Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  16.11.2023 08:58:58

Ceny pohonných hmot výrazně klesají – a měly by i nadále. Hrozí ovšem, že čerpadláři budou zlevňování brzdit, aby si navýšili marže

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zrychlily tempo svého zlevňování. Průměrná cena benzínu v ČR klesla o 62 haléřů na litr, takže se benzín prodává průměrně celorepublikově za 38,23 koruny za litr. Nafta pak zlevnila o 60 haléřů na litr, na 38,71 koruny za litr. Benzín je nejlevnější od začátku srpna, nafta pak od poloviny září.

V příštích sedmi dnech by mělo být zlevňování pohonných hmot ještě výraznější, a to v rozsahu kolem 80 haléřů na litr. Například korunová cena tuny velkoobchodně prodávané nafty na komoditní burze v Rotterdamu nyní odpovídá úrovni 19 100 korun. Když tolik stála posledně, letos koncem července, prodávala se nafta v Česku jen za zhruba 33 korun za litr. I pokud zohledníme zvýšení spotřební daně z nafty, k němuž došlo k 1. srpnu, které po zahrnutí DPH zvedlo cenu nafty o 1,80 /l, stále existuje výrazný prostor pro postupné zlevnění nafty (a také benzínu), až v rozsahu několika korun na litr. Čerpadláři a další články dodavatelského řetězce pohonných ale budou puzeni snižování konečných cen brzdit a navyšovat si marže.

Důvodem poklesu cen ropy Brent, která včera poprvé od července zlevnila pod 80 dolarů za barel, jsou slabší ekonomická data z Číny, která je největším světovým dovozcem ropy. Obchodníci s ropou se obávají slabší poptávky po surovině. Zároveň opadají jejich obavy z rozšíření střetu Izraele s Hamásem. Výraznějšímu růstu cen ropy pak brání také signály americké centrální banky. Ta znovu veřejnost utvrzuje v tom, že po dosažení vrcholu v nastavení své základní úrokové sazby bude při jejím následném snižování postupovat jen velmi obezřetně, až si bude jista, že inflace je zkrocena. To si trhy překládají tak, že bude úroky držet relativně vysoko poměrně dlouhou dobu, což tedy výrazněji, než čekaly, podváže poptávku po úvěrech a investicích, a tedy obecnou poptávku v ekonomice, včetně té po ropě a ropných produktech.

Trhy původně kalkulovaly s razantnější odvetou Izraele, v podobě rozsáhlé pozemní invaze do Gazy, která se však zatím nekoná. To pomáhá snižovat cenu pohonných hmot v ČR. Snižování cen pohonných hmot nahrává také zpevňování koruny vůči dolaru. Česká měna v listopadu posílila vůči té americké o zhruba tři procenta a je nyní nejsilnější vůči dolaru od začátku letošního září.

Ropa a ropná paliva nyní mohou výrazněji zdražit, pokud se blízkovýchodní střet mezi palestinským Hamásem a Izraelem rozšíří a potenciálně zahrne i Írán, tedy klíčového světového producenta a vývozce ropy, a také Spojené státy. Sám Izrael příliš ropy netěží, avšak zapojení Íránu by ceny ropy výrazněji zvýšilo. Zapojení Teheránu by mohlo vést k odezvě ze strany Spojených států, které v blízkovýchodní oblasti v říjnu zvýšily svoji vojenskou přítomnost. Zatím zjevně zejména za účelem odstrašení. Je možné, že toto odstrašení zapůsobilo, což ale opět pomáhá držet cenu kolem nynější úrovně 80 dolarů za barel, takže díky tomu pak i dále zlevňují pohonné hmoty v ČR.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688