mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.11.2023 04:15:00

První český pivovar v Mongolsku

První český pivovar v Mongolsku

16.11.2023 / 07:45 | Aktualizováno: 22.11.2023 / 04:15

V posledním říjnovém týdnu se v Mongolsku uskutečnila podnikatelská mise, jejímž vrcholem bylo otevření nového českého pivovaru v Erdenetu. Čeští podnikatelé se aktivně zapojili do podnikatelských fór v Ulánbátaru a Erdenetu. Prohlídli si největší české investice v Mongolsku a navštívili společnosti, které úspěšně využívají české technologie. Mise, pod vedením Radka Jakubského, viceprezidenta Hospodářské komory ČR, proběhla paralelně s osmým zasedáním česko-mongolského Smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci a pracovní cestou vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky v Mongolsku.

PODNIKATELSKÁ MISE

V rámci posílení obchodních vazeb mezi Českou republikou a Mongolskem se na konci října konala významná multioborová podnikatelská mise, která kulminovala otevřením pivovaru v mongolském Erdenetu, v provincii Orchon. Misi, která zahrnovala dvacet českých podnikatelů, vedl Radek Jakubský, viceprezident Hospodářské komory ČR. Program nabídl obchodní fóra jak v hlavním městě Ulánbátaru, tak i v Erdenetu s účastí přes 150 mongolských firem. To odráželo silný zájem Mongolska o české výrobky a služby. Souběžně s touto misí probíhalo osmé zasedání česko-mongolského Smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci a státní návštěva vicepremiéra a ministra práce a sociálních věci Mariana Jurečky v Mongolsku. Česká podnikatelská komunita využila této jedinečné příležitosti k setkání s vicepremiérem a projednání svých obchodních plánů, což ještě více umocnilo význam mise.

Smíšený výbor pro hospodářskou spolupráci

Smíšený výbor pro hospodářskou spolupráci

V průběhu podnikatelské mise byly akcentovány významné české investiční projekty v Mongolsku, což zdůrazňuje intenzitu a rozsah ekonomických vazeb mezi oběma zeměmi. Mezi význačné příklady patří bytový komplex realizovaný společností FINEP Zlíchov a.s. v Erdenetu, který představuje nejen významnou investici, ale i ukázku českého stavitelského know-how. Zvláštní pozornost byla věnována největší mongolské pekárně Talch Čicher, která efektivně využívá české pekárenské technologie. Tento případ jasně ukazuje, jak české inovace hrají klíčovou roli v mezinárodním prostředí a jak významně přispívají k rozvoji mongolského průmyslu.

Podnikatelské fórum v Ulánbátaru

Podnikatelské fórum v Ulánbátaru

OTEVŘENÍ PIVOVARU

Otevření českého pivovaru v Erdenetu, které je výsledkem spolupráce mezi mongolským investorem PAMIR ORGILEM a českou firmou CONTECHIN Group s.r.o., představuje důležitý krok ve vzájemných česko-mongolských obchodních vztazích. Celková investice 750 000 eur zahrnovala instalaci moderní pivovarské technologie dodané společností CONTECHIN Group s.r.o. Pivovar má kapacitu čtyř tanků o objemu 1000 litrů každý, což umožňuje měsíční produkci až 6000 litrů piva. Specializuje se na výrobu piva plzeňského typu, nabízející světlé pivo o 11° a tmavé pivo o 13°, s použitím kvalitních surovin dovážených přímo z České republiky.

V rámci pivovaru v Erdenetu se otevírá i restaurace pod názvem „Czech Crown Restaurants“. Název „Czech Crown Restaurants“, jenž je registrovanou ochrannou známkou patřící firmě CONTECHIN Group s.r.o., byl speciálně licencován pro tento projekt. Jak pivovar, tak restaurace se nacházejí v prostorách výrobní haly, zakoupené společným česko-mongolským podnikem Ich Chádin Cúvá. Investor má v úmyslu rozšířit distribuci svých piv, nejen v Erdenetu, ale také ve vybraných podnicích v Ulánbátaru. V této expanzi mu asistuje obchodně-ekonomický úsek české ambasády v Mongolsku.

Pivovar

Pivovar

ČESKÁ STOPA V ERDENETU

Erdenet, známý svými rozsáhlými ložisky mědi a třetí největší město v Mongolsku, se stalo ukázkou úspěšného využití českých technologií. Důl v Erdenetu, objevený českými geology v 60. letech a klíčový pro mongolskou ekonomiku, je vybaven českou technikou – od vysokovýkonných mikroskopů pro laboratorní analýzu nerostů po CNC stroje a slévárenské formy. Erdenet je dnes domovem nejrozsáhlejší české investice v zemi, výstavby 1700 bytů českým developerem FINEP Zlíchov a.s. Kromě toho se zde plánují další iniciativy, jako je výstavba továrny na suché stavební hmoty a závod na zpracování měděné rudy, což umocňuje roli města jako klíčového místa pro české podnikatelské aktivity.

Zahájení provozu českého pivovaru v Erdenetu nejenže posiluje ekonomické a kulturní vazby mezi Českou republikou a Mongolskem, ale také slibuje potenciál pro další plánované projekty. Účast českých podnikatelů na pravidelných obchodních misích, podporovaných nástroji ekonomické diplomacie, hraje klíčovou roli ve vývoji a posilování obchodních vztahů mezi zeměmi. Tato přímá zapojení jsou nezbytná, neboť úspěšné podnikání se opírá o osobní kontakt a interakci, které nelze plně nahradit prostřednictvím komunikace na dálku.

Podnikatelské forum v Erdenetu

Podnikatelské forum v Erdenetu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688