Export (export.cz)
Export  |  22.11.2023 09:34:00

Pražská firma dodává termokamery do Ameriky i Asie (byznys s nadhledem)

Pražská firma Workswell patří mezi přední evropské výrobce termokamer. Dokáží ze vzduchu ohlídat nejen elektrárny a plynovody, ale také úrodu na polích.

Precizní zemědělství se bez dronů neobejde. Foto: Shutterstock

V byznysu je jako v životě někdy dobré podívat se na věci s nadhledem a získat tak mnohem lepší představu, než jakou dá pozorování z bezprostřední blízkosti. Uvědomil si to i pražský startup Workswell, který dala kolem roku 2010 dohromady parta absolventů ČVUT, jež se svou mladou firmou prošla i inkubátorem této pražské vysoké školy. Asi po roce především technického vývoje se zaměřili na průmyslovou termografickou diagnostiku a na trh pronikli nejprve s vlastním softwarem, který vyhodnocoval termografická data na cizím zařízení a následně i s vlastní termokamerou. Dokázali se prosadit zejména u automobilek a jejich subdodavatelů, mezi klienty Workswell patří třeba společnosti dodávající díly pro BMW, Škodu, Renault nebo Kiu.

Před devíti lety pak česká firma vsadila na tehdy módní technologii, která ovšem byla spíše hračkou než monitorovacím strojem. „Uvědomili jsme si, že drony mohou sbírat a posílat nejen fotografie a videa, ale také pracovat s daty z dalších senzorů, včetně termokamer. Vsadili jsme na to, že se na to naváže řada komerčních služeb a samotná výroba dronů, které budou nosit další senzory. A nemýlili se,“ vysvětluje Adam Švestka, ředitel Workswell a sám také licencovaný pilot dronu.

Vedle řízení a automatizace výrobních procesů nebo detekce požáru se tak Workswell začal specializovat na závěsné boxy pro bezpilotní prostředky, které v sobě integrují optickou kameru se špičkovým zoomem a termovizí. Technologie pracuje s vlastním operačním systémem a díky mnoha způsobům připojení je plně kompatibilní s celou škálou dronů, včetně světové jedničky DJI. Systém Wiris je navržen především jako inspekční kamera, a právě díky nadhledu, který z dronu získává, se pro poskytovatele služeb i uživatele rozšířilo pole působnosti. Kompaktní kamery určené jako podvěs profesionálních dronů dnes Workswell vyrábí v pěti variantách tak, aby vyhovovaly širokému spektru lidské činnosti: od monitoringu stavebních prací, přes pátrání po osobách a ostraze objektů, až po archeologický výzkum, lesnictví a metrologii. Firemní černo-oranžový design porušuje jediný model: Wiris Agro. A z dobrého důvodu. Zelené prvky jako by předznamenávaly zdravou barvu rostlin na poli.

NEŽ UDEŘÍ SUCHO

A o tu jde především. „Máme patentované řešení na mapování takzvaného vodního stresu. Na rozdíl od jiných metod, které dokáží určit jen ohrožení dlouhodobým suchem, jsme schopni pomocí našeho měření a naší metodiky podávat aktuální data o stavu vegetace ještě předtím, než třeba sucho udeří. Pomáhá to správně nastavit závlahu, ale třeba také určit, jaký typ plodiny se na dané pole hodí,“ popisuje Adam Švestka kameru pro precizní zemědělství, kterou Workswell vyvíjel ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou a Výzkumným ústavem rostlinné výroby. Do vývoje se zapojila ještě třetí instituce, Výzkumný ústav bramborářský. Prvním polem, kde zemědělská kamera z dílny české firmy zdokumentovala vodní stres, tak byly brambory u Havlíčkova Brodu.

