olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  09.11.2023 16:44:00

Olomouc mění svou bytovou politiku, přicházejí aukce nájemného a různé typy podporovaného bydlení

Olomouc mění svou bytovou politiku, přicházejí aukce nájemného a různé typy podporovaného bydlení

Od 1. ledna 2024 vstoupí v platnost nová pravidla poskytování nájemného bydlení. Přinesou více možností získat nájem v městském bytě. Změny se dotknou i stávajících nájemců.

„Aktuální pravidla pro poskytování nájemního bydlení nereflektují současné potřeby města z pohledu modernizace, údržby a rozvoje bytového fondu ani z pohledu nabídky bydlení pro osoby se ztíženým přístupem na trh s byty,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská, která má na starosti sociální a bytovou politiku.

Zastupitelstvo města schválilo rozčlenění bytového fondu na byty nabízené občanům města formou aukce nájemného a dále na byty podporovaného bydlení pro různé skupiny občanů. Budou to byty pro seniory, zdravotně postižené, dostupné bydlení pro mladé rodiny, sociální byty a služební byty.

Větší šance získat byt

Statutární město Olomouc dnes vlastní 1520 bytů, z toho 625 bytů zvláštního určení – 557 bytů pro seniory, 68 bezbariérových bytů a 26 sociálních bytů. Zbytek tvoří běžný bytový fond, ze kterého se ročně uvolní asi 40 bytů. A právě městské byty uvolněné po 1. lednu budou nově rozčleněny do režimů aukce nájemného nebo podporovaného bydlení.

„Každý uvolněný městský byt bude posouzen, zda je vhodný do aukce nájmu nebo k zařazení pro nějaký druh podporovaného bydlení. Zohledňovat se přitom bude kvalita a atraktivita bytu, jeho umístění v domě, sociální klima lokality i aktuální sociální klima v domě,“ potvrdila náměstkyně Dobrozemská. Vedení města si od toho slibuje větší možnost získat nájem v městském bytě různým skupinám občanů a účelnější nakládání s městským bytovým fondem.

Pomoc a poradenství

Město zároveň stále čeká na přijetí zákona o podpoře v bydlení, který půjde brzy na vládu, který by nastartoval podporu nájemního bydlení pro běžné i pro zranitelné skupiny obyvatel.

Přesto se Olomouc již nyní rozhodla jít cestou podpory všech zájemců o zkvalitnění jejich bytové situace a pomoci jim s řešením s tím souvisejících problémů.

„Na magistrátu vzniklo oddělení podpory v bydlení. Od ledna budou moci všichni Olomoučané, jejichž bytová situace je neuspokojivá, navštívit nově zřízené městské kontaktní centrum pro bydlení. Pracovníci centra jim poskytnou poradenství a pomoc v možnostech bydlení, případně zprostředkují podání žádosti o pronájem městského bytu,“ popsala náměstkyně.

Kontaktní centrum také bude shromažďovat požadavky zájemců o různé typy podporovaného bydlení v městských bytech, bude spolupracovat se sociálními pracovníky při prošetření sociální situace žadatelů, bude hodnotit žádosti o pronájem městského bytu a povede pořadník žadatelů o sociální bydlení, stejně jako zájemců o dostupné byty a služební byty. V činnosti kontaktního místa pro bydlení se propojí dostupné údaje osob v bytové nouzi a aktuálních kapacit bytového fondu.

Zvýšení ceny nájemného

Stávajících nájemců městských bytů se dotkne od ledna zvýšení nájemného. Standardně o dvacet procent, v případě bytů pro seniory a bezbariérových bytů o deset procent.

Poslední zvýšení nájemného městských bytů proběhlo v roce 2019 a po pěti letech je výše nájemného výrazně pod hranicí bytů v soukromém vlastnictví. Současná výše nájemného limituje údržbu, jelikož vzrostly náklady práce, služeb i materiálu. Podle modelových výpočtů odboru sociálních věcí magistrátu by stávající nájemci, kteří mají nižší příjmy, měli být schopni pokrýt rozdíl mezi stávajícím a novým nájemným prostřednictvím příspěvku na bydlení.

| Poslední úprava: 9. listopadu 2023 (čt)

A.I.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688