Randstad (Randstad)
Práce  |  18.01.2024 13:56:12

Češi preferují spokojenost, rovnováhu a duševní zdraví před kariérním postupem. Jistota práce je pro ně důležitější než výše mzdy, ukazuje Workmonitor

Průzkum Workmonitor společnosti Randstad ukázal, že pro většinu českých zaměstnanců je důležitější pracovní spokojenost, rovnováha mezi osobním a pracovním životem a podpora duševního zdraví než kariérní postup. Oproti globálnímu průměru také netouží po manažerských pozicích. Od ostatních zemí se liší i tím, že je pro ně při výběru zaměstnání důležitější jistota práce než výše mzdy. Workmonitor rovněž ukazuje, že pro tři čtvrtiny Čechů je klíčová rovnováha v odměňování žen a mužů.

Průzkum Workmonitor 2024 personální agentury Randstad, zaměřující se na faktory ovlivňující zaměstnance při výběru práce a změně místa, upozorňuje na významný posun v prioritách českých pracovníků. Vyplynulo z něj, že v současné době má kariérní ambice pouhých 39 % pracovníků, což je významně méně ve srovnání s globálním průměrem (56 %). Více jak polovina (52 %) respondentů by navíc zůstala na pozici, ve které je spokojená, ačkoliv nenabízí prostor pro postup nebo rozvoj, 45 % dokonce zájem o kariérní postup nemá. „Zajímavé je, že pouhá čtvrtina pracovníků si přeje převzít větší manažerskou zodpovědnost, což je výrazně méně než globální průměr (47 %). Tento trend ukazuje na změnu v hodnotách pracovníků, kteří dávají přednost osobnímu životu a duševnímu zdraví před profesním postupem a nechtějí nést v práci větší zodpovědnost,“ komentuje výsledky průzkumu Martin Jánský, generální ředitel společnosti Randstad Česká republika.

Zhoršená finanční situace Čechů, způsobená nejprve pandemickými opatřeními a následně dopady války na Ukrajině, inflací a zdražováním, se podle Workmonitoru 2024 propisuje i do dalších pracovních trendů. „V současnosti se 45 % pracujících Čechů obává ztráty zaměstnání, co je o 7 procentních bodů více než vloni. Při přemýšlení o současném či budoucím zaměstnání je pro ně proto nejdůležitější jistota práce (92 %),“ upozorňuje Martin Jánský. Dodává, že oproti ostatním zemím je u nás výše mzdy až na druhém místě (90 %) těsně následovaná work-life balance a podporou duševního zdraví (89 %).

Co se týče flexibility, 27 % respondentů by odmítlo práci, pokud by součástí nabídky nebyla flexibilní pracovní doba, pro čtvrtinu je nutností home office. To je pokles oproti loňsku, kdy možnost pracovat na dálku byla podstatná pro více než polovinu Čechů. Pracovníci dále požadují, aby hodnoty a cíle jejich zaměstnavatelů byly v souladu s jejich vlastními. Více než třetina (37 %) by nevzala práci, ve které by nesouhlasila s názory vedení, čtvrtina by nezačala pracovat ve společnosti, která se aktivně nesnaží o diverzitu a férovost. Nejdůležitější hodnotou je pro ně zvlášť rovnost v odměňování žen a mužů (74 %). Zaměstnavatelé, kteří jsou vnímaví k potřebám svých zaměstnanců, se pro ně stávají důvěryhodnými partnery, čímž u zaměstnanců dosahují pocitu naplnění a uspokojení v pracovním prostředí,“ zdůrazňuje Martin Jánský.


Průzkumu Workmonitor, který společnost Randstad provádí pravidelně více jak dvacet let, se letos zúčastnilo 27 000 pracovníků ze 34 zemí světa ve věku 18–67 let, české části pak přes 500 respondentů. Jako tradičně se i v prosinci 2023 sledoval trendy na trhu práce a analyzoval, jak se mění preference a potřeby pracovníků v různých regionech a odvětvích. Studie poskytuje cenné informace pro zaměstnavatele, aby lépe porozuměli a reagovali na dynamický pracovní trh.

Randstad

Společnost Randstad je globálním lídrem v segmentu HR služeb, specializuje se na řešení v oblasti flexibility práce a poskytování personálně poradenských služeb. Podporuje lidi a podniky v dosažení jejich skutečného potenciálu. Věří, že nejlépe se toho dá dosáhnout spojením lidského přístupu s využitím nejmodernějších technologií a aby poskytovala správná řešení ve správný okamžik, využívá jedinečnou kombinaci Tech a Data. Portfolio služeb, které společnost Randstad nabízí, zahrnuje klasické agenturní zaměstnávání a vyhledávání pracovníků na hlavní pracovní poměr, in-house řešení, executive search a komplexní řešení v oblasti HR.

Společnost Randstad N.V., která byla založena v roce 1960 se sídlem v Diemen (Nizozemsko), je kótována na NYSE Euronext Amsterdam. V roce 2022 měl Randstad 46 000 vlastních zaměstnanců a vytvořil příjmy v hodnotě 27,6 miliard eur. Společnost, působící ve 39 zemích celého světa, pomohla v roce 2022 najít smysluplné zaměstnání téměř 2 000 000 uchazečů u 230 000 klientů.

V České republice poskytuje společnost Randstad služby v oblasti agenturního zaměstnávání, procesního řízení lidských zdrojů a vyhledávání zaměstnanců na stálé úvazky prostřednictvím 21 pracovišť a sítě 170 konzultantů.

Více informaci na: www.randstad.cz









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688