Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  19.01.2024 11:25:24

Freedom24: Kam investovat v případě trendu stárnutí populace obyvatel? Favoritem bude zdravotnictví a farmacie

Komentují finanční analytici investiční platformy a aplikace Freedom24 provozované společností Freedom Finance Europe

Podle studie Eurostatu z roku 2022 byla více než pětina (21,1 %) obyvatel EU ve věku 65 let a více.
Klíčovým odvětvím, které z tohoto trendu těží, je zdravotnictví. Mezi nemoci spojené se stárnutím patří například ateroskleróza, kardiovaskulární onemocnění, rakovina, artritida, osteoporóza, diabetes 2. typu, hypertenze nebo Alzheimerova choroba.

Do jakých částí zdravotnického odvětví se tedy s největší pravděpodobností v budoucnu vyplatí investovat? Mezi jednotlivé oblasti spadají farmaceutické přípravky jako jsou léčiva a různé typy terapií (obezita, kardiovaskulární onemocnění, onkologie, genová terapie), dále pak zdravotnické komponenty a zařízení (sluchadla, zubní implantáty, brýle, čočky, endoprotézy a další zdravotnické vybavení) a nakonec také realitní investiční fondy (ambulance a domovy důchodců). Výhodné je ale investovat i v dalších oblastech, které mohou diverzifikovat portfolio. Pojďme se na tyto oblasti podívat detailněji:

1) Farmaceutické přípravky

Trh s léky na obezitu a kardiovaskulární onemocnění
Dánská společnost Novo Nordisk (NVO) je jedním z účastníků duopolu na trhu s léky na obezitu. Její lék Wegovy (Semaglutid) se již etabloval jako účinný prostředek na hubnutí. Podíl populace s nadváhou, který se s věkem zvyšuje potvrzují i údaje Eurostatu. Česká republika (60 %) je dokonce nad evropským průměrem (53 %) v podílu dospělých lidí s nadváhou či obezitou dle výpočtu BMI. Přípravek Wegovy může být účinný také při snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho lék prochází studií fáze 3 EVOKE u pacientů s Alzheimerovou chorobou, jejíž výsledky se očekávají v roce 2025. Konsensus prognóz společnosti FactSet počítá s dvouciferným tempem růstu tržeb v letech 2024-2026. Dále pak prognóza společnosti Insights10 naznačuje, že evropský trh s Alzheimerovou chorobou dosáhne Složené roční míry růstu (CAGR) 7,2 % a Market Data Forecast předpovídá, že trh s léky na kardiovaskulární onemocnění poroste do roku 2032 tempem 5,1 %.

Onkologický segment
Onkologický segment bude také těžit ze stárnutí populace. Podle odhadu společnosti KBV Research tak v letech 2023-2030 dosáhne trh s onkologickými přípravky složeného ročního tempa růstu 7,5 %. Mezi slibnými jmény je možné si povšimnout biofarmaceutické společnosti Jazz Pharmaceuticals (JAZZ) se sídlem v Irsku. Společnost má rychle rostoucí portfolio onkologických a neurologických léčiv a v roce 2024 očekává aktualizaci klinických programů pro nové kandidáty na léky - u onkologického léku Zanidatamab a léku proti esenciálnímu tremoru (třasu) Suvecaltamid. Mezi nadějné hráče na poli onkologie patří také společnosti AstraZeneca PLC (AZN-GB) a Sanofi Sponsored ADR (SNY).

Genová terapie
Vzhledem k průlomovým poznatkům v oblasti identifikace a modifikace lidské DNA mohou jako jedni z hlavních těžit z tohoto investičního trendu společnosti poskytující služby v oblasti léčby dědičných onemocnění, ale i těch, která dědičná nejsou, pomocí cílených změn genových defektů. Zde stojí za úvahu investovat do společností Sarepta Therapeutics Inc (SRPT) a Genmab A/S (GMAB.CPH).

2) Zdravotnické komponenty/zařízení

Sluchadla
Podle Fortune Business Insights poroste trh se sluchadly v EU v letech 2023-2030 tempem 8,3 %. Jedním z klíčových faktorů růstu trhu bude stárnutí populace, protože ztráta nebo zhoršení sluchu se častěji vyskytuje u starších osob. Jednou ze společností, které z toho na tomto trhu budou těžit je společnost Sonova Holding AG (SOON-CH), která podle společnosti Statista drží přibližně 30 % trhu.

