Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.01.2024 06:52:00

Výhled pro alokaci aktiv pro první čtvrtletí roku 2024 - Hlavní analytik Invesco

Očekáváme, že Fed začne snižovat sazby ve druhém čtvrtletí roku 2024, což foukne vítr do plachet všem aktivům s pevným výnosem. Velmi optimisticky vidíme dluhopisy investičního stupně a bankovní úvěry, méně příznivě zlato, komodity a akcie. Hotovost jsme v portfoliích snížili na nulu vzhledem k tomu, že podle našeho názoru přichází nejsilnější výnosové období napříč všemi třídami aktiv od roku 2019, píše ve svém komentáři hlavní globální analytik společnosti Invesco Paul Jackson.

Sazby by měly v roce 2024 prudce klesnout

Ekonomiky v průběhu roku 2023 byly oproti předchozím odhadům odolnější, ale domníváme se, že zpomalují. Očekáváme, že inflace bude v roce 2024 nadále klesat, i když méně plynule než v roce 2023. Hlavní západní centrální banky začnou ve druhém čtvrtletí roku 2024 uvolňovat své sazby. Historie naznačuje, že jakmile Fed začne s uvolňováním měnové politiky, učiní tak rychle.

Podle našeho názoru slibuje rok 2024 lepší výnosy pro fixně úročená aktiva, než na jaké jsme byli zvyklí v poslední době. Riziková aktiva mohou být na začátku roku 2024 vystavena výzvám v podobě oslabení ekonomik a očekávání jasného stanoviska centrálních bank, ale předpokládáme, že v průběhu roku dojde ke zlepšení výkonnosti.

Naše projekce vývoje cen aktiv v roce 2024 odrážejí následující předpoklady:

? Růst světového hrubého domácího produktu (HDP) nejprve zpomalí a později se zotaví.

? Globální inflace klesne, ale zůstane nad cíli mnoha centrálních bank.

? Nejvýznamnější západní centrální banky začnou během druhého čtvrtletí roku 2024 snižovat sazby (ale budou pokračovat v kvantitativním utahování).

? Výnosy dlouhodobých vládních dluhopisů klesnou, ale dojde k “zestrmění” (napřímení) výnosových křivek.

? Úvěrové spready v USA porostou, v Evropě čekáme vývoj bez jasného směru a dojde k nárůstu nesplácených úvěrů.

? Spready u bankovních úvěrů čekáme stabilní, ale počet nesplácených úvěrů vzroste.

? Růst dividend u akciových a realitních investičních trustů (REIT) poleví, ale u výnosů očekáváme vývoj bez jasného směru.

? Americký dolar oslabí díky tomu, že Federální rezervní systém (Fed) ukončí svůj cyklus zvyšování úrokových sazeb.

? U komodit očekáváme smíšený vývoj vzhledem k trendu zpomalování globální ekonomiky a oslabování amerického dolaru.

Valuace vypadají slibně u široké škály aktiv

Naše prognózy výnosů napříč třídami aktiv jsou sice dosti ambiciózní, na druhou stranu některá riziková aktiva jsou již oceněna s ohledem na hospodářské oživení. Například spready high yield dluhopisů jsou užší, než bychom v této fázi cyklu očekávali, a akcie si v roce 2023 také vedly dobře. Energetické komodity zůstávají relativně drahé (pokud je nesrovnáváme se zlatem).

Náš “optimalizační” investiční proces jednoznačně upřednostňuje dluhopisy investičního stupně (IG) a bankovní úvěry. Zlato, komodity a akcie nevypadají atraktivně. V obtížném rozhodování o alokaci se nyní přikláníme k rizikovějším aktivům vzhledem k našemu názoru, že během roku 2024 dojde k prudkému poklesu základních úrokových sazeb.

Modelová alokace aktiv: umístění hotovosti

Ačkoli je úročení hotovosti nyní vysoké a hotovost může hrát užitečnou diverzifikační roli v případě krátkodobé volatility (kterou očekáváme), lepší výnosy z pohledu celého roku očekáváme u rizikových aktiv.

