Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  27.11.2023 17:11:00

6 hlavních bodů plenárního zasedání Evropského parlamentu (Shrnutí)

Ve dnech 20. – 23. listopadu ve Štrasburku proběhlo pravidelné plenární zasedání Evropského parlamentu. Během minulého týdne se poslanci mimo jiné věnovali budoucnosti Evropské unie a možné změně smluv, prosadili nastavení lepších pracovních podmínek pro umělce, podpořili nový spotřebitelský balíček či schválili dohodu o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem.

Nastavení lepších pracovních podmínek pro umělce a pracovníky v oblasti kultury

Hned v úterý poslanci přijaly návrhy opatření EU na zlepšení životních a pracovních podmínek pracovníků v uměleckých, kulturních a tvůrčích odvětvích.

V přijatém legislativním podnětu, poslanci zdůrazňují, že rozdíly mezi vnitrostátními sociálními systémy, vnitrostátními definicemi umělců a pravidly vztahujícími se na samostatně výdělečně činné osoby vytvářejí pro pracovníky neférové podmínky. Dále dodávají, že toto odvětví není dostatečně chráněno a je charakteristické nepravidelným příjmem

Jako další z výzev neopomíjejí také nové digitální technologie, jejichž vzestup pro toto odvětví v budoucnu přinese významné změny.

Parlament vyzývá k vytvoření rámce EU, který by kombinoval legislativní a nelegislativní nástroje a který by zlepšil sociální a profesní podmínky a vytvořil spravedlivou a rovnou situaci pro všechny umělce a pracovníky v kulturních odvětvích v EU.

Spotřebitelský balíček zavádějící "právo na opravu"

Parlament se dohodl na své vyjednávací pozici k legislativnímu návrhu, jenž má posílit právo na opravu a zmírnit dopad masové spotřeby na životní prostředí.

Ustanovení práva požadovat opravu, zavedení evropské normy kvality pro opravárenské služby či vytvoření on-line platformy pro každý členský stát k propojení zákazníků se servisy. Pokud dojde k přijetí návrhu směrnice v navrhovaném znění, spotřebitelé napříč celou Evropskou unií budou mít nově v rámci dvouleté, ze zákona dané, záruční doby právo na opravu zboží, které je technicky opravitelné, jako je vysavač, pračka nebo televize.

Více o tomto spotřebitelském balíčku si můžete přečíst v tomto článku na tomto odkaze.

Parlament podpořil nová pravidla pro snížení znečištění ovzduší z nákladních vozidel a autobusů

Evropský parlament je připraven zahájit jednání se státy EU o pravidlech na posílení cíle snižování emisí CO2 u nových těžkých nákladních vozidel, mezi něž patří autobusy, nákladní automobily a přívěsy.

Poslanci požadují, aby byly stanoveny přísné cíle pro snížení emisí CO2 u středně těžkých a těžkých nákladních vozidel, včetně účelových vozidel (jako jsou popelářské vozy, sklápěcí automobily nebo domíchávače betonu) a autobusů.

Schválení dohody o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem

Dohoda, která byla schválena ve středu, chrání evropské výrobce citlivých zemědělských produktů, jako je hovězí maso a některé mléčné výrobky a odstraní 100 % novozélandských cel na vývoz z EU. Tato dohoda o volném obchodu, kterou poslanci Evropského parlamentu označují za „zlatý standard“, je první dohodou EU, která obsahuje vymahatelné závazky k Pařížské dohodě.

Evropská unite je třetím největším obchodním partnerem Nového Zélandu. Podle Evropské komise se očekává, že obchod mezi Novým Zélandem a EU nyní vzroste o 30 %.

Hlavní prvky obchodní dohody si můžete přečíst zde.

Rozpočet EU na rok 2024: výzkum, mládež a vnější výzvy

Poslanci navýšili finanční prostředky na programy a politiky, které jsou klíčové pro řešení důsledků války na Ukrajině a globálních výzev, a na podporu mladých lidí, včetně mladých zemědělců. V souladu s prioritami Parlamentu také navýšili finanční prostředky na programy přispívající k obnově po pandemii, boj proti antisemitismu a posílení úsilí o ekologický přechod.

Mezi navýšení, kterých poslanci EP dosáhli, patří 250 milionů eur na humanitární pomoc, 150 milionů eur na nástroj sousedství, rozvojové a mezinárodní spolupráce – program Globální Evropa, 85 milionů eur na program Horizont Evropa, 30 milionů eur na dopravní infrastrukturu (Nástroj pro propojení Evropy), 60 milionů eur na program Erasmus+, 20 milionů eur na program LIFE, 20 milionů eur pro mladé zemědělce, 10 milionů eur na mechanismus civilní ochrany EU a 10 milionů eur na vojenskou mobilitu.

Parlament navrhuje změny ve Smlouvách EU

V návaznosti na Konferenci o budoucnosti Evropy a v kontextu bezprecedentních výzev a řady krizí předložili poslanci návrhy na proměnu Evropské unie.

Některé z navrhované změn obsahují zavedení í více pravomocí EU v otázkách životního prostředí či sdílené pravomoci EU v oblastech, které v současnosti spadají výlučně do působnosti členských států: veřejném zdraví, civilní ochrana, průmysl a vzdělávání.

Zdroj: Evropský parlament

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688