OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  15.12.2023 17:00:00

Jak mladí Rakušané smýšlejí o pojištění?

Méně než třetina rakouských občanů ve věku 16 až 30 let hodnotí své znalosti pojištění jako velmi dobré nebo dobré. Devět z deseti účastníků průzkumu pojišťovny Donau také uvedlo, že při uzavírání pojištění je důležité osobní odborné poradenství. Zdrojem informací číslo jedna je však stále rodina a okruh přátel. Aktuálně si ale lidé dělají více starostí s inflací a bydlením než se soukromým zabezpečením.

Které životní otázky vnímají mladí lidé v Rakousku na stupnici od 1 (největší sebevědomí) do 5 (největší starosti) s důvěrou a které spíše s obavami? Inflace a životní náklady se umísťují na předních příčkách starostí: 42 % se jich obává (stupeň 5), dalších 35 % má určité obavy (4). Pocity týkající se bydlení se téměř neliší. Následují klimatické změny. Takové jsou výsledky „Studie mladých“, kterou představila společnost Donau Versicherung AG. Agentura Triple M provedla ve dnech 9. až 30. srpna 2023 on-line průzkum mezi 1 000 Rakušany ve věku 16 až 30 let v celé zemi.

Parametry vzorku oslovených: 38 % účastníků žije s rodiči, 60 % nikoli (1 % neuvedlo). Studuje nebo se připravuje na povolání 27 % dotázaných; 58 % je zaměstnáno nebo je státním zaměstnancem, 4 % jsou samostatně výdělečně činné osoby.

Osobní zabezpečení je menší téma

Méně respondentů se obává otázky vlastního zabezpečení. Dobrá třetina z nich (35 %) se však hodnotí nelichotivou známkou 4 nebo 5, pokud jde o sebedůvěru nebo starosti v souvislosti se „zdravím a systémem zdravotní péče“. Odpovědi na téma „sociální zabezpečení v Rakousku“ se pohybuji v podobném rozmezí - 33 % se oznámkovalo stupni 4 nebo 5. Největší klid a důvěru pociťují mladí v otázkách „být nezávislý“ a „práce a vzdělání“.

Za jak důležité je považováno osobní zabezpečení?

Co mladí lidé chtějí, co je pro ně důležité a jak? Zde mohli účastníci označit, tentokrát na šestibodové škále, zda s jednotlivými tvrzeními souhlasí „zcela“ (1) nebo „vůbec ne“ (6), nebo zda se nacházejí někde mezi těmito póly. Škála byla tentokrát o jeden stupeň bohatší. S tvrzením, že by se lidé měli „už v mládí začít finančně zabezpečovat na pozdější věk“, plně souhlasí 38 % respondentů. Dalších 27, resp. 23 % se zařadilo do stupně souhlasu 2 nebo 3.

Většina respondentů také souhlasí s tím, že je důležité se privátně zabezpečit i v oblasti zdraví: celkem 56 % souhlasí se stupni 1 nebo 2, a pokud se připočtou i respondenti s výrokem 3, jsou to celkem tři čtvrtiny. Přitom otázka obsahovala výrok, že soukromé zabezpečení bude stále důležitější, protože „podmínky ve zdravotnickém systému se budou spíše zhoršovat, než zlepšovat“. Největší míru nesouhlasu zaznamenal výrok, že „téma spoření má v okruhu mých přátel pevné postavení“. Není tomu tak přibližně u poloviny účastníků ankety.

Vlastní auto

A jak to mladí cítí s ohledem na mobilitu? „Nedokážu si představit život bez vlastního auta“ je tvrzení, se kterým souhlasí každý druhý člověk (35 % označilo stupeň 1 a 16 % stupeň 2 na šestibodové škále). Dalších 15 % s ním alespoň spíše souhlasí (3) – dohromady to dává 2/3 dotázaných.

Nyní už nejde vždy jen o to, co si mladí přejí, ale často také o to, co mohou. V menších obcích je myšlenka vlastnit automobil rozšířenější než ve větších:

  • Ve skupině obcí do 5 000 obyvatel si život bez vlastního auta obtížně (nebo vůbec) dokáže představit 44 %, resp. 15 % (1 a 2).
  • Ve skupině od 5 000 do 50 000 obyvatel nepředstavitelné pro 40 %, resp. 16 %.
  • V segmentu 50 000 a více obyvatel je to 26 %, resp. 17 % respondentů.

Sebehodnocení znalostí o pojištění

Jak respondenti hodnotí své „znalosti pojištění a pojistných produktů“? Zde se mohli ohodnotit podle pětistupňového školního klasifikačního systému. Výsledek: 9 % se ohodnotilo známkou „výborně“ (1), dalších 20 % dvojkou. Více než třetina, přesně 35 % hodnotilo své znalosti jako průměrné (3). Že by se jejich znalosti mohly zlepšit, připouští 21 % se stupněm 4, resp. 15 % s pětkou.

Více než polovina (53 % respondentů) uvedla, že osobní poradenství u pojišťovacího poradce je pro ně při uzavírání pojištění „velmi důležité“. Dalších 38 % považuje osobní konzultaci s poradcem za „poměrně důležitou“. Pouze desetina ji považuje za více či méně postradatelnou.

Na otázku týkající se „zdrojů informací o pojištění“, tj. o produktech a cenách, se však na předních místech žebříčku odpovědí objevila rodina a přátelé (66 %). Pojišťovacího poradce uvádí 46 % a pojišťovacího makléře 20 % účastník ankety. Sociální sítě jako zdroj poznatků u mladých propadly, zatímco poměrně vysoko se držely webové srovnávače.

Image pojišťoven

Účastníci byli rovněž dotázáni, do jaké míry by pojišťovnám přiřadili různé výroky. Nejvyšší míra souhlasu byla v souvislosti s on-line zpracováním. Těsně nadpoloviční většina se ztotožnila (hodnocením 1 nebo 2) s výrokem: „On-line lze vyřídit (téměř) vše“. Každý druhý uvedl, že „existují vhodné produkty a služby pro každého“. Každý čtvrtý respondent souhlasil s výrokem, že pojišťovny symbolizují „důvěru a jistotu“ (přesně 43 % se známkami 1 a 2). Nejnižší úroveň ztotožnění byla s ohledem na to, že pro pojišťovny jsou důležitá témata udržitelnost a diverzita.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

24.10.2023Kolik platí Rakušané za své pojištění? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
23.10.2023Rakušané znovu hodnotili image značek na trhu pojištění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688