Redakce (Bydlet.cz)
Daně a účetnictví  |  07.12.2023 12:21:37

Tři slevy na dani, které si za tento rok uplatníte naposledy

slevy na dani ilustrační

Letos tolik probíraný úsporný daňový balíček přináší dlouhou řadu opatření, která mají za cíl snížit schodek státního rozpočtu. Patří mezi ně i radikální změny tří slev na dani, které se až dosud možná týkaly i vás. Sleva na studenta a školkovné se definitivně ruší a tzv. sleva na manželku prošla citelnou úpravou. Ovšem pozor – i když je o balíčku jasno, pořád ještě můžete slevy v určitých případech uplatnit, zejména v rámci příštího daňového přiznání za rok 2023.

Studenti

Téměř všichni studenti do 26 let, kteří při denním středoškolském nebo jakémkoli vysokoškolském studiu pracují, měli možnost ještě během letošního roku uplatnit tzv. slevu na studenta. Ať už si přivydělávali jako zaměstnanec, jako OSVČ nebo jako takzvaný „dohodář“ na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti. Sleva na daňového poplatníka byla v jejich případě 4 020 ročně, tedy 335 měsíčně.

S úderem roku 2024 ale bude všechno jinak, sleva na studenta kompletně končí. „Daňovou povinnost si studenti můžou místo toho snížit pomocí základní slevy na poplatníka, ostatně stejně jako kdokoli, kdo podepsal u svého zaměstnavatele růžový papír,“ upřesňuje novou situaci Jana Jáčová, zakladatelka a šéfka české účetní firmy UOL Účetnictví. Pozor ale, pokud jste student a zároveň podnikáte – ve vašem případě slevu uplatňujete až v daňovém přiznání, které se bude za rok 2023 odevzdávat až v příštím roce.

Rodiče s malými dětmi

Takzvané „školkovné“ neboli daňová sleva za umístění dítěte do školky umožňovala rodičům ušetřit za dítě ve školce až 17 300 ročně. Náklady na umístění dítěte do registrované mateřské školky nebo dětské skupiny si mohli z daně odečíst živnostníci, ale i podnikatelé a zaměstnanci, stačilo k tomu doložit potvrzení od dané školky.

Slevu mohou rodiče za letošní rok stále ještě uplatnit i v příštím daňovém přiznání nebo v ročním zúčtování daně za rok 2023. Až doposud se školkovné rok od roku zvyšovalo, protože se odvíjelo od minimální mzdy, tentokrát je to ale naopak, konsolidační balíček školkovné od roku 2024 úplně ruší,“ říká odbornice na účetnictví.

Sleva na manželku

Konsolidační balíček zasáhne i do slevy na vyživovanou manželku či manžela, ta ale na rozdíl od výše zmíněných slev bude i nadále pokračovat. Nutno ovšem dodat, že od ledna projde výraznou úpravou, a využít ji bude moct znatelně menší okruh lidí než doposud. „Tato sleva se momentálně může uplatnit v případě, že příjem manžela nebo manželky, typicky na mateřské dovolené, za rok nepřesáhl 68 000 . Ročně jde o slevu až 24 840 ,“ přibližuje dosavadní podobu Jana Jáčová a dodává: „Nově se bude týkat jen lidí, kteří pečují o dítě maximálně 3 roky staré. A právě proto se pro mnoho lidí stane nedostupnou.“

Pro přehled ještě zmiňme, že do rozhodujících příjmů se počítá hrubá mzda, hrubé příjmy nebo tržby z podnikání, příjmy z pronájmu, starobní a invalidní důchody, nemocenské dávky, dávky v nezaměstnanosti a podpora v mateřství. A i u této změny platí – v platnost přichází až pro rok 2024, takže v daňovém přiznání za letošek ji stále ještě můžete uplatnit v původní podobě.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688