mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  14.12.2023 16:08:00

Strategická skupina pro personální stabilizaci resortu zdravotnictví představila dotazník s názvem Ženy ve zdravotnictví

Na ministerstvu zdravotnictví dnes proběhlo jednání strategické skupiny pro personální stabilizaci resortu zdravotnictví. Součástí jednání bylo představení dotazníku s názvem „Ženy ve zdravotnictví“ a jeho průběžných výsledků.

Dotazníkové šetření probíhalo od 10. října do 28. listopadu 2023 a zúčastnilo se ho celkem 2 149 respondentů, z toho přes 60 % žen.

„Z dotazníku jasně vyplynulo, že ženám ve zdravotnictví brání v návratu do zaměstnání především sladění rodinného života s tím pracovním. Je proto naší prioritou usilovat o harmonizaci a podporu rovnosti ve zdravotnictví. Společně s ministerstvem práce a sociálních věcí v tomto směru chystáme změny, které situaci významně posunou do 21. století,” řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Průzkum odhalil, že možnost sladění rodinného a pracovního života v českém zdravotnictví hodnotí 55 % respondentů negativně. Jako možný krok, který by tuto otázku mohl zlepšit, uvedlo 60,7 % respondentů možnost dětské skupiny v místě výkonu práce.

Mezi další hlavní kroky, které by podle respondentů pomohly zlepšit možnost sladit pracovní a rodinný život, patří přehledné centralizované informace o podmínkách mateřské a rodičovské dovolené, digitalizace systému vzdělávání a částečné nebo zkrácené úvazky. Právě neochotu přistoupit k částečným úvazkům ze strany zaměstnavatele uvádí 53,5 % respondentů jako překážku. 62,4 % mužů a 79,8 žen uvedlo, že pokud by byl zaměstnavatel progresivní, zvážili by částečný úvazek i během mateřské dovolené.

Česká republika je zemí, která má velmi nízké procento využívání částečných pracovních úvazků ve srovnání s ostatními evropskými státy. V porovnání s unijním průměrem máme jeden z nejnižších podílů zkrácených úvazků vůči celkové zaměstnanosti, ve třetím kvartálu roku 2022 to bylo pouze 6,2 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688