Obrázek 1. Optimalizovaná alokace do globálních aktiv (výnosy v místní měně)

Neutrální portfolio

Rozsah sazeb

Předpokládaný výnos

Sharpe Ratio

Maximální výnos

Modelová alokace aktiv

Hotovost a zlato

5% 0-10% -0.6% 10% 0% ˇ 0%
Hotovost 2.5% 0-10% 3.6% 10% 0% 0%
Zlato 2.5% 0-10% -4.8% 0% 0% 0%

Vládní dluhopisy

25% 10-40% 5.7% 40% 17% 22%

Korpotátní dluh. IG

10% 0-20% 8.5% 17% 20% ^ 20%

Korporání dluh. HY

5% 0-10% 8.6% 0% 10% ^ 8%

Bankovní úvěry

4% 0-8% 9.9% 8% 8% ^ 7%

Akcie

45% 25-65% 9.5% 25% 37% ^ 37%

Nemovitosti

4% 0-8% 11.2% 0% 8% ^ 6%

Komodity

2% 0-4% -2.3% 0% 0% 0%

Zdroj: Invesco Investment Solutions a Invesco Market Strategy Office. Poznámka: Optimalizace vychází z desetiletých předpokládaných výnosů zveřejněných společností Invesco Investment Solutions v publikaci Long-Term Capital Market Assumptions (listopad 2023). Optimalizace provádí tým Asset Allocation Research. Ačkoli tyto optimální alokace vycházejí z předpokládaných výnosů poskytnutých společností Invesco Investment Solutions, nevyjadřují jejich názory ani názory jakéhokoli jiného investičního týmu společnosti Invesco.

Snižujeme poměr hotovosti z maximálních 10 % na nulu. Tyto hotovostní rezervy jsou využity k doplnění expozic ve vládním dluhu IG, bankovních úvěrech, high yield dluhopisech, akciích a REIT.

Investiční stupeň zvyšujeme na maximálně povolených 20 % (z 18 %). Zvyšujeme alokace v eurozóně (overweight) a Japonsku (neutral), ale nejvyšší výnosy očekáváme v USA a na rozvíjejících se trzích (EM), kde jsme již na maximálních pozicích.

Při posunu na rizikovém spektru zvyšujeme alokaci do bankovních úvěrů na 7 % (z 6 %), a to konkrétně v USA - tedy nadvažujeme a blížíme se maximálním 8 %. Zde se bráníme překročení maximální alokace pro případ, že bychom podcenili nadcházející insolvence, a protože krátká durace této třídy aktiv může při poklesu sazeb působit proti nám.

High yield se v roce 2023 vyvíjel lépe, než jsme očekávali, a navzdory naší prognóze růstu spreadů i míry selhání jsou očekávané výnosy slušné. Proto nadvažujeme pozici na 8 % (z neutrálních 5 %).

Rovněž jsme zvýšili alokaci do akcií, ale zůstáváme podváženi na 37 % (z 34 %). Ačkoli akcie obvykle dosahují dobrých výsledků při ekonomickém oživení, v roce 2023 již zazářily a rizikem je spíše krátkodobá volatilita.

Náš rizikový apetit se projevuje i ve zvýšení expozice v REITs, které nadvažujeme na 6 % (z 5 %), přičemž upřednostňujeme USA a Velkou Británii. Určitá rizika vidíme, ale myslíme si, že jeho velká část je již zohledněna v současných cenách.

Jinak neměníme podváženou expozici (22 %) do státních dluhopisů, přičemž nadále preferujeme trhy USA a Emerging markets (kromě Číny). Výnosy jsou výše, ale lepší výkonnost očekáváme u ostatních aktiv.

Nulová alokace do zlata a komodit také není žádnou změnou. Důvodem jsou zčásti vyšší ceny a zčásti krátkodobé obavy o průmyslové komodity v souvislosti se zpomalováním ekonomik.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688