mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  16.01.2024 05:52:00

Austrálie – stavební sektor prudce roste a na jeho úspěších se mohou podílet ve větší míře i české firmy

Austráliestavební sektor prudce roste a na jeho úspěších se mohou podílet ve větší míře i české firmy

16.01.2024 / 05:45 | Aktualizováno: 16.01.2024 / 05:52

Australské stavebnictví zažívá prudký rozvoj, expanduje jak výstavba komerčních staveb, infrastrukturních projektů, tak především rezidenční výstavba. Ta je podporována místní vládou v rámci ambiciózního plánu výstavby 1,2 mil domů během pěti let. České firmy se mohou na stavebním boomu podílet ve větší míře. Přispět k tomu může účast na veletrhu Sydney BUILD v květnu 2024, kde Velvyslanectví ČR v Canbeře organizuje vlastní expozici v rámci projektu ekonomické diplomacie.

Odvětví stavebnictví, po propadu během pandemie Covid-19, začalo od roku 2022 prudce expandovat a jen za 1. pololetí 2023 zaznamenalo přírůstek o 8,4 %. V roce 2022 objem stavební výroby dosáhl objemu 167 mld. AUD/2.500 mld. CZK a stavebnictví zaměstnávalo 1,2 mil. pracovníků, což reprezentuje 8,4 % práceschopné populace. Na tvorbě HDP se stavebnictví podílí 7,1 %. Přes uvedené pozitivní výsledky produktivita stavebního odvětví zůstává stagnující a zaostává za srovnatelnými sektory. Stavebnictví je jedním z nejméně inovativních odvětví v Austrálii a bude vyžadovat zavádění nových technologií a postupů.

Doménou vládních opatření ve stavebnictví je ochrana životního prostředí, udržitelnost a využívání obnovitelných zdrojů. Stavební výroba privátního sektoru přesahuje veřejný. Dynamicky se rozvíjí všechny tři základní sektory: rezidenční výstavba, komerční stavby a infrastrukturní projekty, kdy mezi nejvýznamnější patří stavba sítě tunelů pro silniční dopravu v Sydney s názvem West Connex za 16 mld. AUD nebo probíhající rozšíření metra v Sydney za 12 mld. AUD či výstavba nového mezinárodního letiště. Z infrastruktury je nutno zmínit liniové stavby linek vysokého napětí pro přenos elektrické energie z míst výroby (s využitím obnovitelných zdrojů jako je solární nebo větrná energie) do velkých aglomerací.

Rezidenční výstavba je podporovaná řadou programů jak pro budoucí majitele (např. garanční schéma na podporu koupě prvního bydlení), tak i pro developery. Federální vláda schválila ambiciózní plán výstavby 1,2 mil. nových domů v dobrých oblastech do poloviny roku 2029 a v té souvislosti poskytne částku 10 mld. AUD do zvláštního fondu Housing Australia Future Fund. A další prostředky v částce 3,5 mld. AUD jsou vyčleněny na pobídky v jednotlivých státech. K naplnění svých cílů vláda schválila zásady reformy národního plánování, které na všech úrovních (stát, region, místo) řeší cíle výstavby obytných domů.

Na stavebním boomu v Austrálii se již nyní podílí svými dodávkami české firmy. Možno jmenovat dodávky stavebních strojů, izolačních materiálů nebo projekty ze skla pro hotely a komerční výstavbu. Potenciál českých firem v oblasti stavebních materiálů a technologií je však větší.

V té souvislosti Velvyslanectví ČR v Canbeře realizuje projekt ekonomické diplomacie, v rámci kterého se uskuteční česká expozice na veletrhu Sydney Build 2024 od 1. května 2024 na výstavišti ICC v Darling Harbour (www.sydneybuildexpo.com). Cílem projektu je představit široké odborné veřejnosti na největším australském veletrhu zaměřeném na stavebnictví progresivní české technologie a řešení v oboru. Veletrh je zaměřen na pokrokové stavební metody a technologie, architektonická řešení, digitální řešení stavebních prací a zajištění efektivní dodávky tepla, elektřiny a vody pro budovy.

V pořadí již 8. ročníku největšího stavebního veletrhu v Austrálii se zúčastní odborná i laická veřejnost, stavbaři, architekti, techničtí pracovníci, developeři i pracovníci státních institucí. Očekává se účast zhruba 400 vystavujících firem, 500 špičkových odborníků v rámci doprovodné konference a seminářů a celkem přes 35 tis. návštěvníků.

Projekt cílí na české firmy s unikátními a progresivními výrobky, službami a řešeními. Zájemci o účast mohou kontaktovat Obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Canbeře, commerce.canberra@mzv.gov.cz.

Milan Vágner, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Canbeře


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688