Export (export.cz)
Export  |  27.11.2023 09:43:00

Americké inovační prostředí nutí riskovat a podporuje změny. Stává se inspirací i pro Česko

Týdenní program nabitý schůzkami s předními zástupci kalifornského a nevadského inovačního ekosystému, akcelerátorů, univerzit a investorů přiblížil účastníkům mise českých inovačních institucí systém fungování a obchodní filozofii firem na západním pobřeží Spojených států. Kromě toho pomohl transferu zkušeností a znalostí v oblasti podpory podnikatelského prostředí ze Silicon Valley a Severní Nevady do Česka s důrazem na nejlepší postupy v oblasti podpory internacionalizace.

Foto: Jana Přikrylová

Inovační mise se konala na přelomu října a listopadu v rámci projektu ekonomické a vědecké diplomacie. Jedním z hlavních témat diskusí byly odlišnosti mezi Evropou a Spojenými státy, pokud jde o myšlení v oblasti podnikání, startupů, činnosti univerzit a inkubátorů. Ze společných postřehů vyplynulo, že v Americe je patrné silnější zaměření na nezávislost a snaha o budování systému, který podporuje podnikání, nutí riskovat a vede k inovacím.

Vysoký zájem univerzitních studentů o technologie vysvětluje, proč významné univerzity jako Berkeley a University of Nevada nabízejí mnoho inovativních programů. Tyto univerzity úzce spolupracují s technologickými společnostmi. Znalosti jsou okamžitě přenášeny ze seniorské na juniorskou úroveň. Americký přístup vstřícný ke změnám má pro startupy několik výhod – zejména rychlejší rozhodovací proces a snahu neanalyzovat všechny potenciální důsledky rozhodnutí předtím, než se učiní. Evropa je více orientovaná na dokonalost: ujistěte se, že produkt bude fungovat, než jej vyrobíte, což vyžaduje čas. (Více k rozdílům mezi Amerikou a Evropou v závěrečné pasáži tohoto článku za mezititulkem Obavy o Evropu.)

TECHNOLOGICKÁ MEKKA SVĚTA

Kalifornie je celosvětově uznávána jako přední světové centrum technologií, inovací a podnikatelských příležitostí. Nejvíce se koncentrují v San Franciscu a Silicon Valley – oblast San Franciského zálivu (Bay Area), ale technologická aktiva jsou rozprostřena po celém státě.

V Silicon Valley sídlí největší světové high-tech korporace jako Apple, Google, Oracle, Hewlett-Packard a Yahoo, včetně více než 30 firem z žebříčku Fortune 500, a tisíce startupů, které jsou synonymem inovací. Je to místo s největší koncentrací financování rizikovým kapitálem ve Spojených státech. Právě pro pověst technologické Mekky světa míří do Silicon Valley startupy a jejich zakladatelé z celého světa.

Neméně zajímavou je i oblast Rena v Severní Nevadě, které je důležitým inovačním centrem západního pobřeží USA. Díky příznivým daňovým podmínkám, nižším cenám a životní úrovni metropole přilákala během pandemie velké množství podnikatelů, zaměstnanců a firem zejména z oblasti Bay Area, na kterou je tamní inovační prostředí do velké míry navázáno.

Foto: Jana Přikrylová

OD NAHLÉDNUTÍ K TRVALÝM PARTNERSTVÍM

Díky finanční podpoře projektů ekonomické diplomacie (PROPED) mělo 10 českých institucí na podporu inovací a podnikání možnost aspoň na chvíli nahlédnout do inovačního prostředí Kalifornie a Nevady. Poslání bylo jasné: podpořit globální vizi, vybudovat silnější inovační vazby mezi Českem a Spojenými státy a vytvořit trvalá partnerství.

V rámci týdenního velmi intenzivního programu měli zástupci ČVUT, Akademie věd, Vysoké školy ekonomické, Jihomoravského, Ústeckého a Olomouckého inovačního centra, Libereckého inkubátoru a studia V-Sharp z Prahy možnost dozvědět se, jak funguje inovační systém v Bay Area. V rámci programu navštívili akcelerátor Plug and Play Tech Center, se kterým Česká republika prostřednictvím agentury CzechInvest pomáhá českým startupům v expanzi na americký trh.

