mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  11.01.2024 10:32:00

Potenciál rozvoje geotermální energie na Slovensku jako možná investiční pobídka

Potenciál rozvoje geotermální energie na Slovensku jako možná investiční pobídka

11.01.2024 / 10:15 | Aktualizováno: 11.01.2024 / 10:32

Geotermální energie je nejstarší formou energie na zemi. Představuje čistý a udržitelný zdroj energie, který produkuje zelené teplo a elektřinu pro průmysl a domácnosti. Slovensko patří podle geologických průzkumů k zemím, které jsou poměrně bohaté na geotermální zdroje.


Rozvoj geotermální energie na Slovensku

Slovensko má v zemi poklad, o němž sice ví, ale jeho potenciál využívá pouze minimálně. Již poměrně v dávné minulosti bylo na Slovensku vytipováno 27 potenciálních oblastí vhodných pro těžbu a využívání zdrojů geotermální energie. Dosud je na Slovensku zaregistrováno přes 150 geotermálních zdrojů – vrtů nebo pramenů. Hloubka dosud uskutečněných vrtů je od 40 do 3700 metrů. Teplota vody v nich se pohybuje v rozmezí od 16 do více než 130 stupňů Celsia. Celkový potenciál geotermálních vod ve vymezených oblastech na Slovensku představuje 5 538 MW, skutečně využívaný výkon však představuje pouze cca pět procent z celkového potenciálu.

Při využití geotermální energie na Slovensku dominují zatím rekreační účely, menší zastoupení má ve vytápění skleníků a budov nebo využití v rybném hospodářství. Na východním Slovensku jsou však již připravené tři geotermální vrty, kde se teplota geotermálních vod pohybuje v rozpětí od 126 do 129 stupňů Celsia. Tato teplota je již postačující rovněž na výrobu elektřiny.


Zahájení výstavby první geotermální elektrárny již letos

Prvním významným milníkem Slovenska v jeho úsilí pro využívání geotermální energie na energetické účely v co největší míře bylo získání závěrečného stanoviska v rámci posuzování vlivů na životní prostředí na výstavbu první geotermální elektrárny u Prešova. V projektu pilotní geotermální elektrárny bude účelem průzkumného vrtu s předpokládanou konečnou hloubkou 3 500 až 4 000 metrů ověření hlubinné geologické stavby a hydro-geotermálních poměrů na tomto území. K realizaci vrtu má být použita vrtná souprava, která umožní bezpečné a spolehlivé hloubení s využitím nejmodernějších technologií v odvětví.

V blízké době se připravuje vypsání mezinárodního tendru na dodavatele vrtných prací. V rámci projektu mají být vykonané celkem tři produkční a injektážní vrty. Instalovaný výkon geotermálního střediska Ľubotice u Prešova bude v první etapě cca 6,3 až 6,5 MW. Roční produkce elektrické energie má být přes 43 tis. MWh. Vyrobená elektřina bude představovat objem odpovídající roční spotřebě pro cca 20 tisíc domácností. Zbytkové teplo může sloužit k využití pro více než 6 tisíc domácností. Celková výše investice v rámci první etapy projektu dosahuje 65 mil. EUR. Se zahájením vrtných prací se počítá již v letošním roce. Do budoucna se počítá i se vznikem zeleného geotermálního parku v okolí elektrárny.

Dalším významným krokem Slovenska v rámci podpory využití geotermální energie je vyhlášení výzvy za více než 56 mil. EUR na projekt k využití geotermální energie v Košické kotlině. Spuštění dodávky geotermálního tepla do systému centrálního zásobování teplem v Košicích v objemu 65 GWh ročně se očekává již v roce 2026. Projekt by měl zajistit stabilní vytápění přibližně čtvrtiny domácností v Košicích.


Příležitosti pro české firmy

Geotermální zdroje energie, které patří k jedinečným energetickým zdrojům na Slovensku, se tak mohou v blízké době stát významnou investiční pobídkou rovněž pro české strojírenské firmy. Součinnost českých firem na realizaci projektů k využití geotermální energie na energetické účely může být umocněna i tím, že při plánování těchto projektů dochází ke spolupráci s příslušnými energetickými podniky a např. ve Středoslovenské energetice (SSE) Holding má manažerskou kontrolu majoritní vlastník z České republiky. Dalším připravovaným projektem ve využití geotermální energie má být právě oblast v okolí Žiaru nad Hronom, tedy v rámci společnosti SSE Holding.


Autor: Hildegarda Horská, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Bratislavě

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688