ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  16.11.2023 12:00:00

Vstupuje v platnost nové nařízení o ochraně evropských řemeslných a průmyslových výrobků

Ochrana evropských řemeslných a průmyslových výrobků

Dnes vstupuje v platnost nařízení o zeměpisných označeních řemeslných a průmyslových výrobků. Představuje významný milník v ochraně názvů evropských řemeslných a průmyslových výrobků, které jsou výsledkem originality a autenticity tradičních dovedností příslušných regionů.

Nařízení harmonizuje ochranu hodnotných evropských řemeslných a průmyslových výrobků, jako je limožský porcelán, nože Solingen, carrarský mramor nebo madeirské výšivky.

Ochrana řemeslných a průmyslových výrobků na úrovni EU

Jednotná celounijní ochrana: Názvy řemeslných a průmyslových výrobků, které splňují nezbytné požadavky na ochranu podle nařízení, budou nyní chráněny na úrovni EU prostřednictvím jediné registrace, která se bude vztahovat na celé území EU. V minulosti museli například producenti „burgundského kamene“ zaregistrovat své zeměpisné označení v každém členském státě EU, pokud to bylo možné, aby se tak mohli bránit proti porušování předpisů. Na základě nařízení o zeměpisných označeních řemeslných a průmyslových výrobků mohou nyní výrobci těchto výrobků získat ochranu ve všech 27 členských státech EU pouze prostřednictvím jednoho zápisu zeměpisného označení.

Kontrola a registrace: Tyto postupy budou probíhat ve dvou fázích: Výrobci nejprve podají své žádosti o zeměpisná označení určeným orgánům členských států, které pak úspěšné žádosti předloží k dalšímu hodnocení a schválení Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO). Postup podávání žádostí přímo úřadu EUIPO bude rovněž možný pro členské státy, které získají od Komise výjimku, pokud nemají zaveden žádný vnitrostátní postup hodnocení nebo pokud nemají dostatek zainteresovaných výrobců. Komise si v určitých případech ponechá možnost rozhodnout o žádosti o zeměpisné označení.

Zvýraznění zeměpisných označení: Výrobci řemeslných a průmyslových výrobků budou mít možnost prezentovat své chráněné názvy zeměpisných označení tím, že na svých produktech uvedou příslušné logo. Toto označení umožní spotřebitelům identifikovat řemeslné a průmyslové výrobky se specifickými charakteristikami souvisejícími s jejich zeměpisným původem, což jim pomůže činit informovaná rozhodnutí při nákupu těchto výrobků.

Vymáhání a kontrola kvality: Výrobci budou moci sami deklarovat soulad svých výrobků se specifikacemi. Veřejné orgány budou muset na trhu provádět kontroly výrobků s registrovaným názvem zeměpisného označení, aby se zabránilo zneužívání, a to jak online, tak offline, včetně internetových doménových jmen. Plánuje se rovněž zavedení odrazujícího systému s pokutami za porušování předpisů.

Příležitosti na mezinárodních trzích: Nařízení usnadní internacionalizaci evropských řemeslných a průmyslových výrobků, jelikož výrobcům z EU poskytne ochranu zeměpisných označení na trzích třetích zemí, které jsou stranami Ženevského aktu Světové organizace duševního vlastnictví (WIPO), a podle dvoustranných obchodních dohod. To znamená, že unijní výrobci řemeslných a průmyslových výrobků budou moci usilovat o mezinárodní ochranu názvů svých výrobků, čímž se posílí jejich globální konkurenceschopnost. Výrobci ze třetích zemí budou mít rovněž možnost požádat o ochranu v rámci tohoto nového systému EU pro své proslulé řemeslné a průmyslové výrobky, které splňují požadavky EU.

Regionální výhody: Nové nařízení podpoří rozvoj evropských venkovských a jiných regionů poskytováním pobídek pro výrobce, zejména malé a střední podniky, k investování do nových autentických výrobků a vytváření nikových trhů. Pomůže rovněž zachovat jedinečné dovednosti, které by jinak mohly zaniknout, zejména ve venkovských a méně rozvinutých regionech Evropy. Regiony budou rovněž profitovat z pověsti zeměpisných označení. To umožní hospodářskou diverzifikaci regionů EU, do nichž jsou řemeslné a průmyslové výrobky hluboce integrovány, což přispěje k ochraně dovedností, pracovních míst a tradičního know-how a zároveň podpoří cestovní ruch a jejich hospodářské oživení.

Další kroky

Členské státy, úřad EUIPO, Komise a zúčastněné strany budou mít dva roky na to, aby se připravily na plné uplatňování nového systému, jehož zahájení se plánuje na prosinec 2025. Stávající vnitrostátní zeměpisná označení řemeslných a průmyslových výrobků zaniknou jeden rok po datu použitelnosti nařízení.

Souvislosti

Uvedené nařízení je jedním z klíčových návrhů v rámci akčního plánu pro duševní vlastnictví, který Evropská komise předložila v listopadu 2020. Návrh vychází z výzev výrobců, regionálních orgánů, Evropského parlamentu, Evropského hospodářského a sociálního výboru a Výboru regionů, v nichž Komisi žádali o vytvoření regulačního rámce pro ochranu řemeslných a průmyslových výrobků.

Evropský parlament, Rada a Komise dosáhly předběžné politické dohody v květnu 2023 a v říjnu 2023 ji formálně schválil Evropský parlament a Rada.

Ochrana evropského zeměpisného označení je již dlouho zavedena pro zemědělské produkty, jako je Champagne nebo Prosciutto di Parma. Šestnáct členských států sice disponuje systémem ochrany řemeslných a průmyslových výrobků, ale na úrovni EU takový systém dosud chyběl.

Neexistence jednotného rámce ochrany zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků v EU vedla k rozdílům v právní ochraně v různých členských státech EU. Vzhledem k těmto rozdílům je cílem nařízení o zeměpisných označeních řemeslných a průmyslových výrobků tuto situaci napravit a harmonizovat ochranu těchto cenných evropských výrobků.

Další informace

Odkaz na nařízení

Další informace o zeměpisných označeních pro řemeslné a průmyslové výrobky

EUIPO – Zeměpisná označení

Quote

Se vstupem tohoto nařízení činí Evropa zásadní krok k ochraně svého bohatého dědictví celosvětově uznávaných řemeslných a průmyslových výrobků. Mnoho malých a rodinných výrobců tradičních řemeslných výrobků může nyní využívat nové formy ochrany duševního vlastnictví podobné té, kterou již mají k dispozici výrobci potravin a vína. To zvýší důvěru a viditelnost jejich výrobků, přispěje k zachování kvalifikovaných pracovních míst a podpoří rozvoj cestovního ruchu, a to i ve venkovských oblastech.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-11-15

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)
St 19:09  Tisková zpráva - Parlament schválil revizi společné zemědělské politiky EU europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688