BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Daně a účetnictví  |  14.11.2023 10:46:15

Odvádění DPH u nákupů z jiných zemí EU bude přísnější, schválili poslanci

Novela zákona o DPH zesílí kontrolu nad e-shopy a dalšími subjekty, které poskytují své zboží či služby do zemí Evropské unie. Poslanci ji schválili 27. října a účinnosti má nabýt hned počátkem roku 2024. Poskytovatelé platebních služeb, tedy především banky, budou muset začít sdělovat informace o nákupech ze zahraničí, respektive ze zemí EU, finanční správě. Ta si od opatření slibuje účinnější dohled nad odváděním DPH a zachycení případných nekalostí či nesrovnalostí. Tématu se v komentáři věnuje Petr Linx, senior manažer daňového oddělení společnosti BDO.

Doposud v Evropské unii chyběla skutečně efektivní kontrola odvádění DPH v zahraničí. Vymahatelnost byla nízká, členské země proto ročně přicházely o velké částky. V roce 2021 byl schodek na výběru DPH (VAT GAP) v EU přibližně 61 miliard eur, z toho 1,362 miliardy eur připadlo na Českou republiku.

Nyní budou u nás muset zejména banky začít reportovat příchozí platby ze zahraničí na Specializovaný finanční úřad. Ten bude sledovat údaje o příjemci platby, částce, měně, zemi původu a další informace. Data bude zpracovávat jak pro své analýzy, tak je bude sdílet s finančními úřady po celé Evropské unii. Shromažďovat je bude Centrální elektronický systém platebních informací (CESOP). Typicky se nařízení dotkne e-shopů, ale nejen jich. Platit bude pro všechny tuzemské subjekty, které poskytují své služby či zboží do jiných zemí EU.

Při placení zahraničního DPH lze využít jednotný systém

Pokud jde o B2C transakce, mají tyto subjekty přitom dvě možnosti, jak zahraniční DPH přiznávat a odvádět. Buď se mohou v každém členském státě, kam zboží zasílají, registrovat a podávat přiznání k tamní DPH. Nebo mohou veškeré evropské DPH přiznat v českém přiznání pro tzv. One-Stop-Shop (OSS), což je administrativně i nákladově dle mého názoru ta lepší varianta. EU možnost využívat OSS postupně rozšiřuje na všechny přeshraniční transakce u služeb a zboží pro koncové spotřebitele (B2C) pro situace, kdy vzniká dodavateli povinnost odvést DPH v jiném členském státě.

Banky budou mít s novelou milionové náklady, pokud novelu schválí Senát a prezident

Podle důvodové zprávy vlády k novele zákona o DPH má mít nařízení negativní dopad na poskytovatele platebních služeb. Dodatečné náklady na ně se odhadují minimálně na sto milionů korun. Novelu nyní dostane k projednání Senát a následně k podpisu prezident. Jelikož se jedná o povinnou transpozici evropské legislativy, je velmi pravděpodobné, že tato nová povinnost začne platit již od 1. 1. 2024.

Autor: Petr Linx, senior manažer daňového oddělení společnosti BDO

BDO Česká republika

BDO je poradenská společnost poskytující auditorské, daňové, právní, účetní a poradenské služby. Na českém trhu působí již 30 let. S téměř 500 odborníky a dlouholetou praxí se řadí k předním společnostem s tímto zaměřením v České republice, kde má kanceláře v Praze, Plzni, Brně, Domažlicích, Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci a Ostravě.

BDO je v České republice zastoupena společnostmi BDO Audit s.r.o., BDO Czech Republic s.r.o., BDO Consulting s.r.o., BDO Legal s.r.o., advokátní kancelář a BDO Valuation, s.r.o. Společnost je součástí mezinárodní sítě BDO, která celosvětově tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských skupin. Zaměstnává více jak 91 tisíc odborníků a působí ve 167 zemích, v nichž čítá více než 1 650 kanceláří.

Více informací na: http://www.bdo.cz/cs-cz/home

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688