Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  15.12.2023 08:18:15

Pesimismus v Evropě lehce slábne (Ranní zpráva z finančního trhu)

Evropské indexy nákupních manažerů by v prosinci podle našeho odhadu měly pokračovat v růstu. V eurozóně i Německu již PMI službách dosahuje téměř 50 bodů. Další solidní data v podobě listopadové průmyslové produkce očekáváme dnes z USA. Stejně jako včera by ale mohla zůstat ve stínu holubičího vyznění zasedání Fedu. Rétorika americké centrální banky navíc poměrně výrazně kontrastuje s ECB, která včera uvedla, že o snižování úrokových sazeb zatím vůbec nediskutovala.

Evropské PMI ve službách se blíží k pásmu růstu

PMI v Německu i celé eurozóně se dále mírně zlepšují. Kompozitní PMI za prosinec se podle našeho odhadu zvýší na 48,5 v Německu, respektive 48,2 v eurozóně. Pozitivní vývoj je patrný zejména ve službách, kde by PMI měly zůstat jen těsně pod hranicí 50 b. O poznání horší nálada nadále panuje ve zpracovatelském průmyslu, kde pro eurozónu čekáme pouze nepatrný nárůst z listopadových 44,2 b. na 44,3 b. Indikátory sentimentu nicméně v posledních dvou letech příliš dobře ekonomickou realitu nevystihovaly, když byly výrazně pesimističtější než data z reálné ekonomiky. I proto se nadále soustředíme na fundamenty ekonomiky eurozóny, které zůstávají silné. Mzdový růst v letošním závěrečném čtvrtletí podle nás zrychlil a překonal dynamiku cen, což by v kombinaci s rozpouštěním nahromaděných úspor mělo podpořit spotřebu domácností. Zahraniční obchod by zase mohl těžit z oživení čínské ekonomiky.

Konec stávek v USA v listopadu dočasně podpořil růst průmyslové produkce. Očekáváme meziměsíční nárůst o 0,3 % m/m po poklesu o 0,6 % o měsíc dříve. Že se bude jednat pouze o přechodný růstový impuls by měl indikovat mimo jiné tamní PMI ze zpracovatelského průmyslu, který podle očekávání trhu v prosinci zhruba stagnoval kolem listopadových 49,4 b.

ECB sazby nezměnila, o snižování se zatím nediskutovalo

Stejně jako ve středu americký Fed i ECB ponechala úrokové sazby beze změny. Depozitní sazba tak zůstává na 4 %. Ani makroekonomická prognóza ECB velkých změn nedoznala. Letošní růst HDP byl snížen z 0,7 % na 0,6 %, v příštím roce z 1 % na 0,8 %. Směrem dolů se posunula i prognóza celková inflace, která by letos měla dosáhnout 5,4 % (oproti 5,6 % v zářijové prognóze) a v roce 2024 2,7 % (oproti 3,2 %). Prognóza jádrové inflace však zůstává nad cílem centrální banky i v následujících dvou letech (2,7 % v roce 2024 a 2,3 % v roce 2025), což odráží zvýšenou dynamiku jednotkových nákladů práce. Další kroky budou podle prezidentky Lagardeové záviset na nových datech. Klíčovou informací však zůstává, že snižování sazeb nebylo vůbec diskutováno. Celkově tak zasedání potvrzuje náš předpoklad, že ECB začne s uvolňováním úrokové složky později než Fed, pravděpodobně až koncem příštího roku.

Tuzemský běžný účet platební bilance v říjnu dosáhl třetího přebytku v řadě. Kladná bilance ve výši 19,84 mld. CZK (po 11,19 mld. CZK v září) byla oproti tržnímu konsenzu (7,5 mld. CZK) pozitivním překvapením. V poměru k nominálnímu HDP podle nás letos zaznamená běžný účet platební bilance výrazné zlepšení, což by mělo tlumit i fundamentální tlaky na oslabení české koruny (více zde: https://bit.ly/3RI4z3d).

Dolaru lepší data z ekonomiky nepomohla. Listopadové maloobchodní tržby meziměsíčním růstem 0,3 % překonaly tržní konsenzus o 0,4 pb. Pozitivně překvapily i týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti, které poklesly z 221 tis. na 202 tis. Dolar nicméně i včera pokračoval v oslabování, pravděpodobně stále v návaznosti na překvapivě holubičí vyznění středečního zasedání Fedu. Ve výsledku dolar k euru ztratil 2 % na 1,101 USD/EUR.

Česká koruna k euru mírně zpevnila. Včerejší posílení o 0,4 % na 24,35 CZK/EUR je z našeho pohledu spíše technického rázu. Nestalo totiž navzdory propadu domácích tržních úrokových sazeb o více než 10 bb napříč splatnostmi. Ty reagují jednak na globální propad sazeb po středečním zasedání Fedu, ale i vyjádření radních ČNB, kteří před včerejším začátkem mediální karantény ve svých vyjádřeních připouštěli zahájení cyklu snižování měnověpolitických úrokových sazeb již na zasedání příští čtvrtek.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688