mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  12.11.2023 15:32:00

Angolský obranný průmysl představuje celou řadu zajímavých příležitostí pro české společnosti

Angolský obranný průmysl představuje celou řadu zajímavých příležitostí pro české společnosti

13.10.2023 / 14:56 | Aktualizováno: 12.11.2023 / 15:32

Silné osobní vazby mezi ČR a Angolou vznikly již v období socialismu, kdy na naších vysokých školách studovalo velké množství angolských studentů. Za účelem prohloubení spolupráce navštívila Angolu vrchní ředitelka sekce průmyslové spolupráce Ministerstva obrany ČR Radka Ko nderlová, a to v doprovodu početné podnikatelské delegace. Angolské ministerstvo obrany pracuje na plánu postupné modernizace angolských ozbrojených složek, což znamená velké množství příležitostí pro naše zbrojaře.

ČR a Angolu a pojí relativně silné osobní vazby, které se utvářily již v době socialismu, během něhož v na našich vysokých školách studovalo velké množství prominentních Angolanů. Není proto divu, že i v dnešních době tak v angolské státní sféře nalezneme celou řadu česky mluvících jedinců. Zářným případem je např. Mário Augusto Caetano Joao, ministr ekonomiky a plánování, který vystudoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze a následně absolvoval postgraduální studium na Karlově univerzitě, a to v oblasti afrických studií.

Za účelem prohloubení spolupráce v oblasti obrany navštívila Angolu vrchní ředitelka sekce průmyslové spolupráce Ministerstva obrany ČR Radka Konderlová, kterou doprovázela četná podnikatelská delegace sestavájící ze zástupců předních českých společností obranného průmyslu. Konkrétně se jednalo o společností Aero Vodochody AEROSPACE, AURA, Bowenite, COLT CZ Group, Excalibur International, JPRECISION, STV Group, SVOS či Tatra Trucks.

Angolská armáda a obecně vzato její veškeré ozbrojené složky operují se zastaralým vybavením a technologiemi. Angolské ministerstvo obrany v současnosti pracuje na plánu postupné modernizace, což představuje významné příležitosti pro české zbrojaře napříč širokým spektrem produktů a služeb počínaje tréninkem pozemních i vzdušných sil a konče ozbrojenými vozidly a letouny.

Česká republika a Angola sdílejí dlouhodobou historii vzájemných vztahů. Letošní rok je intenzivní z hlediska frekvence návštěv českých delegací na vysoké úrovni. Náš obranný průmysl nabízí angolským partnerům nejen kvalitní, spolehlivé technologie a služby, ale také komplexní řešení poptávaná v rámci plánované modernizace angolských ozbrojených sil. Kvalitní armáda zaručuje základní předpoklad pro zajištění bezpečnosti země a Angola aspiruje na to, stát se výrazným regionálním hráčem zaručujícím stabilitu,“ pronesla na konto bilaterální průmyslové spolupráce v oblasti obrany vrchní ředitelka Radka Konderlová.

Autor: David Vaverka, ekonomický diplomat velvyslanectví ČR v Pretorii

Galerie


PROPED MO ČR - AO 2023







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688