Export (export.cz)
Export  |  20.12.2023 10:26:00

Senegal posílí obnovitelné zdroje, získává finanční podporu od mezinárodních partnerů

Senegal se zavázal k ambiciózní energetické transformaci za účelem boje proti změnám klimatu a dosažení udržitelného rozvoje. Přístup k iniciativě Partnerství pro spravedlivou energetickou tranzici (Just Energy Transition Partnership, JETP) je konkretizací politické vůle v zemi, kde je vysoká míra nezaměstnanosti, chybí univerzální přístup k elektřině, hrozí dezertifikace, eroze půdy či potravinová nejistota.

Ilustrační foto: Shutterstock

Tento průkopnický program si klade za cíl snížit uhlíkovou stopu Senegalu s přínosem ekonomických výhod. Financování má dosáhnout 2,7 miliardy USD během počátečního období 3-5 let. Tato finanční podpora pochází od Skupiny mezinárodních partnerů (IPG) složené z Francie, Spojených států, Německa, Spojeného království, Kanady a Evropské unie. Přes JETP může Senegal počítat s finanční, ale také s technologickou podporou pro rozvoj čistých a udržitelných energetických infrastruktur.

CÍL: 40 % OZE

Senegal tyto prostředky použije k posílení rozvoje obnovitelných zdrojů energie (OZE) a veškeré infrastruktury a technologií, které urychlí jejich zavádění a využívání, včetně lepšího skladování a stabilizace sítě. Prostřednictvím tohoto trvalého úsilí a s mobilizací financování IPG hodlá Senegal do roku 2030 zvýšit podíl obnovitelných energií na instalovaném výkonu na 40 % svého energetického mixu. (V současnosti se obnovitelné zdroje podílejí na instalovaném výkonu senegalské energetiky z 31 %.)

V rámci různých projektů zahrnutých v programu nechybí využití větrných, solárních a vodních zdrojů. Očekává se, že tyto projekty vyrobí více než gigawatt čisté elektřiny a poskytnou přístup k elektřině milionům lidí. S perspektivou stát se významným producentem zemního plynu ve druhé polovině 2024 se pak vláda zaměřuje na výrazné zvýšení přeměny plynu na elektřinu v rámci vládní strategie Gas to Power, aby uspokojila energetické potřeby obyvatelstva a průmyslu a zároveň dodržela cílený podíl obnovitelných energií.

ENERGETICKÁ CHUDOBA

Na rozdíl od jiných zemí, na které se G7 zaměřuje v rámci JETP, jako jsou Jižní Afrika, Indonésie nebo Vietnam, nepatří Senegal ani mezi hlavní producenty nebo spotřebitele uhlí, ani mezi významné znečišťovatele ovzduší. Na druhou stranu země čelí situaci energetické chudoby, kdy 52 % obyvatel nemá přístup k elektřině. V rámci JETP dojde k vypracování komplexní strategie odolnosti země vůči změně klimatu pro energetický sektor, k níž bude připojen investiční plán, v souladu s cílem omezit nárůst teplot o 1,5 °C v souladu s Pařížskou dohodou. Strategie bude zahrnovat makroekonomické modelování nákladově nejefektivnějších nízkouhlíkových řešení.

AMBICE REGIONÁLNÍHO HUBU

V rámci JETP bude zvláštní pozornost věnována inovacím, integraci technologií, rozvoji vzdělání, výzkumu a vývoje s ambicí vytvořit v Senegalu regionální hub pro OZE. Tyto snahy by mohly zahrnovat výrobu zařízení, posílení, stabilizaci a modernizaci elektrické sítě v celé zemi a pokračování propojení s ostatními zeměmi v regionu, posílení skladovacích kapacit elektřiny, zvýšení energetické účinnosti a rozvoj kapacit pro přípravu na výrobu zeleného vodíku. V tomto směru se mohou uplatnit české společnosti působící v čistých energiích.

Pro další urychlení rozvoje OZE, včetně projektů regionálního propojení, budou členové IPG mobilizovat různé podpůrné nástroje, včetně grantů a subvencí, zvýhodněných půjček, záruk, exportních úvěrů a technické pomoci. Celkově je zajištění financování energetické transformace Senegalu důležité pro ekonomiku země. Pozitivní dopady zahrnují hospodářský růst, udržitelnost a odolnost, ale také pracovní místa a dostupnější ceny elektřiny pro obyvatelstvo.

ZELENÁ TAXONOMIE A LOCAL CONTENT

Velkou výzvou však zůstává mobilizace finančních prostředků k dosažení této rozsáhlé zelené transformace. To je příležitost k vytvoření zelené taxonomie, která tak reaguje na potřebu uvolnit veřejný a soukromý kapitál. Zelená taxonomie stanoví výběrová kritéria, která aktérům, jako jsou investoři, podniky a finanční zprostředkovatelé, umožní posoudit schopnost různých ekonomických činností podporovat ekologickou a klimatickou transformaci. Senegal se rozhodl jít ve stopách Jihoafrické republiky, která se jako jediná africká země vybavila tímto důležitým nástrojem rozvoje.

Senegal se musí snažit zajistit, aby obyvatelstvo mělo prospěch z ekonomických výhod JETP prostřednictvím mechanismů spravedlivého rozdělování příjmů. Aby toto partnerství bylo prospěšné napříč společností, mělo by upřednostňovat „místní obsah“ (local content) vytvářením pracovních míst, ale také poskytovat přenos znalostí a příležitostí k učení se v tomto sektoru, a to i po skončení doby trvání financování JETP. Tento přenos znalostí lze zajistit například zřízením výrobního závodu na komponenty nezbytné pro technologii solární energie, větrné energie, bioplynu atd. A zde se opět naskýtá prostor pro působení českých podnikatelů, expertů a know-how.

Tereza Hankeová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Dakaru

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688