Dotace  |  14.12.2023 13:57:00

Vláda přijala kroky ke snížení regulované složky ceny elektřiny

Po mnoha jednáních a s výrazným přispěním aktivit Svazu průmyslu a dopravy ČR přijala Vláda ČR na zasedání 13. 12. 2023 kroky umožňující ERÚ snížit poplatek za podporované zdroje energie v ceně elektřiny na hladinách vysokého napětí a velmi vysokého napětí.

Toto umožňuje nová úprava schválená v rámci tzv. konsolidačního balíčku. Po dílčím snížení regulovaných složek cen energie oproti návrhu ERÚ z října je toto další krok, jak alespoň částečně zmírnit skokový nárůst ceny pro řadu firem.

Vzhledem k tomu, že z dostupných informací vychází, že průmysl v okolních státech bude mít poplatky výrazně nižší, budeme o této situaci dále s vládou jednat, tak abychom vytvořili srovnatelné podmínky pro konkurenceschopnost našich firem.

Co konkrétně usnesení bude znamenat:
Poskytnutí dodatečných prostředků ze státního rozpočtu prostřednictvím schváleného usnesení vlády podle předběžných odhadů ERÚ umožní upravit sazbu složky ceny podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie pro napěťové hladiny VN a VVN na částku cca 115 tis. Kč/MW/měsíc. Technicky se jedná o snížení složky ceny na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie o 2/3 oproti schválenému cenovému rozhodnutí ze dne 30. listopadu 2023 (368 280 /MW/měsíc). Konkrétní snížení ceny si ale musí každá firma spočítat.
Firmy se tak vrátí do mechanismu odrážející energetickou náročnost a optimalizaci zatížení elektrické sítě. Platba na hladině NN nebude touto změnou dotčena a zákazníci budou hradit zákonné maximum (495 /MWh). Zároveň byla odložena změna tarifní struktury na hladinách VN a VVN nejdřív na rok 2025, aby se firmy na nové změny mohly dostatečně připravit.
Na usnesení vlády bude v nejbližších dnech navazovat veřejný konzultační proces ke změně cenového rozhodnutí ERÚ tak, aby nové, nižší ceny platily už od 1. ledna 2024.

Se zástupci vlády panuje shoda, že jednání vlády se zástupci SP ČR budou pokračovat, včetně vyhodnocení dopadů na konkurenceschopnost firem během roku 2024 a potřeby dalších opatření. Zároveň bude pokračovat diskuse o systémových řešeních, která by do budoucna dokázala zabránit nepředvídatelnému zvyšování regulovaných cen energií.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688