mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.12.2023 08:51:00

Společné iniciativy "Team Europe" se zaměřují na zelenější zemědělství a průmysl v Kambodži

Společné iniciativy "Team Europe" se zaměřují na zelenější zemědělství a průmysl v Kambodži

14.12.2023 / 08:39 | Aktualizováno: 14.12.2023 / 08:51

Tým složený z členských států Evropské Unie neboli tzv. Team Europe zahájil jednání s kambodžskou vládou a představil dvě významné iniciativy: TEI1 na téma "Zelené zemědělství a důstojná pracovní místa" a TEI2 zaměřenou na "Zelený průmysl a důstojná pracovní místa".

Na schůzce TEI1 s ministrem zemědělství, rybolovu a lesnictví (MAFF) dne 22. listopadu Team Europe zdůraznil potřebu sladění s národními politikami. Ministr zase zdůraznil klíčovou roli kapitálových investic pro modernizaci zemědělských družstev. Zazněla konkrétní výzva ke zvýšení podpory akvakultury společně s plány na vybudování nové laboratoře v okrese Satabo. AFD představila programy CAPFISH a ACSEP a snažila se o sladění s vládními prioritami, zatímco GIZ se podělila o osvědčené postupy v oblasti moderního zemědělství a probíhající projekty. CZ prezentovala výsledky projektů iAGRO a Pepper Field, které podporují potravinářské centrum v Kampong Speu, propojení s institucemi TVET a budování kapacit pěstitelů pepře vedoucí k vyšším tržbám za Fairtrade ceny. SE sdílelo osvědčené postupy politických dialogů, které umožnily komunitě vypracovat místní plány hospodaření s přírodními zdroji, dosáhnout lepšího živobytí pro drobné zemědělce a příznivějších podmínek pro jejich spolupráci se soukromým sektorem a místními orgány, včetně otázek týkajících se půdy. Ministr poukázal na roli MAFF a MŽP v hospodaření s půdou a lesy a vyjádřil zájem o tomto tématu diskutovat s Team Europe. IE oznámilo svou novou pětiletou strategii a zájem úzce spolupracovat s MAFF na modernizaci AC. IE má úspěšný model rozvoje AC s mnoha případy, kdy se irské AC transformovaly na největší exportní společnosti v Evropě.

Během jednání ministr zdůraznil význam kurzů angličtiny pro studenty zemědělských oborů a spolupráci s evropskými výzkumnými institucemi. Cílem těchto iniciativ je vybavit studenty znalostmi o ekologických technologiích a usnadnit jim přístup k důstojným pracovním příležitostem. Dalším krokem pro TEI1 je předložení iniciativy Radě pro rozvoj Kambodže v prvním čtvrtletí roku 2024.

Na téma TEI2 proběhlo setkání s Ministerstvem průmyslu, vědy, technologií a inovací (MISTI) 6. prosince, které zdůraznilo zaměření na podporu aktivní role vlády a partnerské spolupráce v průmyslovém sektoru. TEI2 se skládá ze čtyř pilířů, které se zabývají klíčovými aspekty rozvoje "zelenějšího" průmyslu. MISTI vyjádřilo zájem o podporu TEI2 pro politiku malých a středních podniků a navazující legislativu. Aktuální informace z ministerstva těžby a energetiky zdůraznily národní politiku energetické účinnosti s navrhovanou spoluprací s TEI2.

Ministerstvo školství a vědy zdůraznilo spolupráci s Českou republikou v oblasti technického vzdělávání, vyzdvihlo pozitivní zapojení, jako je twinning EU, a pochválilo program rozpočtové podpory EU. MISTI bylo určeno jako hlavní partner TEI2, přičemž plánuje předložit tuto iniciativu Kambodžské radě pro rozvoj k oficiálnímu zahájení v příštím roce. Na závěr setkání byly předloženy návrhy na další podobná konzultační setkání v budoucnu, což dokazuje závazek k pokračujícímu dialogu a spolupráci mezi Team Europe a kambodžskými ministerstvy.

Team Europe

Team Europe


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688