Díky návštěvě Berkeley University, která je americkou veřejnou univerzitou číslo 1, šestou nejlepší mezi veřejnými a soukromými univerzitami na národní úrovni a celkově devátou nejlepší univerzitou na světě podle žebříčku 2024 World University Ranking, měli účastníci mise možnost získat více informací o podnikatelské a inovační komunitě v rámci programů v Sutardjaově centru pro podnikání a technologie, CITRIS a Banatao Institute a akcelerátoru SkyDeck.

Propojení kultury a byznysu a poznatky o tom, jak evropští kolegové podporují inovace a startupy ve svých ekosystémech, jako inspiraci poskytli představitelé italského centra pro inovace a kulturu InnovIt a švýcarského centra Swissnex. Zástupci českých institucí si prohlédli stanici GoMentum, největší testovací polygon pro autonomní vozidla v USA, a seznámili se s budoucností veřejné dopravy v Glydways.

V Ozmenově centru pro podnikání na Univerzity of Nevada v Renu jeho zástupci představili inovační ekosystém univerzity a jejich odhodlání podporovat studenty na jejich podnikatelské cestě. Univerzita nabízí možnosti spolupráce se startupy v oblasti výroby baterií, ale také leteckého průmyslu a obrany, což jsou klíčové oblasti pro Česko. Prostřednictvím poutavých diskusí se společnostmi StartUpNV, Granite Landings, Úřadem pro ekonomický rozvoj nevadského guvernéra (GOED), Centrem UNR Innevation, Úřadem pro ekonomický rozvoj Západní Nevady (EDAWN) a Úřadem pro rozvoj Severní Nevady, se účastníci mise dozvěděli o prosperujícím inovačním prostředí této oblasti.

Na závěr mise si prohlédli továrnu Tesla Gigafactory ve Sparks v Nevadě. S 11 000 zaměstnanci se jedná o jednu z největších továren na lithiové baterie a komponenty pro elektromobily na světě a první velkosériovou továrnu na výrobu polotovarů společnosti Tesla.

OBAVY O EVROPU

Rozdíly mezi americkým a evropským inovačním prostředím dokládá i citace Jakuba Losenického z VSharp Venture Studio z Prahy – jednoho z účastníků mise: „V jedné věci jsem ovšem od několika lidí zaznamenal stín pochybnosti. Obava panovala o Evropu a její schopnost držet krok se zbytkem světa, zejména ekonomicky a technologicky. Dle několika názorů, které jsem si vyslechl, není hlavní problém ani v tom, že je Evropa fragmentovaným trhem (jednotný trh EU už hodně věcí odboural). Hlavní výtky směřovaly k nastavení mysli nás Evropanů (zejména averze vůči riziku, určitá krátkozrakost a paradoxně také averze k úspěchu) a zásadnímu nedostatku mezioborové spolupráce (to se týká hlavně univerzit).

V Americe na každém kroku slyšíte, že neúspěch je naprosto v pořádku. Často slyšíte i silnější verzi toho stejného – kdo alespoň dvakrát nezbankrotoval, neumí stavět firmy. Myslím, že to nelze brát doslova, ale i tak to považuji za důležitou součást kultury Silicon Valley a nejspíš klíčový faktor jejich úspěchu. Strach z chyby totiž blokuje, brání lidem v rozletu. Proto je tak důležité neustále opakovat, že dělat chyby a selhávat je naprosto v pořádku, s trochou nadsázky žádoucí. Důležitější zjištění se týká lidí, se kterými jsem měl možnost mluvit a nezdáli se mi o nic chytřejší než lidé, které kolem sebe mám tady v Česku. Dalo by se diskutovat o tom, jestli jsou pracovitější nebo zapálenější pro věc. Možná ano, možná ne – těžko říct. Ostatně zástupkyně akcelerátoru Alchemyst to shrnula slovy – všichni víme, že talent je distribuován rovnoměrně, na rozdíl od znalostí a peněz,“ dodal Jakub Losenický.

Jana Přikrylová, ekonomická diplomatka, Generální konzulát ČR v Los Angeles

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688