Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  11.12.2023 16:38:00

Do nového roku vstoupí Trutnov se schváleným rozpočtem

Trutnovský rozpočet počítá s příjmy ve výši 879 milionů a výdaji 944,7 milionu . Rozdíl bude pokryt finančními prostředky z minulých let. V průběhu roku 2024 budou provedeny rozpočtové změny, díky kterým může radnice reagovat na aktuální situaci, jako například na získání dotací či rozpočtové určení daní. „V příjmech zatím nefigurují některé položky, o kterých sice víme, že je obdržíme, ale z procesních důvodů je do rozpočtu budeme zahrnovat postupně. Jedná se například o dotace na činnost státní správy, dividendy ze společností s majetkovou účastí města a také dotace z ministerstev či Evropské unie. To vše doplníme na jarních zasedáních zastupitelstva, až budou podepsány smlouvy o jejich poskytnutí,“ popisuje sestavení rozpočtu Michal Rosa, starosta města Trutnova, a dodává, že „významnou část plánovaného deficitu tvoří návratné finanční výpomoci neboli půjčky ve výši 66,2 milionu pro naše školy na předfinancování projektů z dotací IROP. Tyto prostředky se do rozpočtu samozřejmě vrátí.“

Ve výdajích se počítá s významnými investičními akcemi, které přecházejí z letošního roku, jako je například rekonstrukce lávky Na Struze za 15 milionů , kdy 14 milionů z celkové ceny 29 milionů bylo zaplaceno ještě letos, a rekonstrukce a modernizace hřiště na ZŠ Mládežnická, kde chybí prostavět 10 milionů z celkových 18 milionů .

Mezi nové akce patří například regenerace náměstí Hraničářů za 6 milionů . Radnice také vyčlenila 3,5 milionu na rozšíření cyklostezek. Další nově plánovanou akcí je rekonstrukce objektu Na Dvorkách s deseti byty za 17 milionů . „V současné době je zde 11 holobytů se sdíleným sociálním zázemím. Rekonstrukcí objektu zde vznikne 10 nových bytů se základním vybavením a příslušenstvím. Polovina bytů, na kterou jsme požádali o dotaci, bude určena pro přesně definované cílové skupiny, jako jsou například rodiny s dětmi v azylových domech, nízkopříjmoví senioři nebo třeba osoby ohrožené domácím násilím. Zbývajících pět bytů pak rozšíří portfolio městského sociálního bydlení,“ říká k investiční akci Tomáš Eichler, místostarosta města Trutnova.

Jednou z největších chystaných akcí v Trutnově bude rekonstrukce zázemí sportovního areálu v Horním Starém Městě. Tu připravuje spolek SK Horní Staré Město, z. s. Klubu se podařilo rekonstrukci úspěšně vysoutěžit výrazně pod rozpočtové náklady, tedy za necelých 38 milionů . O dotaci 21 milionů požádal klub Národní sportovní agenturu a zbytek, tedy necelých 17 milionů , investuje město.

V příštím roce se radnice chystá pořídit také dva důležité strategické dokumenty. Prvním je Plán udržitelné městské mobility s předpokládanou cenou 3 miliony a druhým je Územní studie krajiny ORP Trutnov rovněž za 3 miliony , na kterou však bude poskytnuta dotace ve výši 95 % nákladů.

Investovat se bude i do udržitelné energie. Na budově městského úřadu vznikne v příštím roce fotovoltaická elektrárna za zhruba 6 milionů . V rámci podpory životního prostředí se počítá s rozšířením separace odpadů, a proto je už nyní v rozpočtu 1,2 milionu na odpadkové koše na tříděný odpad, které budou umístěny na frekventovaná místa ve městě. Pro zjednodušení sběru separovaného odpadu se také chystá vybudovat detašované pracoviště sběrného dvora, a to v Poříčí, i tato investice je už v rozpočtu obsažena. Další investice budou do rozpočtu města doplněny v průběhu roku 2024. 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688