Export (export.cz)
Export  |  07.11.2023 08:37:00

Česká firma RC Europe staví největší logistické a výrobní centrum v Chorvatsku


Významný český investor v Chorvatsku, developerská a investiční skupina RC Europe zahájila v Samoboru u hlavního města Záhřebu výstavbu největšího logistického a distribučního centra v Chorvatsku. V budoucím logistickém parku RC Zone Samobor v ekonomické zóně Bobovica vznikne na celkové ploše 170 tisíc m2 impozantní moderní budova o rozloze 86 tisíc m2 určená k pronájmu. Celý projekt vyjde na více než 100 milionů eur (více než 2,37 mld. korun).

Foto: RC Europe

Jedná se o první projekt společnosti RC Europe v Chorvatsku. Díky nárůstu celosvětového obchodu a rostoucím požadavkům zákazníků na rychlé a efektivní dodávky logicky roste i chorvatský logistický trh.

Moderní, energeticky úsporné a ekologicky šetrné budovy jsou nyní nutností. „V Chorvatsku je nedostatek takových zařízení, existuje zde dobrý potenciál, co se týče segmentu logistiky a průmyslového skladování. Země se stává důležitou součástí naší expanzní strategie a jsme odhodláni pozitivně přispívat k jejímu hospodářskému růstu a růstu infrastruktury,“ řekl Antonín Dillenz, generální ředitel RC Europe pro ČR a Chorvatsko.

Logistické a distribuční centrum RC Zone Samobor má velmi dobré technické a ekologické standardy, které jsou v souladu s moderními mezinárodními logistickými standardy a nejnovějšími trendy v energeticky efektivní (zelené) výstavbě. Projekt bude patřit k nejmodernějším a nejpokročilejším ve svém oboru, poskytne zajímavá pracovní místa pro více než 800 vysoce kvalifikovaných i méně kvalifikovaných zaměstnanců. Jeho součástí bude i solární fotovoltaická elektrárna o výkonu 7 MW, elektrické nabíjecí stanice pro osobní i nákladní vozidla, moderní zázemí pro pracovníky a řada dalších služeb. RC Europe bude investovat i do dopravní infrastruktury logistického areálu a v univerzálním objektu bude realizovat skladovací, výrobní a kancelářské prostory vhodné pro logistické a výrobní aktivity.

BUDOUCÍ KLIENTI A PARTNEŘI

Možnými budoucími klienty a partnery jsou automobilky, velké logistiky i mezinárodní společnosti. Firma již podepsala smlouvy a dohody s některými partnery, kteří se stanou nájemci RC Zone Samobor. Významná část budovy je již pronajata různým nájemcům, včetně velkých mezinárodních i domácích chorvatských společností. Stále však existuje prostor také pro české partnery při vlastní výstavbě nebo při využívání centra pro vlastní prezentaci nebo pronájem.

Dodavatelem stavby, který byl již dříve vybrán na základě výběrového řízení, je chorvatská stavební společnost Facies. Projekt má být příkladem kvalitní ekologické a udržitelné výstavby v souladu s mezinárodní certifikací BREEAM a strategií ESG (Environmental, Social, Governance). Termín dokončení je stanoven na konec roku 2025.

STRATEGICKY VÝHODNÁ POLOHA

Poloha tohoto moderního logistického parku je strategicky výhodná, nachází se jen 25 kilometrů od centra Záhřebu, v těsné blízkosti Slovinska a západoevropských tras, včetně mezinárodní dálnice A3, což je ideální pro obchod a logistiku.

Tento jedinečný a velmi ambiciózní projekt české firmy přispěje k rozvoji celé oblasti a zvýší životní úroveň regionu vytvořením nejen nových pracovních míst, ale i přilákáním mnoha partnerských firem a dalšího byznysu. Dokončení stavby je plánováno na rok 2025.

SKUPINA RC EUROPE

Skupina RC Europe se sídlem ve Vyškově byla založena v roce 2005 se soukromým kapitálem zakladatelů Miloslava Hartmana a Jana Prokopa. Kromě Česka firma úspěšně působí i v Rumunsku a Srbsku. Zabývá se výstavbou a rekonstrukcí kancelářských budov, obchodních center a parků, řetězců supermarketů a obytných budov. Velkou část svého majetku firma pronajímá a přímo spravuje.

Společnost RC Europe spolupracuje v rámci svých aktivit i s Velvyslanectvím ČR v Záhřebu, které bylo nápomocno především v podpoře a rozvíjení vztahů s chorvatskou veřejnou správou.

Josef Dvořáček, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Záhřebu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688