ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  20.12.2023 12:38:00

Do projektů infrastruktury pro čistou energii investuje EU v členských státech prostřednictvím Modernizačního fondu další 2 miliardy eur příjmů z obchodování s emisemi

EU investuje dodatečné prostředky ze systému ETS ve výši 2 miliard eur

V rámci Modernizačního fondu bylo dnes vyplaceno 2,17 miliardy eurna 19 vybraných projektů modernizace energetických soustav v devíti členských státech. Tyto investice mají zemím EU s nižšími příjmy pomoci s plněním klimatických a energetických cílů do roku 2030. Zároveň přispějí ke snížení emisí skleníkových plynů z energetiky, průmyslu a dopravy a k celkovému zvýšení energetické účinnosti. Uvedené prostředky pocházejí z příjmů ze systému EU pro obchodování s emisemi (EU ETS). Od jeho zřízení v roce 2021 se z Modernizačního fondu vyplatilo celkem 9,68 miliardy eur příjmů ze systému EU ETS na pomoc členským státům s urychlením ekologické transformace.

V návaznosti na investice oznámené v červnu ve výši 2,49 miliardy eur, jež byly určeny na 31 projektů, se na základě dnešních dodatečných prostředků ve výši 2,17 miliardy eur na 19 dalších projektů zvyšují celkové investice Modernizačního fondu v roce 2023 na 4,66 miliardy eur. Podporu tak získá celkem 50 projektů. Letos byly poskytnuty prostředky těmto zemím: Bulharsku (197 milionů eur), Chorvatsku (88 milionů eur), Česku (1,848 miliardy eur), Estonsku (66 milionů eur), Lotyšsku (5 milionů eur), Litvě (11 milionů eur), Polsku (221 milionů eur), Rumunsku (2,169 miliardy eur) a Slovensku (60 milionů eur).

Uvedených 50 projektů je zaměřeno na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, modernizaci energetických sítí, energetickou účinnost a nahrazení výroby uhlí palivy s nižší uhlíkovou náročností. Zde uvádíme příklady projektů:

Souvislosti

Modernizační fond je financován z příjmů z dražeb emisních povolenek ze systému EU pro obchodování s emisemi a jeho cílem je podporovat deset zemí EU s nižšími příjmy při jejich přechodu na klimatickou neutralitu. Příjemci podpory jsou Bulharsko, Česko, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko. V rámci revidovaného systému EU pro obchodování s emisemi (EU ETS) bude Modernizační fond od roku 2024 poskytovat finanční podporu i třem dalším zemím – Portugalsku, Řecku a Slovinsku.

Modernizační fond podporuje investice do výroby a využívání energie z obnovitelných zdrojů, dále do energetické účinnosti, ukládání energie, modernizace energetických soustav (včetně dálkového vytápění, potrubí a sítí) a rovněž do spravedlivé transformace v regionech závislých na uhlíku. Přehled dříve vyplacených částek naleznete zde.

Fond doplňuje další unijní nástroje financování, jako jsou např. politika soudržnosti nebo Fond pro spravedlivou transformaci. Mobilizuje významné zdroje, které mohou přijímajícím členským státům pomoci zvýšit investice v souladu s plánem REPowerEU a balíčkem Fit for 55. Za činnost fondu odpovídají přijímající země, které úzce spolupracují s Evropskou komisí a Evropskou investiční bankou (EIB).

Další informace

Přijatá rozhodnutí o vyplacení prostředků

Potvrzení prioritních investic

Doporučení investičního výboru Modernizačního fondu

Seznam potvrzených a doporučených investičních návrhů

Internetové stránky Modernizačního fondu

Realizace Zelené dohody pro Evropu

Quote

Letos se v devíti zemích investovaly prostředky ve výši 4,66 miliardy eur – tím jsme přispěli k pokroku při plnění našich cílů v oblasti klimatu a energetiky do roku 2030 a zároveň k využívání přínosů ekologické transformace. Tyto investice jsou příkladem našeho odhodlání bojovat proti změně klimatu a podporovat členské státy na jejich cestě ke klimatické neutralitě. V tomto ohledu má Modernizační fond skutečně veliký význam.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2023-12-19

Jádrem Zelené dohody pro Evropu je model, podle něhož znečišťovatelé za své emise platí. Zásadní součástí dohody je také snaha o nasměrování příjmů do investic, které podporují opatření v oblasti klimatu. Modernizační fond jasně ukazuje, jak snižování emisí prostřednictvím systému ETS pomáhá urychlit transformaci energetického sektoru. Je to spravedlivý, účinný a efektivní nástroj. Jsme odhodláni neopominout při ekologické transformaci EU žádnou zemi a snažíme se zajistit, aby měl z čistšího ovzduší, levnějších energií a dalších výhod transformace energetiky prospěch každý.
Wopke Hoekstra, Commissioner for Climate Action 2023-12-19

Změna klimatu bude mít největší dopad na nejzranitelnější domácnosti a komunity. Chceme-li usilovat o udržitelnější způsob života a udržitelnější hospodářství, musíme dbát na to, aby při tom nezůstal nikdo opomenut. Iniciativy, jako je Modernizační fond – s investiční podporou ve výši téměř 10 miliard eur za poslední tři roky, nám pomáhají urychlit transformaci, spravedlivě rozložit zátěž a zajistit vyšší inkluzivnost změn.
Ambroise Fayolle, European Investment Bank Vice-President 2023-12-19

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688