mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.12.2023 17:53:00

Technologická scéna v New Yorku nabízí příležitosti i pro české startupy

Technologická scéna v New Yorku nabízí příležitosti i pro české startupy

13.12.2023 / 17:47 | Aktualizováno: 13.12.2023 / 17:53

New York není známý pouze svými mrakodrapy a pulzujícím kulturním životem, ale stává se také epicentrem pro technologické startupy. Město je sídlem řady univerzit, investičních fondů a velkých technologických společností, jako jsou Google, Facebook, Amazon a Twitter. Tato dynamická scéna nabízí inovativní příležitosti i pro mladé české podnikatele

Na první pohled může být Silicon Valley v Kalifornii považováno za technologické srdce USA. Nicméně New York si rychle začíná vybudovávat své vlastní místo ve světě inovací. Strategickou výhodu nabízí kulturní rozmanitost a geografická poloha jako most mezi evropským a americkým trhem.

Dalším z hlavních faktorů, který podporuje technologický růst v New Yorku, je přítomnost světoznámých univerzit (Columbia University, New York University, Cornell University) a výzkumných center. Tato institucionální základna poskytuje startupům přístup k talentovaným jednotlivcům a nejnovějším vědeckým poznatkům, což je klíčové pro vytváření inovativních technologických řešení.

Aktuální trendy na newyorské startupové scéně

Newyorská startupová scéna nabízí řadu nových obchodních příležitostí. Mezi některé z nejperspektivnějších oblastí patří:

  • E-commerce: New York je jedním z největších měst na světě s vysokou hustotou obyvatelstva a rychlým internetem. To vytváří ideální podmínky pro startupy, které se zaměřují na e-commerce. Mezi úspěšné e-commerce startupy v New Yorku patří například Instacart, Etsy a Poshmark.
  • Finanční technologie (fintech). V New Yorku sídlí největší burza na světě i všechny významné banky a další finanční instituce. Proto není s podivem, že v New Yorku bují fintech řešení, která umožňují lidem lépe spravovat své finance. Příklady úspěšných startupů: SoFi, Stripe, Square

Snadný přístup k investicím i podpůrným programům

Newyorská startupová scéna je jednou z nejaktivnějších a nejdynamičtějších na světě. V roce 2022 bylo v New Yorku investováno do startupů celkem 100 miliard USD, což je nárůst o 50 % oproti předchozímu roku. Mezi nejvýznamnější oblasti, do kterých se investovalo v roce 2022, patřily: fintech: 32 %, e-commerce: 20 %, mediální technologie: 12 %, zdravotní technologie: 10 %, vzdělávací technologie: 8 %, udržitelné technologie: 6 %.

Průměrný objem investice do startupu v New Yorku v roce 2022 činil 7 milionů USD. Největší investicí do startupu v New Yorku v roce 2022 bylo 1,2 miliardy USD do společnosti Stripe, což je irsko-americká společnost poskytující finanční služby a software. Mezi nejaktivnější investory v newyorských startupech v roce 2022 patřily společnosti Andreessen Horowitz, Sequoia Capital a Tiger Global Management.

V roce 2022 bylo v New Yorku založeno více než 2 000 startupů, což představuje nárůst o 20 % oproti předchozímu roku. To je dáno řadou faktorů, včetně rostoucí poptávky po technologických řešeních, přílivu zahraničních investorů a podpory ze strany městských úřadů. K těm patří New York City Economic Development Corporation (NYCEDC), což je nezisková agentura městské vlády, která podporuje ekonomický rozvoj ve městě New York. NYCEDC nabízí řadu bezplatných programů a služeb, které mají pomoci startupům v New Yorku uspět:

  • Inkubace a akcelerace: NYCEDC provozuje několik inkubátorů a akcelerátorů, které poskytují startupům kancelářský prostor, poradenství a školení. Inkubátory podporují startupy v počáteční fázi, zatímco akcelerátory se zaměřují na startupy v pokročilejší fázi.
  • Finanční pomoc: NYCEDC nabízí startupům řadu finančních programů, které jim pomáhají získat potřebné prostředky k rozvoji svých podniků. Mezi tyto programy patří granty, mikroúvěry a investiční programy.
  • Podpora podnikání: NYCEDC nabízí startupům řadu programů, které jim pomáhají s podnikáním, jako je poradenství, školení a networking. Mezi tyto programy patří akce, jako je Startup Week New York a TechCrunch Disrupt.

Příležitosti pro české firmy

Začátkem prosince jednalo s NYCEDC i několik českých startupů, které vyvíjí a nabízí inovativní řešení v oblasti IT, SaS, health-tech a AI. Účastnily se programu s názvem Czech Start-Up Week 2023. Jednalo se o následující firmy: Ellio, Mebster, OpenWise Solutions, Pulsar Solutions, Superface.

České startupy prošly intenzivní dvoudenním programem od SOSA, renomovaného izraelsko-amerického inkubátoru, který působí na newyorské scéně již řadu let. V rámci programu se seznámily s newyorkským technologickým ekosystémem a aktuálními trendy. Dozvěděly se cenné informace o finančních a právních náležitostech vstupu na americký trh. Zároveň dostaly praktické rady v marketingu, fundraisingu a pitchingu.

Tyto zkušenosti české firmy hned využily během pitchingové a networkingové akce, kterou 6. prosince 2023 uspořádal Generální konzulát ČR v New Yorku s podporou CzechInvest v České národní budově na Manhattanu. České firmy prezentovaly své podnikatelské plány asi pěti desítkám hostů včetně potenciálních investorů a zástupců venture capital funds.

České firmy díky programu získaly také vstupenky na AI summit, který se konal ve dnech 6. a 7. prosince v Javits Center v New Yorku. Jedná se o jeden z největších veletrhů v tomto odvětví, kde české firmy získaly vhled do horkých trendů v oblasti AI a navázaly řadu kontaktů. Z hodnocení forem vyplývá, že nabité kontakty a zkušenosti využijí při dalším pronikání na americký trh.

Michal Kaplan, ekonomický diplomat, Generální konzulát České republiky v New Yorku

Technologická scéna v New Yorku nabízí příležitosti i pro české startupy

Technologická scéna v New Yorku nabízí příležitosti i pro české startupy


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688