Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Bydlení  |  06.01.2024 09:06:01

Šéf Facebooku Zuckerberg během dvou měsíců prodal akcie v přepočtu za 9,6 mld. korun. Na Havaji staví usedlost

Před 8 lety v prosinci 2015 po narození dcery Mark Zuckerberg oznámil věnovat 99 % vlastněných akcií Facebook, nově META Platforms, na dobročinné účely. Společně s manželkou Priscillou Chan založili nadaci s názvem „Chan Zuckerberg Foundation“, na kterou byla právě část akcií převedena. První prodeje akcií se uskutečnily v roce 2017. Dosud poslední transakce firemních akcií Mark Zuckerberg uskutečnil na konci roku 2021. Po necelých dvou letech došlo na novou várku. Poměrně logicky za mnohem výhodnější cenu, než by bylo v mezičase. Akcie META Platforms totiž po dosažení historických maxim na 384 USDroce 2021 se v následujícím roce propadly až i pod hranici 90 USD. Loňský rok však zaznamenaly znovuzrození. Jak jsme zmiňovali v článku „Vítězové a poražení roku 2023akcie META Platforms zhodnotily o 194 %. Tedy z indexu S&P 500 byly po akciích NVDIA druhé nejziskovější.

Vývoj akcií META Platforms (META) za posledních 5 let


Jak poodkryla regulatorní hlášení pro Komisi pro cenné papíry (SEC) Mark Zuckerberg (resp. zmiňovaná nadace) loni na konci července nahlásil plán prodeje firemních akcií. Ten odstartoval 1. listopadu, následně každý obchodní takřka 1,28 mil. akcií META Platforms za 428 mil. USD. V aktuálním přepočtu tedy za 9,6 mld. . „Drobný“ prodej zhruba tisíce akcií den docházelo k prodeji obvykle 28 tis. akcií META Platforms. Přičemž nejen z účtu nadace, ale také například z osobního Zuckerbergova Trustového účtu. Zkrátka do konce roku došlo ze strany Marka Zuckerberga v souhrnu k prodeji se uskutečnil ještě v úvodu nového roku. Doplnit lze, že trh aktuálně společnost META Platforms oceňuje na 897 mld. USD.

Zuckerberg si staví na Havaji „menší“ usedlost

Dle zjištění serveru Wired si na severovýchodním pobřeží havajského ostrova Kauai Mark Zuckerberg začal stavět usedlost. Tedy rozšiřuje zde své již dřívější nemovitostní aktivity. Po například nákupech pozemků za 100 mil. USDroce 2014 měl v roce 2021 na jejich rozšíření přikoupit přilehlý další 110 akrový za 17 mil. USD. Včetně pláže s bílým pískem má mít pozemek pro usedlost v souhrnu 1500 akrů, tedy 150 tis. m2.


V posledních týdnech zahájena stavba usedlosti má údajně primárně zahrnovat dvě vily s výtahy, kancelářemi, konferenčními místnostmi a velkou kuchyní. Spojovat je má podzemní tunel, který současně povede do podzemního bunkru o rozloze pěti tisíc čtverečních stop (465 m2). Tvořit ho má obývací pokoj či knihovna. Vstup do bunkru mají zajišťovat zvukotěsné dveře odolné navíc proti výbuchu. Bunkr má mít ale i tajný únikový východ. Pro hosty pak bude k dispozici mj. 11 dřevěných domků na stromech navzájem propojených lanovými můstky. Celý komplex má být „soběstačný“ a vyjít na 270 mil. USD. Tedy v přepočtu na zhruba 6 mld. . Zkrátka být jednou z nejnákladnějších osobních staveb v historii.

Mnozí místní občané však z kroků Zuckerberga nejsou nadšeni. Někteří zakladatele Facebooku obviňují z "kolonizace Havaje". V jedné z petic bylo uvedeno: „Na co si chce postavit sídlo? Žít na Kauai dva měsíce v roce? To je nelidské. Je to zvrácené. Je třeba ho zastavit.“

Mark Zuckerberg mezi nejbohatšími

Mark Zuckerberg letos 14. května oslaví kulaté čtyřicáté narozeniny, stále však je mezi TOP nejbohatšími tím nejmladším. Aktuálně dle Bloomberg Billionaires Indexu by měl jeho majetek činit 126 mld. USD, když své primárně sehrává jeho stále cca 13% vlastnictví zmiňované META Platforms. V daném žebříčku nejbohatších osob světa mu tak patří 6. místo. Konkurenční žebříček společnosti Forbes staví Zuckerberga o příčku výše, přestože jeho majetek odhaduje o něco níže na 124,5 mld. USD. Rozdíl je mezi oběma společnostmi především v pohledu na odhadovaný majetek zakladatelů Microsoftu Steva Ballmera a Billa Gatese. Každopádně pozici nejbohatší osoby světa si u obou firem udržuje Elon Musk.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688