Export (export.cz)
Export  |  05.01.2024 12:43:00

Bavorsko zažívá transformaci, chce si udržet silný automobilový průmysl

Automobilový průmysl v Bavorsku jakožto klíčové průmyslové odvětví prochází zásadní proměnou. Souvisí to s přechodem na alternativní pohony a s rostoucím podílem výkonných a cenově dostupných elektromobilů na evropských i světových silnicích.

Sídlo a muzeum BMW v Mnichově. Foto: Shutterstock

BMW v minulém roce ukončilo výrobu spalovacích motorů v Německu, zahájilo plány na výstavbu další bavorské továrny na autobaterie a na severu Mnichova buduje tzv. Talent Campus pro automobilovou budoucnost. Další bavorská automobilka Audi přestane vyvíjet nové modely vozů se spalovacími motory již za dva roky. Bavorsko si uvědomuje změny v globálním automobilovém průmyslu a pečlivě se na ně připravuje. Bavorská vláda přechod na alternativní pohony obsáhle podporuje. Investice spjaté s transformací automobilového průmyslu v Bavorsku představují atraktivní příležitost také pro české firmy.

TŘETINA OBRATU BAVORSKÉHO PRŮMYSLU

Situace v automobilovém průmyslu je pro kondici bavorské ekonomiky zásadní. Toto odvětví generuje skoro třetinu (32,24 %) z celkového obratu bavorského průmyslu. 1 100 firem v této branži, mezi nimi mimo jiné giganti BMW a Audi a známí dodavatelé automobilových součástek Bosch, Brose, Schaeffler a Webasto, zaměstnává v Bavorsku 208 000 lidí. Jednou z aktuálně největších ekonomických výzev pro Bavorsko je udržení síly a jedinečného přínosu automobilového průmyslu i po postupném přechodu na alternativní pohony.

VÝZNAM SYNTETICKÝCH PALIV

Bavorská vláda si je této problematiky vědoma. Premiér Markus Söder intenzivně kritizoval plánovaný zákaz automobilů se spalovacím motorem v Evropské unii. Postupné snížení fosilních paliv je dle Södera správné, je však nutné alespoň umožnit čisté spalovací motory využívající tzv. e-fuels – synteticky vyrobená paliva pomocí obnovitelné energie. Výjimku pro e-fuels nakonec spolková německá vláda na půdě Evropské unie prosadila.

Vládní koalice Křesťansko-sociální unie (CSU) a Svobodných voličů v Bavorsku je zastáncem souběžného využití různých typů pohonů, zároveň ale podporuje zejména rozvoj elektromobility, který je v koaliční smlouvě uzavřené po zemských volbách v minulém roce označen jako jedna z hlavních ekonomických priorit. Bavorská vláda mimo jiné plánuje obsáhlou výstavbu dobíjecích stanic, do roku 2030 se jejich počet v Bavorsku má zvýšit ze současných 16 000 na 100 000.

ROZDÍLNÝ PŘÍSTUP AUDI A BMW

Bavorské automobilky Audi a BMW se sídlem v Ingolstadtu a v Mnichově se k transformaci na alternativní pohony postavily čelem a postupně zvyšují počet nabízených elektromobilů a hybridů. Vzájemně se však liší v dlouhodobých plánech ohledně další nabídky klasických automobilů na benzín a naftu. Audi oznámilo, že již od roku 2026 nebude vyvíjet nové modely se spalovacím motorem a dlouhodobě počítá s tím, že bude prodávat výhradně elektromobily. Také další známé automobilky plánují kompletní přechod na elektromobilitu, například Fiat, Ford a Opel.

BMW zastává jiný postoj. Předseda představenstva Oliver Zipse oznámil, že jeho společnost neplánuje v dohledné době zastavit výrobu automobilů se spalovacím motorem a dlouhodobě počítá s prodejem vozů s různými pohony. Přesto i u BMW dochází k výraznému rozvoji v nabídce elektromobilů, momentálně disponuje ve svém portfoliu 28 elektrickými modely a jejich podíl na celkovém prodeji v posledních letech výrazně roste. V roce 2023 by měl u BMW podíl elektromobilů na celkovém prodeji dosáhnout 15 %, cílem je tento podíl zvýšit do roku 2030 na 50 %.

