Tropický chmel – hrozba nebo příležitost pro české pěstitele?
Výsledky pilotních projektů v oblasti pěstování chmele v Brazílii, které zde bylo do nedávna nemyslitelné, otevírají diskuzi o snížení závislosti na dovozu a vytvoření nových pracovních příležitostí. S ohledem na globální význam brazilského pivovarnického průmyslu se jedná o trend, která může otevírat příležitosti i pro zahraniční partnery, včetně českých.
Ačkoliv je Brazílie zemědělskou velmocí a jedním z největších výrobců piva na světě, nejdůležitější ingredience pro jeho výrobu se prakticky zcela (99,6 %) dováží zejména z USA, Německa a Česka. Pěstování místního chmele nebylo nikdy zaváděno a s jistotou „odzkoušeno“, a i proto se rozšířil názor, že chmel je natolik choulostivá rostlina, že jej v tropickém pásu nelze pěstovat. Chybějící expertní studie i počáteční vysoké investice při zakládání chmelnic vedly k nedůvěře celého sektoru k možnostem lokální produkce. Situace se však změnila zhruba před deseti lety, kdy zájem o pivní kulturu a lokální výrobu piva zažil doslova „boom“, který vyvolala vlna zakládání malých a středních pivovarů. Pivovarnická scéna se v Brazílii tehdy začala otevírat novým vlivům, diverzifikovat a specializovat. Současně se začalo nahlížet jinak i na produkci lokálních surovin.
Po několika letech experimentování se dostavují první výsledky: dle Brazilské asociace pěstitelů chmele (APROLÚPULO) se produkce chmele v roce 2023 ztrojnásobila oproti předchozímu roku a dosáhla 88 t na výměře přibližně 100 ha. S ohledem na reprodukční cyklus rostliny se očekává další významný (exponenciální) růst v následujících letech. Brazilský chmel v současné době odebírá 97 pivovarů z 11 států federace a je oceňovaný zejména pro své senzorické vlastnosti. Možné nevýhody místního klimatu se daří vyřešit pomocí chytrých řešení, jako je např. stavba trpasličích chmelnic, udržovaní závlahy a dosvěcování. Díky preciznímu zemědělství se pěstování neomezuje pouze na klimaticky mírnější oblasti brazilského jihu, ale s chmelnicemi se lze setkat i v tropickém klimatickém pásu (stát Bahia a Goiás). Navíc lze v Brazílii počítat se dvěma sklizněmi v rámci jednoho roku.
Místní asociace pěstitelů představila strategii na podporu pěstování chmele, které je atraktivní pro rodinné a družstevní zemědělství, neboť je vhodným řešením pro diverzifikaci jejich portfolia. V tomto kontextu se zdůrazňuje vysoká přidaná hodnota suroviny, možná spolupráce mezi zemědělci, zkrácení vzdálenosti od pěstitele k pivovarníkovi, udržitelnost a větší konkurenceschopnost v rámci výrobního řetězce. Asociace spolu s ministerstvem zemědělství se zasadila o vytvoření uvěrových programů pro investování do chmelnic u Národní banky pro hospodářský a sociální rozvoj (BNDES). Probíhá také dialog nad centralizací kontroly a asociace hledá další cesty při prosazování lokálního chmele.
Tyto tendence lze sledovat také u skupin největších brazilských pivovarů jako je Ambev a Petrópolis, které vybudovaly vlastní výzkumné chmelnice a v posledních letech investují nemalé prostředky do nákupu vhodných zemědělských ploch. Údaje o těchto aktivitách nejsou z důvodů konkurenčních zájmů k dispozici.
Příležitosti: technologie & výzkum
Dosavadní vývoj v této oblasti nenaznačuje, že by se jednalo o krátkodobou vlnu, ale zvýšený zájem o lokální produkci může naopak vyvolat další poptávku po alternativě zajímavé jak pro zemědělce, tak i pro pivovary. V případě, že jsou tyto predikce správné, nacházíme se na počátku možného obratu v brazilském pivovarnictví.
Zůstává otázkou, zda popsané tendence mohou jakýmkoliv způsobem ohrozit odbyt českého chmele v Brazílii, vezmeme-li v úvahu jeho výjimečné charakteristiky, kterým se tropická produkce pravděpodobně nikdy nepřiblíží. Tento trend lze uchopit i obráceně: otevírají se příležitosti pro dodávky technologií pro pěstování chmele (půdní management, zpracování), které zde chybí, řešení v oblasti precizního zemědělství a zejména ve výzkumu. S ohledem na staletou tradici pěstování rostliny v Česku a na absenci této zkušenosti v Brazílii, bylo by žádoucí být součástí tohoto trendu, než okno příležitostí využijí jiné země.
Brazilský pivovarnický průmysl v roce 2022
Není od věci zmínit aktuální údaje o brazilském pivovarnictví, které podněcují úvahy o chmelové soběstačnosti: pivovarnický průmysl je třetí největší na světě, podílí se přibližně 2 % na HDP Brazílie a zaměstnává zhruba 42 500 obyvatel (odhaduje se, že jedno přímé místo generuje až 34 dalších návazných pracovních míst). V roce 2022 bylo na území Brazílie registrováno 1 729 pivovarů, což představuje nárůst o 11,6 % oproti předchozímu roku. Největší koncentrace pivovarů se nachází na jihu, ale ohledem na velké vzdálenosti v rámci země sledujeme nově nárůst pivovarů i na severovýchodě (např. stát Ceará). V posledních letech se snižuje dovoz zahraničních značek piva, což je mimo jiné důkazem konsolidace a dostatečné diverzifikace lokálních značek, kterých naopak každým rokem přibývá.
Autor: Filip Vavřínek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Brasílii.
Poslední zprávy z rubriky Ze světa:
Přečtěte si také:
Prezentace
26.04.2024 Historie a vývoj vodovodních baterií: Od...
25.04.2024 Pobřeží Egejského moře - ideální tip na všechny...
24.04.2024 Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a...
Okénko investora
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová maxima?
Štěpán Křeček, BHS
Petr Lajsek, Purple Trading
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz