

Více informaci na: www.komora.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688