Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  15.11.2023 17:24:00

Vláda podpořila návrh novely zákoníku práce, která řeší přesčasy lékařů

vláda podpořila novelu zákoníku práce Návrh na zrušení institutu další dohodnuté práce přesčas ve zdravotnictví a další změny zákoníku práce, které se týkají zaměstnávání lékařů v nemocnicích, bude mít při projednávání v Parlamentu podporu vlády. Kabinet Petra Fialy na schůzi ve středu 15. listopadu 2023 přijal k poslaneckému návrhu novely zákoníku práce souhlasné stanovisko.

Novela zákoníku práce, kterou jako poslaneckou iniciativu připravili vicepremiéři, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, vznikla na základě intenzivních jednání obou resortů se zástupci lékařů a lékařských odborů. Novela ruší institut další dohodnuté práce přesčas ve zdravotnictví, který se do zákoníku práce dostal letos poslaneckým pozměňovacím návrhem a který umožňuje na základě individuální dohody se zaměstnancem navýšení stávajícího zákonného limitu práce přesčas. Naproti tomu umožní, aby vybraní zaměstnanci nemocnic mohli legálně pracovat až po dobu 24 hodin při zachování nároku na odpočinek. Vláda s návrhem souhlasila.

Vláda projednala a schválila návrh ministra zahraničních věcí na další rozšíření vnitrostátního sankčního seznamu. K osobám ruského původu, které už na seznamu figurují na základě předchozích rozhodnutí vlády, nově přibyla právnická osoba, podnik pro správu majetku v zahraničí kanceláře prezidenta Ruské federace. Podnik se stará o majetek ruského státu v zahraničí a spadá přímo pod ruského prezidenta Putina. Příjmy z jeho činnosti slouží přímo k financování putinovského režimu. Na českém území provozuje a spravuje řadu nemovitostí, které jsou majetkem Ruské federace. Komerční aktivity podniku jsou od dnešního dne nelegální, stejně jako obcházení a porušování této sankce a byl mu zmražen veškerý majetek, který v Česku vlastní. Jedná se o sedmý záznam na českém vnitrostátním sankčním seznamu.

Vláda projednala také návrhy rozpočtů Státního fondu kinematografie a Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2024 a jejich střednědobé výhledy na roky 2025 a 2026. Jmenovala také nové představené tří státních institucí, kteří vzešli z vypsaných výběrových řízení. Předsedou Českého báňského úřadu bude i v dalším pětiletém období Martin Štemberka, předsedou Úřadu průmyslového vlastnictví i nadále Josef Kratochvíli a post předsedy Správy státních hmotných rezerv zůstane Pavlu Švagrovi. Nový mandát všem začíná od 1. prosince.

Vláda schválila také novelu nařízení o podmínkách pro ocenění výsledků výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Změní se ocenění pro nadané studenty, které uděluje vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace. Cenu a odměnu ve výši 50 000 korun budou nově místo jednoho studenta dostávat nově každoročně tři, a to jeden za střední a vyšší odborné školy, jeden za pregraduální studenty a jeden za studenty postgraduální. Adekvátně bude ponížena maximální částka, kterou RVVI uděluje laureátovi Ceny předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace za propagaci nebo popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Ten namísto dosavadního půl milionu korun dostane 400 000 korun. Změna by měla přispět k větší popularizaci vědy a výzkumu mezi mladou generací.

Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš vládě předložil pro informaci dokument, který mapuje, jaké cíle si Česko stanovuje v oblastech digitálních dovedností, digitální infrastruktury, digitální transformace podniků a digitalizace veřejných služeb, které vycházejí z programu Digitální dekáda 2030, jak tyto cíle naplňuje a jak plánuje v jejich naplňování pokračovat. Koordinací tohoto Strategického plánu digitalizace Česka do roku 2030 je pověřeno oddělení evropské digitální agendy v rámci útvaru místopředsedy vlády pro digitalizaci při Úřadu vlády ČR.

Po dokončení všech schvalovacích procesů bude dokument předán Evropské komisi, která bude sledovat plnění cílů a vydávat v průběhu Digitální dekády doporučení. Na základě těchto doporučení a s ohledem na vývoj transformace bude dokument aktualizován. Poprvé v roce 2024 a poté každé dva roky až do roku 2030.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688