Wiris Agro má za sebou již několik úspěchů. Třeba v Českém středohoří kamera pro precizní zemědělství pomáhala udržet kvalitu jablek v sadu, několik kusů se podařilo prodat také do Jižní Koreje. Jak Adam Švestka dodává, komerční rozjezd je zatím pomalejší, než by ve Workswell čekali. Kameru pro precizní zemědělství si pořizují spíše vědecké a výzkumné instituce. Nicméně stejně jako s každým závěsným zařízením pro drony a bezpilotní letouny česká firma věří, že se na něj naváží poskytovatelé komerčních služeb. „Monitoring vodního stresu bude čím dál důležitější a jako zemědělec si takovou službu budete moci koupit: stejně jako si dnes necháte nalétat třeba svůj dům kvůli zjištění tepelných ztrát,“ věří ředitel Workswell.

Technologie od firmy Workswell dokáže pomocí termovize sledovat kondici rostlin na poli. Foto: Workswell

NULOVÁ ZÁVISLOST NA ČÍNĚ

A přidává ještě další výhodu na světových trzích. Kromě kompletně české výroby a servisu si ve Workswell zakládají na tom, že nepoužívají žádné čínské komponenty. „Senzory dovážíme ze západní Evropy, Japonska, USA nebo Tchaj-wanu. Protože jsou naše kamery podle zákona zbožím dvojího užití, ohromně nám to pomáhá v exportu,“ vysvětluje Adam Švestka. A vzhledem k tomu, že vhledem k velikosti českého trhu do ciziny míří až 90 procent produkce Workswell, je kompletně „nečínský“ výrobek v mnoha ohledech pro zákazníky zajímavější. Tím spíše, že až polovina produkce české firmy míří na severoamerický trh. V USA patří Workswell mezi největší dodavatele závěsných zařízení pro drony a české termokamery má ve výbavě třeba také ministerstvo zemědělství USA (USDA), které pomocí nich hlídá ze vzduchu možná ložiska lesních požárů. Kromě Evropy najdeme termovizní systémy od Workswell často také v asijských zemích: třeba v Thajsku hlídají české termovize hned několik solárních elektráren.

Mezi zákazníky Workswell najdeme i špičkové vědecké a badatelské instituce, mimo jiné Oxfordskou univerzitu, Massachusettský institut technologie, curyšský ETH nebo Univerzitu Johnse Hopkinse. Většina klientů se ale rekrutuje z řad výrobců dronů nebo integrátorů, kteří pak nabízejí firmám kompletní řešení s využitím termovizních systémů. Logickou cestou, jak se dostat na nové trhy a k novým zakázkám, jsou tak veletrhy. Tady se Workswell připojil k inciativě Aliance pro bezpilotní letecký průmysl (UAVA), která se snaží propagovat českou „dronařinu“ formou národního stánku. Výrobce špičkových termokamer se tak loni podíval na Commercial UAV Expo Americas do Las Vegas, letos české firmy společně zavítaly na Xpotential v americkém Denveru nebo na Amsterdam Drone Week, příští rok by mělo přijít na řadu Japonsko. „Asijské země, jako Jižní Korea, Thajsko nebo právě hodně konzervativní a uzavřené Japonsko, jsou pro nás hodně důležité. A veletrhy jsou zase dobrou příležitostí, jak na místě ukázat, co umíme,“ říká Adam Švestka.

ELEKTROMOBILITA: NOVÁ ŠANCE PRO TERMOVIZI

Workswell přitom musí držet prst na tepu doby a odhadnout, které služby by mohly mít velký potenciál. Nový model kamery, který česká firma chystá na příští rok, se tak vrací k průmyslovým stacionárním zařízením. „V mnoha parkovacích domech a garážích se rozšiřují nabíjecí stanice a naše termovize dokáže například včas detekovat přehřívání baterie nebo možný zkrat a zabránit tak velkým škodám,“ naznačuje ředitel Workswell. Pražská firma chce ale i dál pečlivě sledovat dění na „dronařské“ scéně, kam míří většina její produkce. Šance vidí třeba také v dodávkách senzoriky namísto All-In-One boxů tak, aby termovizní systém mohl být plně integrován do dronu. A ačkoliv většinu byznysu má dnes Workswell na nebesích, nohama chce zůstat pevně na zemi. „Jsme česká technologická a designérská firma tří společníků, kteří se chovají spíš konzervativně. A zatím nevidíme žádný moment zlomu, proč bychom to měli měnit,“ dodává Adam Švestka.

BLAHOSLAV HRUŠKA

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688