Export (export.cz)
Export  |  19.12.2023 08:59:00

Sao Paulo hledá provozovatele příměstských vlaků

Vláda státu Sao Paulo vyhlásila výběrové řízení na poskytování služeb veřejné dopravy nové železniční tratě, která bude spojovat město Sao Paulo s příměstskou oblastí Campinas a Jundiaí. Na lince, jež by měla být v provozu od roku 2029, se jako subdodavatelům otevírají příležitosti i pro české firmy.

Ilustrační foto Shutterstock

Kromě výstavby nové železniční tratě a plánů vlády v Sao Paulu nabídnout koncesní smlouvy na několik linek městských vlaků hodlá federální vláda pod vedením guvernéra Tarcísia Gomes de Freitas pokročit v projektech městské dopravy také v rámci metra. Jedná se o veřejně soukromé partnerství (PPP), kdy vláda poskytne 8,5 miliardy brazilských realů (39 mld. ) a Národní banka pro hospodářský a sociální rozvoj (BNDES) 6,4 miliardy BRL (29 mld. ). Vláda navrhuje zaplatit za práce asi 6 miliard BRL (27 mld. ) během předpokládaných sedmi let výstavby. Po dokončení prací vláda dále očekává roční platby ve výši 500 milionů BRL (2,3 mld. ) společnosti, která vyhraje nabídku provozu linky v celkové výši 13,7 miliardy realů (63 mld. ). Hlavním kritériem je největší sleva z těchto ročních plateb.

Po podpisu smlouvy, plánovaném na únor 2024, začne koncesionář provozovat linku do 18 měsíců. Celková doba koncese se stanovuje na 30 let. Očekává se, že nově bude obslouženo až 60 tisíc cestujících denně na všech linkách. Státní a federální vláda uspořádala řadu schůzek s významnými světovými společnostmi, včetně firem Alstom, Acciona, OHLA, Sacyr a ACS, na kterých byly představeny projekty městské dopravy.

Současně stát Sao Paulo hledá externí financování, o souhlas bude žádat Komisi pro vnější financování (Cofiex), která je podřízena Ministerstvu rozvoje, průmyslu, obchodu a služeb. Zamýšlená oficiální výše financování nebyla potvrzena. Prací komise je hodnotit projekty veřejného sektoru, jejichž finanční ústředí má externí zdroje u mezinárodních finančních organizací nebo zahraničních vládních agentur, jako je například Světová banka a Meziamerická rozvojová banka.

Šance pro železniční technologie

Generální konzulát Sao Paulo nepředpokládá, že by se některá z českých firem ucházela o roli generálního provozovatele. Nicméně čeští výrobci zařízení a technologií pro železniční dopravu (především ti, kteří jsou sdruženi v Asociaci podniků českého železničního průmyslu –ACRI) by se mohli ucházet o pozici subdodavatele vítězné společnosti.

Předpokládáme, že by šlo o dodávky při výstavbě infrastruktury (kolejnice), sdělovací, kontrolní a zabezpečovací techniky a komponenty kolejových vozidel (součásti podvozku, elektronická a elektrická zařízení, sedadla, plošiny). Generální konzulát a zahraniční kancelář CzechTrade jsou připraveni v případě zájmu poskytnout případnému českému zájemci všestrannou podporu a pomoc.

Caroline Klauszová, ekonomická specialistka, Generální konzulát ČR v Sao Paulo

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688