Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  12.12.2023 15:41:00

Trutnov některé poplatky udrží, ale některé musí zvýšit. Od 1. ledna 2024 tak Trutnováci zaplatí 696 Kč ročně za svoz komunálního odpadu

Dlouhodobě se snažíme udržet cenu služeb pro občany na nejnižší možné úrovni. Nezvyšujeme například cenu jízdného ani cenu vstupného na sportoviště. Nevyužíváme ani možnosti navýšení koeficientu pro výpočet daně z nemovitostí. Rozhodli jsme se však využít situace, kdy s novelou zákona musíme uvést naše vyhlášky do souladu s touto legislativou, a navýšit některé poplatky ,“ zdůvodňuje změny Michal Rosa, starosta města Trutnova, a dodává, že „u poplatku ze psů se jedná o navýšení těch nejnižších částek, které jsou pod náklady, u poplatku za svoz komunálního odpadu navyšujeme poplatek s ohledem na nutnost investic do systému a také proto, že výše dotace, kterou město svozový poplatek dorovnává, není možné nadále navyšovat.“ 

Poplatek za svoz odpadu  

Náklady na svoz komunálního odpadu se každoročně zvyšují a město je doplácí ze svého rozpočtu. V příštím roce navíc stoupne DPH za svoz a likvidaci odpadu o 6 %. Radnice se snaží, aby se co nejvíce odpadu vytřídilo a na skládce tak skončilo co nejméně směsného komunální odpadu, za který navíc dle novely zákona bude každým rokem platit více a více. I přesto už musí reagovat i navýšením poplatku. Dosud Trutnováci platili 540 za rok, tedy 45 za měsíc. Což je jeden z nejnižších poplatků ve srovnatelných městech v rámci celé republiky. Nová vyhláška zvyšuje poplatek o 13 za měsíc. Od 1. ledna 2024 tak Trutnováci zaplatí 696 ročně. Nové znění vyhlášky opět počítá s tím, že od tohoto poplatku jsou osvobozeni lidé starší 70 let.

Náklady související se sběrem, tříděním, svozem a likvidací odpadu činí v letošním roce necelých 30,5 milionu , od občanů se vybralo 12 milionů , za třídění odpadu dostalo město od společnosti Eko-kom, a. s., 4 miliony a zbytek, tedy 14,5 milionu , doplatí město ze svého rozpočtu. V příštím roce se očekávají celkové náklady na svoz a likvidaci odpadu ve výši 34,5 milionu . Navýšením poplatku by se mělo vybrat 15,6 milionu , a tím pádem zůstane příspěvek města v přibližně stejné výši. Radnice se současně snaží lidem co nejvíce usnadnit třídění a v této souvislosti ji čekají další investice. Letos zavedla u rodinných domů a na sídlišti Šestidomí systém Door-to-Door, který chce v příštím roce rozšířit na další sídliště. Zároveň ve městě instaluje více odpadkových košů na třídění odpad a v Poříčí otevře druhý sběrný dvůr. 

Poplatek z pobytu  

Další vyhláška, která bude mít od 1. ledna 2024 nové znění, se týká poplatku z pobytu, a tudíž se dotýká především turistů, nikoliv trutnovských občanů. Nová sazba poplatku z pobytu se z původních 20 zvyšuje na 40 za každý započatý den pobytu s výjimkou dne jeho počátku. Nově Trutnov již nebude osvobozovat od placení poplatku z pobytu osoby starší 65 let, kteří tvoří významnou část turistů ubytovaných ve městě.  

Poplatek ze psů  

Nové znění vyhlášky o poplatku ze psů stanovuje ceník za chov psa a přihlíží přitom, zda jej majitelé mají v bytě či v rodinném domě, a v jaké části města se nachází. „Dosud měl Trutnov tento poplatek ve srovnání s ostatními městy napříč republikou jako jeden z nejnižších, i současné navýšení cen je spíše symbolické. Náklady na čištění ulic od psích exkrementů se stále zvyšují a poplatky přitom nebyly měněny několik let. V okrajových částech města a u snížené sazby pro seniory hrozilo, že náklady na výběr přesáhnou výši poplatku,“ vysvětluje Tomáš Hendrych, místostarosta města Trutnova, a současně připomíná, že „majitelé psů, kteří jsou evidováni na Městském úřadě Trutnov, mohou během celého roku přijít na městský úřad, kde zdarma na recepci nebo na finančním odboru obdrží pytlíky na psí exkrementy. Děkujeme všem občanům, kteří po svých čtyřnohých kamarádech uklízí a snad se tím inspirují i ostatní pejskaři.“

Roční poplatek se od 1. ledna 2024 mění následovně:

Sazba poplatku v části města I. - Dolní Předměstí, Dolní Staré Město, Horní Předměstí, Horní Staré Město, Kryblice, Poříčí (vyjma lokality Zákoutí), Střední Předměstí, Vnitřní Město za kalendářní rok činí:

a) za prvního psa v rodinném domě .......................................z původních 200 nově na 350

b) za prvního psa v bytovém domě………………....………………….……1500 (zůstává stejné)

c) za druhého a každého dalšího psa téhož držitele v RD .......................1500 (zůstává stejné)

d) za druhého a každého dalšího psa téhož držitele v BD .......................2100 (zůstává stejné)


Sazba poplatku v části města I. za psa u osob starších 65 let za kalendářní rok činí:

a) za prvního psa ...............................................................................z původních 60 na 200

b) za druhého a každého dalšího psa téhož držitele ………….……………300 (zůstává stejné)


Sazba poplatku v části města II. - Adamov, Babí, Bohuslavice, Bojiště, Libeč, Lhota, Nový Rokytník, Oblanov, Starý Rokytník, Střítež, Studenec, Volanov, Voletiny, lokalita Zákoutí za kalendářní rok činí:

a) za prvního psa v RD .................................................................... z původních 60 na 150

b) za prvního psa v BD ………………………………….....……..… z původních 150 na 300

c) za druhého a každého dalšího psa téhož držitele v RD ……...... z původních 150 na 300

d) za druhého a každého dalšího psa téhož držitele v BD ............. z původních 210 na 400


Sazba poplatku v části města II. za psa u osob starších 65 let za kalendářní rok činí:

a) za prvního psa ...............................................................................z původních 50 na 100

b) za druhého a každého dalšího psa téhož držitele …………….… z původních 150 na 200


Sazba poplatku u poplatníků, kteří jsou přihlášeni nebo mají sídlo jinde (na ohlašovně), než je uvedeno pod odst. 1 a 2 písm. a) a b) za kalendářní rok činí:

a) za prvního psa ....................................................................................... 200 (zůstává stejné)

b) za druhého a každého dalšího psa téhož držitele …………..……..…1.500 (zůstává stejné)


ikona souboruTZ - Trutnov neˇktere´ poplatky udrzˇi´, ale neˇktere´ musi´ zvy´sˇit.pdf

Kontakt pro komunikaci s médii
Mgr. Michaela Dědková
tisková mluvčí
tel. 499 803 309, 735 793 913
e-mail: dedkova@trutnov.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688