ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  20.12.2023 11:23:00

Rwanda a Evropská unie posilují partnerství

Rwanda a Evropská unie posilují partnerství

Prezident Republiky Rwanda Paul Kagame a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes jednali o tom, jak pokročit v partnerství mezi EU a Rwandou, mimo jiné prostřednictvím vzájemně prospěšných investic v rámci strategie EU Global Gateway.

V rámci Global Gateway, evropského investičního programu pro svět, Evropská unie a její členské státy na základě přístupu „tým Evropa“ investují ve Rwandě více než 900 milionů eur. Prezident a předsedkyně jednali o investicích v oblastech, jako jsou zdravotnictví, kritické suroviny, zemědělsko-potravinářský průmysl, odolnost vůči změně klimatu a vzdělávání.

Předsedkyně von der Leyenová oznámila další investice v rámci Global Gateway ve výši 40 milionů eur do rozvoje dynamického biofarmaceutického průmyslu a místní výroby očkovacích látek, léčivých přípravků a zdravotnických výrobků ve Rwandě, což prezident Kagame přivítal.

Z těchto finančních prostředků budou profitovat zejména vyšší, technické a odborné vzdělávání a příprava, výzkum a vývoj, podnikání a dodavatelské řetězce.

Spolu s dnes oznámenými investicemi činí podpora týmu Evropa pro místní výrobu a přístup k očkovacím látkám, léčivým přípravkům a zdravotnickým technologiím ve Rwandě přibližně 94 milionů eur.

Oba čelní představitelé byli rovněž u podpisu společného prohlášení o hodnotových řetězcích kritických surovin mezi vládou Rwandy a Evropskou investiční bankou. Prohlášení staví na pevných pracovních vazbách mezi EU a Rwandou v odvětví těžby a připravuje půdu pro ještě významnější a komplexnější strategické partnerství v oblasti kritických surovin v rámci strategie Global Gateway.

Prezident Kagame prohlásil: „Náš kontinent je stále do značné míry závislý na dovozu očkovacích látek a léčivých přípravků. Chceme to změnit a dlouhodobým řešením je posílit naše výrobní a vědecké kapacity. Evropská unie je v této oblasti opět velmi aktivní a snaží se nás v tomto vývoji podpořit. Dnes jsme se s paní předsedkyní zúčastnili slavnostního otevření závodu na výrobu očkovacích látek společnosti BioNTech. Stalo se tak za přispění Evropské unie a předsedkyně von der Leyenové osobně.“

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla: „Na globální scéně se EU a Rwanda dívají na mnoho záležitostí stejnýma očima a velmi vítáme vedoucí postavení Rwandy v oblasti klimatu. Rwanda je rovněž klíčovým partnerem Evropy v rámci strategie Global Gateway, která v Africe investuje 150 miliard eur. Global Gateway, evropská investiční strategie pro svět, přináší nejvyšší environmentální a sociální normy a transparentnost. Sdílíme technologie a znalosti a vyškolujeme místní pracovní sílu. Přinášíme podporu celého týmu Evropa, ať už od veřejných a finančních institucí, nebo prostřednictvím investic soukromého sektoru. Toto všechno přispívá k tvorbě kvalitních lokálních pracovních míst pro Rwanďany.“ Investice ve výši přibližně 380 milionů eur v rámci strategie Global Gateway týmu Evropa podporují rozvoj zemědělsko-potravinářského průmyslu.

Tým Evropa rovněž investuje téměř 320 milionů eur do udržitelných měst odolných vůči změně klimatu, včetně městské mobility, a odhadem 100 milionů eur do inkluzivního předškolního vzdělávání ve Rwandě.

Vláda Rwandy potvrdila svůj zájem o zahájení jednání o dohodě o hospodářském partnerství s EU a dohodla se na zahájení procesu pro určení rozsahu vyjednávání.

Prezident Kagame a předsedkyně von der Leyenová uvítali skutečnost, že těsně před jejich dvoustranným jednáním podepsala Rwanda v Bruselu Samojskou dohodu. Samojská dohoda bude pro příštích 20 let základem partnerství mezi Evropskou unií a Organizací afrických, karibských a tichomořských států.

Media

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Rwanda
2023-12-18

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688