mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.12.2023 14:41:00

Od ledna 2024 zavádí Kyperská republika nový program pod názvem „ solární panely pro všechny“ s celkovým rozpočtem 30 mil. EUR

01.12.2023 / 14:05 | Aktualizováno: 01.12.2023 / 14:41

Od ledna 2024 zavádí Kyperská republika nový program s názvem „solární panely pro všechny“ s celkovým rozpočtem 30 mil. €. Tato částka by měla pokrýt téměř 6000 žádostí kyperských domácností.

Cílem programu „photovoltaics for all“ je zvýšit využití solárních panelů v domácnostech a malých firmách, s cílem redukovat vysoké účty za elektřinu. Žádosti o půjčku budou přijímány od ledna 2024. Program by měl pokrýt na 6 tis. žádostí vlastníků malých a středních domů, kteří nemají vstupní kapitál na vlastní instalaci fotovoltaických systémů. Konkrétní finanční kritéria nejsou pro přihlášení do programu potřeba. Podporované systémy budou až do výkonu 5kW. Jakmile bude žádost schválena, žadatel bude moci pokračovat v instalaci bez počátečního kapitálu. Od prvního dne připojení systému do elektrické sítě však začne zákazník průběžně dotaci splácet v rámci účtů za elektřinu s navýšením o poplatek 150 € v rámci každého vyúčtování (jednou za dva měsíce). Tento poplatek bude zákazníkovi účtován až do splacení zakoupeného produktu, tedy po dobu přibližně 4-5 let. Finanční prostředky na výše zmíněný program budou poskytnuty z Fondu pro obnovitelné zdroje energie a úspory energie. Solární panely by měly mít sedmiletou záruku.

Kyperská vláda předpokládá, že by program mohl v konečném důsledku přispět nejen ke snížení finanční zátěže obyvatel a menších firem, ale díky snížení odběru elektřiny z neekologických elektráren (energetickým zdrojem je zde topný olej) i k ochraně ovzduší. Pro příklad domácnost, která měla účet za elektřinu ve výši 370 € za dva měsíce, by měla po instalaci solárních panelů platit 207 € (včetně zmíněných 150 €), a po uplynutí 4-5letého období pak jen 57 €.

Středomořský ostrov Kypr má výrazný potenciál pro využití solární energetiky. Pro české firmy, které se zabývají solárními technologiemi, se v Kyperské republice otevírá perspektivní trh a možnosti spolupráce. Výše uvedený projekt totiž nebude zdaleka jediným. Po dokončení procesu zvýšení kapacity a posílení elektrické přenosové soustavy bude stát i soukromý sektor ještě výrazněji využívat energii z obnovitelných zdrojů, zejména pak sluneční. Pro české firmy se zde otvírají rozsáhlé možnosti investic nejen do instalace a následného provozu elektráren, ale i do výzkumu a vývoje nových solárních technologií. Kyperské ministerstvo průmyslu a energetiky signalizuje zájem na spolupráci s českými energetickými firmami na modernizaci sektorů energetiky, včetně projektů OZE.

Tým velvyslanectví České republiky v Nikósii je připraven být maximálně nápomocen všem firmám se zájmem rozšířit své aktivity na Kypr.

Další informace:

Stránky EAC k fotovoltaickým zařízením, na stránkách lze nalézt i tendry. Stránky CERA (Hlavní regulátor). Fond pro obnovitelné zdroje energie a úspory energie.

Autor: David Hrdoušek


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688