Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  12.11.2023 18:47:47

V příštím týdnu zůstane v hledáčku investorů geopolitika a doznívající výsledková sezóna, z makra US inflace

Druhý listopadový týden se investoři zaměřili na dění v Gaze, vystoupení vybraných centrálních bankéřů a postupně doznívající výsledkovou sezónu. V pásmu Gazy stále probíhají vojenské operace, které se bohužel nemírní. Avšak investiční svět si již postupně na toto geopolitické riziko zvyká a zapracovává jej do svých rozhodování. Vedle toho trh naslouchal vystoupením hned několika centrálních bankéřů včetně šéfa Fedu Jerome Powella na akademické půdě. Powell v podstatě zopakoval připravenost Fedu dále hýbat sazbami v případě nutnosti, odhodlanost posunout inflaci na cíl v udržitelné formě a současně pravděpodobně delší období zvýšených sazeb. Celkově šlo vystoupení označit za neutrální a spíše jako o připomenutí relativně jestřábího pohledu Fedu. Tento ohlas měnové politiky se odrazil v mírné korekci předchozího propadu výnosů na dlouhodobých státních dluhopisech. Postupně odeznívající výsledková sezóna dokreslovala celkově pozitivní vyznění. Absence výraznějších impulzů nechala chladnější i investorskou reakci. Konkrétně pak USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden jen v lehkém plusu 0,1 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila níže o 0,5 % t/t. Domácí index PX následoval dění v Evropě a odepsal 1,2 % t/t na 1365,0 bodu

Společnosti na BCPP

ČEZ oznámil za 3Q23 provozní zisk EBITDA ve výši 32,6 mld. (+9 % r/r) a čistý zisk 9,0 mld. (-52 % r/r) čímž překonal odhady. Za růstem EBITDA byla především vyšší realizovaná cena elektřiny. Čistý zisk byl zatížen daní z mimořádných zisků ve výši přibližně 8 mld. (5 mld. ve 2Q23). Management zároveň podle očekávání zvýšil celoroční výhled na EBITDA, kde očekává hodnotu v rozmezí 115–120 mld. (doposud 105–115 mld. ). Titul zakončil týden na 979,5 (-1,0 % t/t). 

Logistický developer CTP oznámil za 9M23 čisté nájemní výnosy 402,3 mil. EUR, meziročně vyšší o 22,6 %. Za růstem stál vliv akvizice společnosti Deutsche Industrie, výstavba nových průmyslových parků i organický růst nájmů o 7,5 % r/r. I přes obecně vyšší úrokové míry CTP zaúčtovala pozitivní přecenění nemovitostí ve výši 656,3 mil. EUR (+17,6 % r/r) a upravený zisk na akcii dosáhl 0,54 EUR, meziročně vyšší o 18,6 % z loňských 0,45 EUR. Management potvrdil výhled na celoroční čísla. Čistá hodnota aktiv (NAV) na akcii činila 15,28 EUR vs. 13,81 EUR na začátku roku. To znamená, že se akcie CTP na tržní ceně 14,10 EUR obchodují s diskontem cca 8 % vůči NAV na akcii. Společnost měla na konci 3Q zadlužení LTV ve výši 45,7 %, což je bez výrazné změny oproti 45,4 % na začátku roku. Akcie zakončily týden na 350,6 (+1,6 % t/t).

Nová slovenská vláda plánuje podle premiéra Roberta Fica v příštím roce výrazně zvýšit zdanění bank. Peníze mají být použity na snížení deficitu veřejných financí a na sociální programy, které vláda slíbila před volbami. Bližší detaily k výši a formě tohoto zdanění nebyly zveřejněny. Bankovní daň navázaná na objem vybraných závazků již byla na Slovensku dříve zavedena a byla zrušena v průběhu roku 2020. Za prvních 9 měsíců tohoto roku dosáhl čistý zisk Erste Group na Slovensku 219 mil. EUR, což bylo přibližně 9 % z celkových konsolidovaných čísel skupiny (2,3 mld. EUR). Očekáváme, že případný dopad daně by mohl být v řádu desítek milionů EUR při očekávaném konsolidovaném zisku přesahujícím 3 mld. EUR. Erste zakončila páteční seanci na 825 (-1,9 % t/t).

Agentura S&P přidělila rating „BBB-“ připravované emisi pětiletých eurových dluhopisů. Rating dluhopisů je na stejné úrovni jako hodnocení celé skupiny EPH. Agentura ve zprávě zmínila, že zadluženost společnosti i po vydání dluhopisů zůstane pod hranicí, která by mohla vést ke snížení ratingu, a dále vyzdvihla vysokou diversifikaci aktiv napříč Evropou s omezenou vzájemnou korelací těchto aktiv. Dluhopisy by měly být vydány v rámci dluhopisového programu, který je schválen do výše až 3 mld. EUR.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze bylo Primoco (915 , +1,7 % t/t). Titul se obešel bez významnějších informací. Po zvýšené volatilitě v uplynulém týdnu se na titul vrátili kupci. Spíše technicky se pak vrátil nad hranici 900 . Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla Pilulka (-6,4 % t/t na 280 ). V poslední době se Pilulka stala výrazně volatilním titulem i bez jakýchkoliv informací. Poslední data z domácího maloobchodu byla pro e-commerce spíše mírně příznivá v tom, že již nepokračoval pokles. 

Výhled na příští týden

V příštím týdnu zůstane v hledáčku investorů geopolitika a doznívající výsledková sezóna. Absence výraznějších plánovaných impulzů bude investory nutit více se zamýšlet nad dlouhodobějšími trendy. Geopolitika při větším zjitření situace může dále přinášet zvýšenou volatilitu, ale nedomníváme se, že by s takovým výhledem pracoval základní scénář. Výsledková sezóna bude ve svém závěru spíše dokreslovat celkově relativně solidní vyznění. Souhrnně jsme pro příští týden neutrální.   

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za říjen (oček. 3,3 po 3,7 % r/r), středeční maloobchodní tržby za říjen (oček. -0,3 po +0,7 % m/m) a čtvrteční průmyslovou produkci za říjen (oček. -0,3 po +0,3 % m/m). V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, kde se očekává zlepšení jak v očekávání, kde se posuneme zpět do kladného teritoria (poprvé od konce dubna), tak v hodnocení současné situace. V Číně se zaměříme na středeční průmyslovou produkci za říjen (oček. beze změny 4,5 % r/r) a maloobchodní tržby za říjen (oček. 7,0 po 5,5 % r/r). 

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688