Liberty Ostrava (libertysteelgroup)
Z regionů  |  04.12.2023 13:15:00

Vyjádření LIBERTY Ostrava k individuálnímu moratoriu

Stejně jako mnoho dalších energeticky náročných společností v České republice se i společnost LIBERTY Ostrava v posledních několika letech potýkala s velkými provozními a finančními problémy, které ještě umocnily problémy evropského trhu s ocelí.

Pro zmírnění dopadů těchto problémů společnost již uskutečnila řadu významných opatření: uzavřela jednu ze tří koksárenských baterií, zahájila dočasný teplý útlum vysoké pece číslo tři, ukončila výrobu nerentabilních výrobků a zaměřila se na ziskové produkty, které umožňují válcovnám zvýšit objem výroby a ziskovost.

Společnost rovněž dosáhla významného pokroku v oblasti optimalizačního plánu, jehož součástí je opětovné spuštění vysoké pece č. 3 a zvýšení výroby společnosti. Cílem je zajistit, aby naše společnost byla dlouhodobě úspěšná a byla přínosem pro všechny zainteresované strany.

Aby naše společnost mohla tento plán dokončit a realizovat, bylo jí soudem schváleno individuální moratorium, které znamená dočasné poskytnutí ochrany před dodavatelem energií. Moratorium je institutem zákona č. 284/2023 Sb., o preventivní restrukturalizaci, který je účinný od 23. září 2023 (Aktuality – Portál justice) a který umožňuje společnostem nacházejícím se v dočasných finančních potížích provést restrukturalizaci provozuschopného podniku, a to zcela mimo rámec insolvenčního řízení. Nová pravidla „preventivní restrukturalizace“ jsou transpozicí evropské směrnice 2019/1023 o restrukturalizaci a insolvenci z června 2019 do českého právního systému. Cílem tohoto individuálního moratoria je umožnit společnosti LIBERTY Ostrava vyjednat podmínky nákupu energií za běžné tržní ceny.

Důraz na zajištění běžných tržních sazeb je dán tím, že od července 2019, kdy došlo k akvizici podniku, vzrostly náklady firmy na energie v přepočtu na tunu oceli o 340 %. To znamená, že její průměrné přímé náklady na energie nyní tvoří 16 % variabilních nákladů na tunu oceli, přičemž v roce 2019 činily 8 %, což v kombinaci s dalšími nárůsty vstupních nákladů a vysokou inflací znamená, že pro společnost LIBERTY Ostrava je téměř nemožné vyrábět ocel za cenu, která by jí umožnila efektivně konkurovat výrobcům ze zahraničí. 

Proces optimalizace bude i nadále řídit vrcholový manažer skupiny GFG Theuns Victor, podporovaný výkonným ředitelem Pavlem Šedivým, vedením společnosti LIBERTY Ostrava a také řadou odborníků ze skupiny LIBERTY. Společnost bude i nadále vyplácet mzdy, poskytovat zaměstnanců benefity a zajišťovat vysokou úroveň služeb pro své zákazníky.

Moratorium se týká pouze dodavatele energií a společnosti LIBERTY Ostrava. Toto moratorium nemá vliv na každodenní provoz společnosti a nebude mít dopad na ostatní věřitele, zaměstnance huti nebo na místní partnery.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688