Ilustrační foto: Shutterstock

VÝROBA SPALOVACÍCH MOTORŮ MIMO NĚMECKO

V listopadu loňského roku vyrobilo BMW poslední vůz se spalovacím motorem v Německu. Po 60 letech sjel z německého výrobního pásu poslední osmiválec BMW. Další výroba spalovacích motorů BMW bude probíhat již pouze v Rakousku a ve Velké Británii. BMW také loni uspělo v občanském referendu a v bavorském Straßkirchenu bude od roku 2026 provozovat další továrnu na autobaterie. Na severu Mnichova buduje BMW tzv. Talent Campus, kde bude vzdělávat svých 40 000 zaměstnanců a připravovat je na automobilovou budoucnost. Některé závody BMW už brzy budou vyrábět výhradně elektromobily, od roku 2030 například také hlavní závod v Mnichově. Kromě toho se bavorské automobilky připravují na nové telekomunikační technologie či umělou inteligenci; BMW od loňského roku úspěšně provozuje testovací okruh autonomní mobility v Sokolově.

ELEKTROMOBILITA ZATÍM S OTAZNÍKY

K přetrvávajícím problémům v sektoru elektromobility patří kromě nedostatečné výstavby dobíjecí infrastruktury též menší dojezdová vzdálenost a hlavně stále vysoká kupní cena. Průměrná kupní cena nového elektromobilu v Německu je 52 700 eur. Elektromobily jsou proto některými kritiky označovány za luxusní produkt, který si průměrný občan nemůže dovolit. Celkově je v Německu registrováno 1,5 milionu elektromobilů, jejich podíl na celkovém počtu automobilů je tak zatím pouze 3 %. Velkou výzvou pro politiku i průmysl je zajištění nabídky cenově dostupných elektromobilů, které si budou kupovat občané ve všech regionech Německa a ne pouze bohatší obyvatelé větších měst.

Elektromobilita v Německu a zejména v Bavorsku přesto v posledních letech zaznamenává velký boom. Mezi 15 okresy s celkově nejvyšším podílem elektromobilů se jich nachází sedm v Bavorsku, na první příčce je bavorský okres Rhön-Grabfeld v regionu Dolní Franky s 58 %. V absolutních číslech nejvíce elektromobilů ze všech německých měst a obcí jezdí v Mnichově – cca 25 000. Ve srovnání německých spolkových zemí patří u celkového podílu elektromobilů na všech registrovaných vozech Bavorsku 4. příčka. Bavorsko tedy lze označit za jednoho z německých premiantů v rozvoji elektromobility. Dle údajů Bavorského statistického úřadu činil celkový podíl elektromobilů v Bavorsku u nově registrovaných vozidel 17 %. Počet elektromobilů se v posledních letech v Bavorsku tedy podstatně zvyšuje. V minulém roce vzrostl o 66,2 % na 191 652. Oproti tomu se počet vozidel se spalovacím motorem mírně snížil.

ELEKTROMOBILITA BUDE ČÍM DÁL VĚTŠÍ PRIORITOU

Dynamický rozvoj elektromobility v Bavorsku bude velmi pravděpodobně pokračovat i v příštích letech. Vývoj a výroba elektromobilů budou pro bavorské automobilky stále větší prioritou. Lze očekávat též zintenzivnění investic a podpory ze strany bavorské vlády, například u výstavby dobíjecí infrastruktury. Odvětví elektromobility v Bavorsku proto dlouhodobě nabízí řadu atraktivních příležitostí také pro české firmy, například pro dodavatele součástek do elektromobilů, pro výrobce dobíjecích stanic či pro firmy provádějící zemní a instalatérské práce nutné před zprovozněním dobíjecích stanic. Nově vypsané veřejné tendry v Bavorsku jsou uvedeny na portálu Auftragsvergaben aus Bayern.

Petr Janoušek, ekonomický expert, Generální konzulát ČR v Mnichově
Lukáš Opatrný, ekonomický konzul, Generální konzulát ČR v Mnichově

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688