OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  07.12.2023 13:03:00

Jak se liší a co se kdy vyplatí? (Pojištění vs. investice)

investice opojištění

Pojištění a investice jsou dvě finanční strategie, které slouží různým účelům a mají odlišné charakteristiky. Takto zní alespoň definice, avšak je tomu opravdu tak? V tomto článku se podíváme na to, jak se liší a kdy je vhodné zvolit jednu nebo druhou.

Historie a potřeba pojištění

I když dnes nemá pojištění nikterak dobrou pověst, tak jeho historie je velmi bohatá a tento nástroj vznikl jako určitá pragmatická pojistka proti riziku. Prvopočátky pojištění můžeme vidět již v Mezopotámii. Velký vzestup pojištění nastal ve středověku u italských městských států, kde byl velmi rozvinutý finanční systém.

Tyto městské státy jako byla Florencie, Benátky či Janov podnikaly různorodé výpravy a obchodovaly s celým středomořím. Nedělal to ovšem tolik stát, ale bohatí měšťané. Ti často velmi riskovali, když vysílali své lodě na nejisté výpravy. Velmi dobře je zdokumentována námořní pojistka vydaná v Pise roku 1385 pod notářským dohledem. V jiné části o několik staletí později - konkrétně v roce 1676 vzniká požární pojišťovna v Hamburku. Pojištění proti ztrátě lodí či požáru bylo v těchto dobách velmi těžko nastavitelné, jelikož riziko bylo výrazné oproti současnosti.

Pokud shrneme smysl pojištění, tak se jedná o poplatek za jistotu a můžeme také rámovat jako solidární poplatek těch, kteří měli štěstí těm, jenž štěstí neměli.

Historie investování

Jednoduchou definicí je “Ekonomický subjekt či jednotlivec odloží část své současné spotřeby (úspor) na později za účelem získání budoucího užitku, který bude vyšší, než hodnota vložených prostředků”.

Už ve starověku bylo možné vidět první formy investování. Řečtí a římští obchodníci vytvářeli společné fondy k financování obchodních expedic. Starověcí Asyřané a Babyloňané také používali zápisníky, které mohou být považovány za rané formy dluhopisů.

V období středověku se rozvinuly obchodní společnosti v Evropě. Lidé začali investovat do podnikání, jako byly obchodní expedice nebo lodě. Centrem tohoto rozvoje byly opět italské městské státy. V renesanci vznikly první akcie, když italské městské státy vydávaly cenné papíry na financování válek.

V 17. století se objevily první moderní akcie. Nizozemská Východoindická společnost vydala akcie, což umožnilo investování veřejnosti. V roce 1602 byla také založena první burza v Amsterdamu. V 18. století se rozvinuly další burzy v Londýně a Paříži. V Nizozemsku se odehrála také první ekonomická bublina - takzvaná Tulipánová krize. Průmyslová revoluce přinesla nové investiční příležitosti v oblasti železnice, telegrafu a průmyslové výroby. Vznikly první investiční banky a nové formy finančních nástrojů, včetně prvních kolektivních investičních fondů.

Investování bylo za celou dobu existence pouze pro 1 % těch nejbohatších. Ovšem s nástupem internetu a online investičních platforem se investování stalo dostupné téměř pro všechny. Domácnosti tako nemusí své peníze odkládat jen na spořicí účty, ale mohou investovat do akciových titulů či ETF klidně jen 1000 Kč měsíčně a to úplně bez poplatku. Právě kombinaci nulových poplatků, mnoha investiční instromentů i ETF nabízí investiční aplikace XTB.

Investice a pojištění v 21. století

Pojisˇteˇni´ vs. investice_ Jak se lisˇi´ a co se kdy vyplati´__02V současnosti máme velmi rozvinutý sociální stát, který nechá jen velmi málo lidí padnout do bídy, kdy nebudou mít na jídlo. Zdravotní a sociální pojištění je povinné, o tom se zde bavit nebudeme.

Tento komfort u některých lidí částečně potlačuje potřebu pojištění či investování. Obě tyto strategie mají totiž v konečném důsledku podobný účel - chránit nás před nenadálými ztrátami a výkyvy.

Pro lidi, kteří nezvládají šetřit, je vhodné pravidelné pojištění. Pokud máte více volného kapitálu, tak je lepší spíše investovat a mít jen to nejnutnější pojištění.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688