Zubní implantáty a související pomůcky
Rostoucí počet starších lidí nevyhnutelně znamená větší potřebu výrobků pro péči o ústní dutinu. Trh se zubními implantáty poroste vysokým tempem. Podle studie Market Research Community Trends poroste tento trh v letech 2023-2030 tempem 9,7 %. Straumann Holding AG (STMN-CH), švýcarská společnost, která se specializuje na zubní implantáty a související vybavení, je klíčovým hráčem v tomto odvětví. Sám emitent odhaduje, že k únoru 2023 měl 30% podíl na trhu.

Brýle a čočky
Niche produkty společnosti EssilorLuxottica SA (EL-FR) jsou dioptrické čočky, optometrické přístroje, zařízení a sluneční brýle. Společnost má vlastní značky brýlí (Ray-Ban, Oakley, Persol, Oliver Peoples) a působí také jako dodavatel značek Versace, Michael Kors, Prada, Coach New York a Ralph Lauren. Spojením společností Essilor a Luxottica se EssilorLuxottica stala jedním z největších hráčů v oblasti výroby a distribuce brýlí a čoček. Společnost sází na rostoucí potřebu různých typů brýlí a čoček, což ji spolu s diverzifikovaným obchodním modelem činí velmi atraktivní.

Endoprotézy, implantáty a další zdravotnické vybavení
Společnost Zimmer Biomet Holdings, Inc (ZBH) je největším světovým poskytovatelem kyčelních a kolenních implantátů. Podíl společnosti na trhu ortopedických řešení činí 17-20 %. Společnost Zimmer těží z trendu stárnutí populace a zaměřuje se především na americký trh. Společnost Medtronic (MDT) je rovněž jedním z lídrů na trhu zdravotnických prostředků a specializuje se na kardiovaskulární onemocnění. Mezi hlavní hráče na trhu diagnostických a dalších zdravotnických přístrojů patří společnosti Siemens Healthineers AG (SHL.DE), Koninklijke Philips NV (PHIA.AS) a Irhythm Technologies Inc (IRTC). Evropa je druhým největším regionem na světovém trhu zdravotnických přístrojů s očekávaným růstem trhu o 4,5 % v roce 2030.

Evropská populace stárne, a proto bude stále více utrácet za různé zdravotnické služby, včetně ambulancí a domovů důchodců. Za zmínku tedy stojí právě tyto následující subjekty:
Aedifica (AED) je realitní investiční fond s velmi diverzifikovaným portfoliem v západní Evropě, který se zaměřuje na pečovatelské domy.

Cofinimmo (COFB) se zaměřuje na belgický trh (více než 50 % portfolia je soustředěno v Belgii, zbytek v celé západní Evropě), hlavní portfolio tvoří pečovatelské domy a kliniky.
Portfolio aktiv společnosti Primary Health Properties (PHP) se nachází ve Velké Británii a Irsku a zahrnuje především všeobecné ambulance a zařízení pronajímaná státním zdravotnickým organizacím. Kotace těchto tří společností se ještě nevzpamatovaly z poklesu cen. Stárnutí populace zřejmě podpoří realitní společnosti ve zdravotnictví, avšak optimalizace sociálních programů v západní Evropě to naopak může zbrzdit.

Portfolio je třeba také dále diverzifikovat, a tak lze doporučit doplnění například o tyto oblasti:

Výletní společnosti
Právě investice do výletních společností může být také správnou volbou při stárnutí populace. Podle statistik je 66 % zákazníků těchto společností ve věku 40+, přičemž největší věková skupina je v rozmezí 60-69 let (19 %). Mezi nejoblíbenější výletní společnosti se řadí například Carnival Corporation (CCL) a Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. (NCLH-US). Tyto společnosti sázejí nejen na oživení trhu po omezení v době opatření COVID-19, ale také na postupný růst uživatelů v důsledku stárnutí populace.

Trh s luxusním zbožím
Evropské společnosti mají silné postavení v segmentu luxusního oblečení, obuvi, tašek, doplňků a hodinek. Podle Fortune Business Insights bude tempo ročního růstu globálního trhu luxusního zboží činit 4,7 %. Kromě toho se analytici Freedom Finance Europe domnívají, že evropské společnosti mohou vykazovat rychlejší tempo a nadále zvyšovat svůj podíl v klíčových segmentech trhu, což podpoří atraktivitu společností v tomto sektoru. Zde můžeme zařadit například LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE (MC-FR), Compagnie Financiere Richemont SA (CFR-CH), Hermes International SCA (RMS-FR), Kering SA (KER-FR).

Chytré domy a Energetická účinnost
Evropský trh s inteligentními domácnostmi dosáhne podle prognóz do roku 2030 hodnoty 62,7 miliardy dolarů, přičemž míra růstu dosáhne 11,1 %. Společnosti, které z tohoto trendu těží jsou Siemens Energy AG (ENR-DE), Schneider Electric SE (SU-FR), ABB Ltd. (ABBN-CH), ASSA ABLOY AB Class B (ASSA.B-SE) a Legrand SA (LR-FR).

Zelená energie
V Evropě působí velcí výrobci turbín a dalších řešení pro výrobu energie z větru, mezi něž patří Vestas Wind Systems A/S (VWS-DK), vedoucí společnost na trhu s podílem přibližně 17-20 %, Siemens Energy AG (ENR-DE), která vlastní Siemens Gamesa, a Nordex SE (NDX1-DE). Můžeme zmínit i společnost Iberdrola SA (IBE-ES), která se také zabývá výrobou energie. Kromě známých společností je dobré věnovat pozornost také společnosti Fusion Fuel Green PLC (NASDAQ: HTOO), přednímu dodavateli ekologických vodíkových řešení se sídlem v Irsku.

Světový trh s polovodiči poroste do roku 2030 o 9 %, což vzhledem k zájmu EU o stimulaci výroby v regionu a růstu trhu s elektromobily činí investice do následujících společností atraktivními. Zde řadíme ASML Holding NV (ASML-NL), Infineon Technologies AG (IFX-DE), NXP Semiconductors NV (NXPI), STMicroelectronics NV (STMPA-FR).

Softwarové a IT služby
Míra ročního růstu trhu se softwarem v letech 2023-2028 bude činit 6,1 % , což při zohlednění trendů automatizace a digitalizace činí rozumné sázky na společnosti SAP SE (SAP-DE), Capgemini SE (CAP-FR), Dassault Systemes SA (DSY-FR), Sage Group plc (SGE-GB), Atos SE (ATO-FR) a Amadeus IT Group SA Class A (AMS-ES).

Závěrem
Investice do rostoucích tržních segmentů je příležitostí k odhalení aktivně rostoucích společností, které mohou být ve střednědobém horizontu zdrojem generování zisků.

Analytici Freedom Finance Europe (Freedom24) doporučují sestavit vyvážené portfolio následujícím způsobem:

● Farmaceutické výrobky, zdravotnické komponenty/zařízení (včetně těch, které nejsou uvedeny v textu) - 15-25 %.
● Luxusní trh - 10-20 %
● Zelená energie - 5-10 %
● Polovodičový průmysl - 7-15 %
● Software a IT služby - 7-15 %

Investice do cenných papírů a jiných finančních nástrojů vždy zahrnují riziko ztráty vašeho kapitálu. Prognóza nebo minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků. Před provedením jakékoli investice je nezbytné provést vlastní analýzu.

O Freedom Finance Europe
Freedom Finance Europe je mezinárodní online makléř známý pod značkou Freedom24. Zajišťuje klientům vše potřebné pro úspěšné investice - přímý přístup na největší akciové světové burzy, profesionální analytiku cenných papírů a komfortní obchodní aplikaci. Freedom Finance Europe je dceřinou společností mezinárodní investiční skupiny Freedom Holding Corp. a akcie holdingu se obchodují na americké burze Nasdaq. Oficiální zastoupení a zprostředkovatelé společnosti se nachází na Kypru, v Německu, Španělsku, Polsku, Francii, Řecku a nově také v Nizozemsku, Itálii, Rakousku a Bulharsku. Jednoduchá investiční aplikace a platforma Freedom24 je od června 2021 dostupná i českým a slovenským uživatelům.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688