OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  27.12.2023 12:00:00

Přes 900 000 úrazů v práci nebo ve volném čase v roce 2022 (Švýcarsko)

opojištění ilustrační

V loňském roce bylo 23 švýcarským úrazovým pojišťovnám nahlášeno přibližně 911 000 pracovních a volnočasových úrazů a nemocí z povolání. To je výrazný nárůst o 9,5 % oproti předchozímu roku. Zvláště prudce vzrostl počet zranění při volnočasových aktivitách. Svou roli zde hraje i počasí. V průměru je uznáno k pojistnému plnění 96 % všech hlášených úrazů a nemocí z povolání.

Všichni zaměstnanci pracující ve Švýcarsku jsou povinně pojištěni proti pracovním úrazům a nemocem z povolání podle zákona o úrazovém pojištění (UVG). Každý, kdo pracuje alespoň 8 hodin týdně, je pojištěn také proti úrazům ve volném čase. Rovněž uchazeči o zaměstnání jsou povinně pojištěni proti pracovním úrazům a úrazům ve volném čase.

Celkem 23 úrazových pojišťoven podle zákona UVG působících ve Švýcarsku (Suva, soukromé pojišťovny podléhající zákonu o dohledu nad pojišťovnami (ISA), veřejné pokladny úrazového pojištění, uznané zdravotní pokladny, náhradní pojišťovny) v loňském roce registrovalo přibližně 911 000 úrazů a nemocí z povolání. To je výrazný nárůst o 9,5 % oproti předchozímu roku. Zvláště výrazně vzrostl počet úrazů při rekreaci (+12 % na přibližně 601 000). Důvodem je především zrušení opatření proti koronavirové infekci a slunečné a suché počasí v loňském roce. To vedlo k četnějšímu provozování venkovních aktivit.

Také počet pracovních úrazů a nemocí z povolání dosáhl historického maxima (přibližně 293 000) a je o 5,9 % vyšší než v roce 2021. To je způsobeno zejména nárůstem počtu zaměstnanců. Naproti tomu došlo k poklesu počtu pracovních úrazů u uchazečů o zaměstnání (-14 % na přibližně 16 000 případů), protože ve srovnání s předchozím rokem 2021 bylo evidováno méně uchazečů o práci.

Všechny úrazové pojišťovny podle litery UVG vyplatily v roce 2021 dohromady 5,0 miliardy CHF na pojistném plnění, především na léčebné výlohy (léčebná a terapeutická plnění), na denní dávky a invalidní a pozůstalostní důchody. Největší podíl nákladů, 63 %, připadal na úrazy ve volném čase, 33,5 % bylo vyplaceno na pracovní úrazy a nemoci z povolání a 3,5 % na úrazy uchazečů o zaměstnání. Aktuální náklady na rok 2022 (náklady na všechny případy bez ohledu na rok, kdy k nim došlo) zatím nejsou zcela spočteny. V průměru je uznáno přibližně 96 % všech nahlášených úrazů a nemocí z povolání a je za ně přiznána kompenzace.

Vliv počasí na vznik úrazů ve volném čase i v práci

Na počet nehod má velký vliv také počasí, zejména u nehod nastalých v době volného času. Na jedné straně mohou nepříznivé povětrnostní podmínky vést ke zvýšenému riziku újmy na zdraví. Například když při teplotách kolem bodu mrazu komunikace namrzají a dochází k většímu počtu zranění spojených s pády na náledí. Na druhé straně pěkné počasí působí spíše příznivě na provozování rizikovějších volnočasových aktivit. Například za slunečného a teplého počasí dochází k většímu počtu úrazů při pěší turistice a jízdě na kole.

Na rozdíl od zranění ve volném čase má počasí menší vliv na počet pracovních úrazů. Dokonce ani v odvětvích, kde lidé často pracují venku, není významný rozdíl v četnosti nehod mezi pěknými a méně pěknými dny. Jinak všem vypadá situace v horkých dnech s teplotami překračujícími 30 stupňů: pak je ve stavebnictví nebo v dopravě o 7 % více případů újmy na zdraví než obvykle. Nejčastějšími příčinami takových příhod jsou úpal, vyčerpání z horka nebo křeče z horka. Na riziko zdravotní újmy má vliv také zvýšená únava a nesoustředěnost způsobená horkem.

Souvislost mezi úrazovým dějem a počasím hraje důležitou roli také při hodnocení preventivních opatření. Účinnost preventivních opatření lze spolehlivě změřit pouze tehdy, pokud jsou zohledněny i další faktory, zejména počasí.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688