Jablonec nad Nisou (mestojablonec.cz)
Z regionů  |  28.11.2023 10:45:00

Jablonec nad Nisou - Nájmy v městských bytech i ubytovnách stouply

28.11.2023 - Ceny oprav a investic do městského bytového fondu dlouhodobě rostou. Stejně tak směrem nahoru se mění i tržní nájemné v jabloneckých bytech. Proto se statuární město rozhodlo zvýšit nájemné ve svých bytech i platby za ubytování v městských ubytovnách. Navýšení o 20 % je plošné a platí od 1. 1. 2024 pro nové nájemníky, u už existujících smluv se bude zvyšovat nájemné od 1. 7. 2024.

Jablonečtí radní rozhodli, že nájemné v městských bytech se navýší plošně o 20 %. „Zvýšení bude platné od 1. ledna příštího roku u nově uzavíraných nájemních smluv, u smluv už existujících se nájemné navýší od 1. července příštího roku,“ popisuje jablonecký náměstek pro správu majetku Petr Roubíček.

Nájemní smlouvy na dobu určitou Jablonec nad Nisou uzavírá na tři měsíce až dva roky. U nově pronajímaných bytů po rekonstrukci bude běžné nájemné ve výši 150 Kč/m2 oproti současným 120 Kč/m2, za metr čtverečný v rekonstruovaných bytech v domech zvláštního určení, které užívají zvláště senioři, nově nájemníci zaplatí 100 korun oproti současným 80 Kč/m2.

Vyšší ceny se budou platit také v městských ubytovnách. Jablonec nad Nisou má dvě pro dospělé v ulicích Březová a Střelecká a jednu krizovou ubytovnu pro rodiny s dětmi do 18 let v ulici Lípová. Naposledy byly poplatky v ubytovnách zvýšené v dubnu 2020, od té doby však významně vzrostly ceny elektřiny, vody, vytápění, ale i běžných oprav.

Ti, kdo už v ubytovnách v ulicích Březové a Střelecké žijí, budu od 1. 1. 2024 platit 4800 /lůžko/měsíc ve dvoulůžkových pokojích, 7500 /lůžko/měsíc v jednolůžkových pokojích a 300 měsíčně za každý vlastní elektrospotřebič v pokoji. V krizové ubytovně v Lípové ulici zaplatí rodič s dítětem měsíčně 5000 , každý další dospělí 1200 měsíčně a dítě 600 . Dále hradí tisícikorunový paušál za spotřebovanou elektřinu a 300 za každý elektrospotřebič. Všechny uvedené částky jsou včetně DPH. U nově uzavíraných smluv budou ceny platit už od 1. 12. 2023.

Ubytovna v Březové ulici má 30 lůžek v 18 pokojích, z toho je pět pokojů jednolůžkových a další jednolůžkový je možné upravit na dvoulůžkový. V ubytovně ve Střelecké ulici žijí ukrajinští uprchlíci se svými dětmi. Je zde 24 lůžek ve 14 pokojích a v polovině příštího roku by se ubytovna měla začít přestavovat na byty pro seniory. V krizové ubytovně v Lípové ulici jsou čtyři byty 0+1 a 1+1, jeden byt krizový 1+1 a provozní místnost s pračkou.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688