Kryštof Míšek (Argos Capital)
Komodity  |  31.10.2023 16:26:26

Může obchodní válka mezi Čínou a USA ohrozit dodávky grafitu do EU?

Automobilový sektor, který je stále jedním z klíčových odvětví pro EU, čelí hrozbě nedostatku klíčové suroviny, a to konkrétně grafitu. Ten je nezbytný pro výrobu baterií do elektromobilů a nachází využití i v jiných odvětvích. V pátek totiž čínský ministr obchodu prohlásil, že Peking bude vyžadovat vývozní povolení pro některé grafitové výrobky z důvodu ochrany národní bezpečnosti, čímž vystupňoval obchodní válku, která se týká polovodičů a surovin.

Čína je v současnosti největším světovým producentem a vývozcem grafitu a zároveň zpracovává více než 90 % světové produkce na materiál využívaný v elektronice a obranných aplikacích, včetně zbraňových systémů. To jí dává určitou moc v dané oblasti a v případě dalšího zhoršení vztahů se západem, nástroj k vydírání. Zpráva přichází poté, kdy Peking již na začátku tohoto roku posílil svou dominanci v oblasti galia a germania tím, že zavedl omezení na vývoz těchto dvou zpracovaných kovů, které mají zásadní význam pro polovodiče, elektromobily a zbrojní průmysl.

Poptávka po těchto surovinách obvykle stoupá. Společnost Tirupati Graphite očekává, že do roku 2025 převýší poptávka po grafitu nabídku a že poptávka nadále překoná růst produkce až do příštího desetiletí, zejména s rostoucím vývojem elektromobilů v automobilovém průmyslu.

Z tohoto důvodu je na místě obava EU o dostatek dané suroviny. Politici napříč EU by urychleně měli zahájit snahu o významnější diverzifikaci zdrojů, podporu hledání nových nalezišť, zesílení diplomatického tlaku na Peking apod. V opačném případě v dlouhodobém horizontu můžeme očekávat, že přílišný tlak na elektromobilitu může kolidovat s obchodní válkou s Čínou, která již teď ukazuje, že neváhá použit vzácné suroviny k prosazování své agresivní zahraniční politiky.

Kryštof Míšek, hlavní ekonom Argos Capital

Úspěšně absolvoval dvě ekonomické školy a nabral bohaté zkušenosti v předních společnostech a institucích jak v České republice, tak v zahraničí. Jeho specializací je převážně měnový trh, komodity a energetika – oblasti, ve kterých má rovněž v minulosti publikované odborné články v řadě významných odborných médií.

Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688