Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  15.01.2024 07:24:46

Německo vloni vykázalo reálný pokles ekonomiky (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Finální čísla prosincové inflace z Německa i eurozóny potvrdí vzestup meziroční dynamiky v závěru loňského roku. Data z reálné ekonomiky ale příliš povzbudivá nebudou. Obáváme se výrazného listopadového poklesu průmyslové produkce v eurozóně, německá ekonomika pak za celý loňský rok podle nás poklesla o 0,4 %. Lednový ZEW index příliš naděje na rychlé zlepšování situace v Německu nepřinese. Naopak ze Spojených států očekáváme robustní data v podobě prosincových maloobchodních tržeb.

Spotřebitelská poptávka v USA zatím zůstává robustní

Ekonomický kalendář tohoto týdne vyznívá spíše ve prospěch dolaru na úkor eura. Předběžná inflační data z Německa i eurozóny jako celku za prosinec ukázala na výraznější meziroční vzestup. A tyto závěry potvrdí tento týden finální inflační čísla. Dlouhodobější podporu v podobě vyšších tržních úrokových sazeb ale zřejmě mít společná evropská měna nebude. Pro tento týden se totiž obáváme horších čísel v podobě listopadové průmyslové produkce z eurozóny jako celku (-0,5 % m/m). Z již zveřejněných národních dat zaznamenala meziměsíční růst produkce ve Francii (+0,5 %) a Španělsku (+1,1 %), naopak pokles vykázalo Německo (-0,3 %) a Itálie (-1,5 %). Obecně trpí energetický průmysl a energeticky náročná odvětví. Za celé Q4 23 se obáváme mezičtvrtletního snížení výkonu evropského průmyslu o 1,4 % q/q, celkově by se jednalo již o pátý kvartál poklesu v řadě. A na výraznější zlepšení to nevypadá ani pro první měsíce letošního roku, což pravděpodobně potvrdí německý ZEW index za leden. Německo vloni vykázalo pokles reálného HDP, podle našeho odhadu o 0,4 %. Prozatím nevíme, jak dopadlo závěrečné čtvrtletí. Po poklesu o 0,1 % q/q v Q3 23 to podle nás pro Q4 23 vypadá na -0,2 % q/q. Německo se tedy dostalo do technické recese. To z druhé strany Atlantiku očekáváme silná data v podobě prosincových maloobchodních tržeb. V kombinaci s přetrvávajícím napětím na tamním trhu práce se podle nás jedná o silný argument pro to, aby Fed nepřistoupil ke snížení úrokových sazeb dříve než v květnu. Překonat konsensus by podle nás měl i výsledek prosincové průmyslové produkce v USA.

Tuzemský ekonomický kalendář nabídne tento týden prosincové statistiky vývoje cen v primárních okruzích. U meziměsíční dynamiky cen průmyslových výrobců předpokládáme lehce podkonsensuální výsledek, který by tak měl navázat na nižší data spotřebitelské inflace za prosinec zveřejněná minulý týden (viz níže). Celkově čísla podle nás nic nezmění na očekávání poklesu sazeb na únorovém zasedání o 25 bb. Na těch dalších by ale tempo mělo zrychlit na -50 bb. Do mediální karantény ČNB je zatím daleko, lze tak během týdne očekávat mediální výstupy centrálních bankéřů. Z pohledu kurzového vývoje jsou současné hodnoty EUR/CZK v souladu s našimi předpoklady. Pro nejbližší měsíce vnímáme spíše riziko testování slabších korunových úrovní.

Kvůli nižší inflaci koruna uzavřela minulý týden slabší

Kurz eura vůči dolaru v minulém týdnu žádné změny nevykázal, když zůstal poměrně stabilní kolem úrovně 1,0950 USD/EUR. Společná evropská měna tak udržela proti zeleným bankovkám relativně silné úrovně, i když z pohledu zveřejněných makroekonomických dat mnoho faktorů ve prospěch eura nehrálo. Zklamáním byla především německá data průmyslových objednávek i produkce za listopad. Slabost německého průmyslu stojí za zvyšující se pravděpodobností, že se Německo ve druhé polovině loňského roku nacházelo v technické recesi. S novým rokem by se ale situace měla sice pomalu, ale přesto začít obracet. První vlaštovkou bylo mírné zlepšení ekonomické důvěry v eurozóně z dílny Evropské komise, potěšily také solidní meziměsíční růstové dynamiky v německém zahraničním obchodě za listopad. Z opačné strany Atlantického oceánu jsme se dočkali prosincových inflačních dat. Celková spotřebitelská inflace skončila celkem výrazně nad tržním konsensem (naproti tomu ceny průmyslových výrobců naopak překvapily nižší dynamikou), nicméně jádrové ceny rostly v souladu s tržním očekáváním. V USA předpokládáme, že ústup inflačních tlaků nebude tak rychlý, aby umožnil snížení sazeb na dřívějším než květnovém zasedání Fedu, na kterém to předpokládáme my.

Koruna v uplynulém týdnu oslabila. Zatímco ještě během pondělní seance se kurz nacházel u 24,50 CZK/EUR, v závěru týdne již atakoval 24,70 CZK/EUR. Z pohledu trhu největším překvapením bylo čtvrteční zveřejnění tuzemské inflace za prosinec. V souladu s naším očekáváním totiž meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil z listopadových 7,3 % na prosincových 6,9 %, když trh čekal stagnaci na 7,3 % (podrobně viz náš report k inflačním číslům zde https://bit.ly/CPI_Dec23_CZ). Nicméně ani takto pozitivní překvapení podle nás neznamená, že již na únorovém zasedání ČNB tempo snižování sazeb urychlí. Jádrová inflace totiž byla mírně vyšší, a hlavně nadále přetrvává nejistota ohledně lednového inflačního čísla. Data z reálné ekonomiky přinesla v tomto týdnu smíšené signály. Obdobně jako v Německu jsme se dočkali slabé listopadové průmyslové a stavební produkce, lepší byl naopak výsledek zahraničního obchodu (podrobněji k těmto datům zde https://bit.ly/3tBcYMF). Prosincová nezaměstnanost vzrostla v podobě podílu nezaměstnaných na 3,7 % z listopadových 3,5 %, výlučně ale kvůli sezónnosti. Trh práce nadále zůstává silný. Závěr týdne pak přinesl povzbudivá data za listopad z poptávkové strany ekonomiky v podobě statistik maloobchodních prodejů a tržeb v sektoru služeb. Komentář těmto statistikám je dostupný zde https://bit.ly/3U1zKb9.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688