mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  11.12.2023 11:35:00

Nizozemsko nabízí nový přístup k rozvoji jaderné energetiky se zapojením široké veřejnosti

Nizozemsko nabízí nový přístup k rozvoji jaderné energetiky se zapojením široké veřejnosti

11.12.2023 / 11:26 | Aktualizováno: 11.12.2023 / 11:35

První energetické družstvo na světě, které se plně zaměřuje na jadernou energii, vzniklo letos v Nizozemsku. Země tulipánů podobných progresivních iniciativ nemá málo, všechny se ale dosud týkaly větrných nebo solárních elektráren. Družstvo nazvané Atomic Cooperative chce zapojit občany i firmy do procesu výstavby nukleárních reaktorů – kdokoliv může do družstva zainvestovat, a tak se podílet na financování projektů nových zdrojů. Investoři, malí či velcí, mají zároveň díky družstvu možnost konzultovat budoucnost jaderné energie s vládními a průmyslovými činiteli a mít tak přímý vliv na parametry budoucího rozvoje tohoto stále velmi důležitého energetického odvětví. Dlouhodobým cílem projektu je napomoci rozvoji čisté a bezpečné energie. Takovou vizi s Nizozemskem sdílí i Česko, proto zde vzniká prostor pro spolupráci průmyslových firem i výzkumných institucí obou zemí.

V Nizozemsku v současné době pochází z jaderných zdrojů asi 10 % spotřebované elektřiny. Nyní v zemi funguje pouze jedna atomová elektrárna v Borssele na jihu země u belgických hranic, další jadernou energii Nizozemci importují hlavně z Francie. Nově vzniklé družstvo počítá s možností výrazného navýšení počtu jaderných elektráren v zemi, a to nejen prostřednictvím výstavby klasických reaktorů, ale také čím dál populárnějších a flexibilnějších malých modulárních reaktorů. Projekt si klade za cíl udělat z nukleární energie veřejnou záležitost v celém průběhu projektového cyklu, a tím i podporovat zdroj energie, jehož rozvoj umožní rychlejší konec závislosti na uhlí a plynu. Kromě financí má zapojení občanů a firem do energetického družstva vytvořit i platformu pro nezbytnou diskuzi mezi veřejností, vládou i průmyslem. Důležité jsou pak nepochybně také budoucí finanční benefity pro počáteční investory družstva. Atomic Cooperative je součástí dlouhodobých plánů pro energetickou transformaci Nizozemska.

Na letošním klimatickém summitu OSN v Dubaji podpořilo více než 20 zemí deklaraci o ztrojnásobení kapacity jaderné energie do roku 2050, a to včetně Česka a Nizozemska. S narůstajícím významem jádra státy ve světě hledají různé cesty, jak financovat budování potřebné infrastruktury. Prvotní náklady na výstavbu jakéhokoliv reaktoru se pohybují v hodnotách miliard eur, rozsáhlé finanční prostředky je tedy třeba získat ze všech dostupných zdrojů. Družstvo Atomic Cooperative je již zapojeno do jednání v nizozemské provincii Limburg, kde se dlouhodobě hovoří o výstavbě zmíněných malých modulárních reaktorů. Právě jejich budování a financování se jeví jako nejlepší prostor pro působení energetických družstev. Za účasti družstva Atomic Cooperative se ale vytvářejí i plány, jejichž cílem je výstavba dalších dvou klasických jaderných bloků v Nizozemsku. Zapojení družstva má tomuto projektu mimo jiné zvýšit podporu široké veřejnosti. Už v tuto chvíli Atomic Cooperative vychází ze statistik, že šest z deseti Holanďanů stavbu dalších jaderných elektráren schvaluje. Družstvo se aktivně snaží, aby se tento podíl ještě zvýšil.

Vláda České republiky letos v listopadu schválila cestovní mapu pro rozvoj malých a středních reaktorů v Česku, předloženou Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Česko také nedávno podepsalo memorandum o spolupráci se Spojeným královstvím, která se má týkat vývoje a budování těchto zdrojů. Nizozemské firmy už nyní spolupracují s těmi britskými na vývoji modulárních reaktorů, prostor pro spolupráci se zde tudíž otevírá i českým firmám, například v roli subdodavatelů jednotlivých součástí reaktorů. Družstva jako Atomic Cooperative mohou v tomto procesu fungovat jako poslední článek, díky němuž bude možno dlouhodobé plány realizovat. Česko má v rozvoji jaderných technologií dlouhodobou tradici a je bohatou základnou nukleární vědy a výzkumu. Nizozemské snahy o zajištění financování a zapojení širší veřejnosti do energetického sektoru by se tak mohly stát, kromě průmyslové a výzkumné spolupráce, také inspirací při dalším posilování energetické bezpečnosti Česka.

Anna Žižková, stážistka, Velvyslanectví ČR v Haagu
Stanislav Beneš, obchodně-ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Haagu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688